Mandula, vaníliás puding és savanykás ribizli. Kell ennél több egy gyors és könnyű nyári sütihez? Amíg a vajasmandulás könnyű piskóta sül, előkészíthetjük a gyümölcsöt és a krém hozzávalóit, és ha már kicsit kihűlt a tészta, már lehet is főzni a pudingot és megszórni a savanykás ribizlivel.
Készíthetjük málnával, később áfonyával, vagy felezett sárgabarackkal, és akkor "tükörtojássütivel" kápráztathatjuk el a tíz év alattiakat.
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
a tésztához:
10 dkg liszt
5 dkg darált mandula (más csonthéjassal helyettesíthetjük)
7 gr sütőpor
15 dkg puha vaj
12 dkg cukor
2 nagy tojás
a krémhez:
2 tojás sárgája
6 dkg cukor
6,5 dkg étkezési keményítő
7 dl tej
2 kk.vaníliakivonat/ 2 cs. vaníliás cukor
a tetejére:
20 dkg leszemezett,megmosott, leszárított ribizli
1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük, úgy, hogy kevés vajjal a tepsihez is rögzítjük a sütőpapírt. (Így könnyebben elegyengethetjük majd a tésztát, nem csúszkál a papír.)
2. A lisztet, sütőport és mandulát összemérjük, egy tálba szitáljuk.
3. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzámixeljük a tojásokat.
4. Belekeverjük a száraz hozzávalókat, és a kissé sűrű, krémes tésztát elegyengetjük a tepsiben.
5. 15-17 percig sütjük, hűlni hagyjuk.
6. A krémhez a cukrot szárazon elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a tojássárgákat és pár evőkanállal a tejből, simára keverjük.
7. A tejet felforrósítjuk a vaníliakivonattal (ha vaníliás cukrot használunk, azt csak a kész krémbe keverjük!) beleöntjük a tojásos keveréket, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg jól besűrűsödik.
8. A krémet a kihűlt tésztára öntjük, elegyengetjük, megszórjuk a ribizlivel – kicsit bele is nyomkodjuk. 2 óra hűtés után jól vágható.