Itt a gránátalma-szezon, hiperekben, piacokon már jó áron találhatunk szép gránátalmákat, a piros magokat most egy pitéhez használtuk. A pite alapja mákkal turbózott omlós tészta, amibe egy réteg savanykás-pikáns citromkrémet töltünk.
A citromkrémre mákos-mascarponés habrózsák kerülnek, amelyeket bőven megszórunk a gránátalma-magokkal. A gránátalma bontásához itt talál képes útmutatót.
Hozzávalók négy kicsi (12 cm átmérőjű) vagy egy nagy piteformához:
Omlós tészta:
180 g liszt
10 g darált mák
120 g hideg vaj
40 g porcukor
1 tojássárga
Citromkrém:
2 tojás
80 g cukor
2 kezeletlen citrom héja és leve
80 g puha vaj
Habrózsák:
150 g mascarpone
2 dl habtejszín
1 ek. darált mák
3-4 ek. porcukor ízlés szerint
A tetejére:
1 gránátalma magjai
1. Az omlós tésztához a vajat a liszttel, a darált mákkal és a porcukorral összemorzsoljuk, vagy egy S-késes aprítógép segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzágyúrjuk a tojássárgát gyors mozdulatokkal. Ha még nem áll össze a tészta, egy kevés hideg vizet adjunk hozzá. Ha túlságosan ragadna, akkor egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá. Alufóliába csomagolva hűtőben pihentetjük két órán keresztül.
2. A lehűlt omlós tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy nagy vagy négy kicsi (12 cm átmérőjű) piteformát. Most jön a vakra sütés: sütőpapírt igazítunk a tésztával kibélelt piteformába, majd erre valamilyen nehezéket teszünk (kerámia pitesúly, lencse, szárazbab). Így sütjük a tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig kicsi piték esetében, illetve 15 percig egy nagy pite esetében. Ekkor eltávolítjuk a nehezéket, majd pár percig tovább sütjük a tésztát, míg a széleken épphogy el nem kezd pirulni. Hagyjuk kihűlni.
3. A citromkrémhez a tojásokat, a cukrot, a citromok héját és levét egy lábasban összekeverjük kézi habverő segítségével. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz fölött folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik: nagyjából puding sűrűségű lesz. Ekkor levesszük a tűzről, majd pár perc múlva belekeverjük a vajat is.
4. A citromkrémet a kész omlós tésztába öntjük, majd egy órára hűtőbe tesszük.
5. A habrózsákhoz a mascarponét a tejszínnel, a mákkal és a porcukorral kemény habbá verjük. Habzsák segítségével habrózsákat nyomunk belőle a citromkrémre. Végül gránátalmamagokkal szórjuk meg a habrózsákat.