Ameddig még tart a nyári tél, neki lehet megint állni az izmosabb desszerteknek, úgyis jó egy kicsit bekapcsolni a sütőt. Ez egy igazi békebeli nagyisüti: a receptjét még az édesanyám tanulta az ő nagymamájától, és mind a mai napig gyakran süti különféle nagy családi ünnepekre.
Nem bonyolult elkészíteni, cserébe jó kiadós torta lesz a végeredmény: egy nagyon diós piskótát sütünk, amihez főzött kávés-vajas krémet készítünk. Dió- és kávérajongóknak telitalálat!
Hozzávalók egy 26 cm-es tortakarikához:
Piskóta:
6 tojás
350 g porcukor
10 ek. víz
150 g darált dió
300 g liszt
2 tk. sütőpor
Krém:
6 nagy egész tojás
200 g cukor
3 ek. eszpresszó
225 g szobahőmérsékletű vaj
A tetejére:
dió díszíteni
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket a porcukorral habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat és a vizet. A sütőport, a lisztet és a darált diót összekeverjük, majd ezt a keveréket két-három részletben a tojáshabba forgatjuk óvatosan.
2. A tésztát egy 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük (ha szükséges, előtte kizsírozzuk és kilisztezzük a formát). 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a piskóta. A kész piskótát hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az eszpresszót. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Pár percig hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.
4. A kihűlt krémet egy elektromos mixer segítségével kihabosítjuk.
5. A piskótát keresztben három egyforma lapra vágjuk, érdemes úgy manőverezni, hogy ami sülés közben az alja volt, az legyen majd a teteje - általában az a legsimább.
6. Az alsó és a második piskótalapot is megkenjük a krémmel, rátesszük a harmadik lapot, majd a maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és az oldalát is. Végül dióval díszítjük.