Grillsajt teszt: maradunk a gomolyánál

Indul a grillszezon, és ha már azt megosztottuk önökkel, hogy mi a különbség grillezés és BBQ-zás között, most azt is megmutatjuk melyik sajtot tegye fel a grillrácsra/vaslapra, ha finomat szeretne készíteni.

A legtöbb itthon kapható natúr grillsajtot beszereztük a hiperekből és szuperekből, plusz kolléganőnk becipelte elektromos grillezőjét, hogy igazi grillhangulatot tudjunk csinálni a tárgyalóban. El tudja képzelni milyen egy szerkesztőségi értekezlet kellős közepén sajtot grillezni?! Ilyen:

MG 9574

A lelkesedés is sokkal nagyobb volt az átlagosnál - annyira, hogy voltak páran az Indexből akik csak úgy besurrantak a tárgyalóba, hogy innen jön-e a pazar illat. És, habár az illat tényleg mesés volt, az élmény inkább a gumisajtokat próbálunk fulladás nélkül elfogyasztani; de hát értjük mi, hogy kell egy kis tömörítő is a sajtba, különben nem megsülne, hanem szépen lassan lecsurogna a grillrácsról.

Összesen hét natúr sajtot kóstoltunk, egészen meglepő ízekkel is találkoztunk. Tudományosan nem vizsgáltuk a termékeket, viszont az állagukat, illatukat és ízüket szemrebbenés nélkül pontoztuk. Az összetevőket sem firtattuk túlságosan, de azért arra kíváncsiak voltunk, hogy melyik sajt, milyen tejből készült, szóval ezt kiírogattuk.

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a legjobb 26, a legrosszabb 12 pontot kapott. Na, de ez az utolsó egy igazi mellélövés volt, komolyan. Nézze meg, hogy melyiket kerülje el, ha nem akar borzongani grillezés közben, vagy azon idegeskedni, hogy mennyi pénzt kidobott az ablakon egy darab borzalmas műanyagra.

Pár jó tanács a grillsajtokhoz, kollégáktól:

  • Ha vékonyabb a szelet, a közepe jobban megolvad, finomabb.
  • A legtöbb annyira íztelen, hogy nagyon hiányzik mellé valami. Mondjuk áfonyalekvár, vagy saláta és sült bacon. Vagy valami ízesített balzsamecet. 
  • Nem kell zsiradék a sütésükhöz.
  • Rácson és sima felületen/serpenyőben/sütőben is aranybarnára lehet őket sütni, csak ne felejtse a forgatást.
  • A jó grillsajt ehető, a rossz az nagyon rossz.
MG 9555

Utolsó helyezett. Somasajt, grillsajt és panírozható sajt 12 pont

Ez egy egyszerű natúr, sovány savósajt. Amivel nem is lenne különösebb probléma, viszont úgy tűnik teljesen alkalmatlan grillezésre, ugyanis ahelyett, hogy szépen üsszesült volna, inkább darabjaira kezdett mállni. Na, nem a grillen, hanem a tányéron, vágás közben, és ezt még tetézte, hogy a szájban is inkább tűnt sült túrónak, mintsem sajtnak. Elképzelhető, hogy panírozva szuper, meg „nyers” állapotában, de grillezve csak erős idegzetűeknek ajánlanám. Vagy olyanoknak, akik mindig is ki akarták próbálni, hogy milyen lehet a grillezett túró, csak eddig még nem jöttek rá, milyen formában tudják ezt megvalósítani.

MG 9517
„Állagra és ízre is túró sajnos.” „Gomolya jellegű, de nekem nem jön be.”  „De fura, sült túró íze, sok sóval. Elég undi.” „Sült túró. de annak se jó. Szét is esik. Istenem, süssön mindenki magának grillsajtot, az sem látott több állatot, mint ezek.” „Túró hangulatú, de kellemes. leginkább a bolgár szirénéhez hasonlít. Teljesen más mint a többi, nekem bejön.” „Kinézetre feta sajt, egyébként valami szétmorzsolódós undormány. Sült túró.” „Fúj, ez szörnyű! Túrósajt??? Savanyú, sós és íze sincs. Sült uborkás, túrós förtelem.” „Olyan, mint a sült túró, talán kicsit édes is. Fura.”

Hatodik helyezett: Hajdú grill sajt, 20 pont

Ugyan csak az utolsó előtti helyre került a Hajdú pasztőrözött tehéntejből készült sajtja, viszont pontban nagyon leelőzte az utolsót, a fölötte levők viszont alig kaptak jobb pontokat. Ez a sajt valahol a középmezőnyben van ami a sósságát illeti, se nem eszelősen sós, se nem sótlan. Ennél a sajtnál merült fel, hogy ezek a termékek olyanok, mint a steak. Tudják, azokat is megkülönböztetik az alapján, hogy mennyire sütik át: rare, medium rare, medium, medium well, well done. Ebben az esetben viszont beszélhetünk, sótlanról, alig sósról, sósról és eszméletlenül sósról. Egyik kolléga szerint azért kell ezeket túlsózni, hogy ehetők legyenek.
MG 9527
 

Ön szerint igaz az állítás?

 
„Az 1-eshez hasonló, (Lyttos halloumi - a szerk.) de mintha lenne egy kis mellékíze. Ja, és nyikorog a fogam alatt rágás közben.” „Ez pont ugyanaz mint a kettes (natúr halloumi), csak több sóval.” „Nyiszog a fogam alatt, nyisz-nyisz, és ez is nagyon sós.” „Gumiszerű, sós dolog, ami ijesztően nyikorog a fogam alatt.” „Neutrális íz, de kellemes, eddig ennek a legjobb az állaga belül.” „Olyan mintha olajos lenne, de ez is baromira sós. Nagyon zavar az olajossága.” „Sós, de nem rossz.”
 

Ötödik helyezett: Halloumi sajt natúr, 20,5 pont

Fantasztikus, hogy fölözetlen teljes tehéntejből készült ez a natúr sajt, de ettől még ez sem keltett ovációt a tesztelők körében. És sajnos az is tény, hogy eszméletlenül gumis, olyan, mintha Play-Doh-t rágtunk volna. 
MG 9518
 
„Ez kicsit tejesebb ízű. Finom, de az 1-es jobban ízlett. (Lyttos halloumi - a szerk.)” „Rágok egy gumit, de minek?” „Gumi, sós. Rosszabb sós gumi, mint az egyes (Lyttos).” „Gumisága annyira intenzív, hogy még csikorog is fogam alatt, de sokkal kellemesebb az íze mint az elsőnek.” „Mérsékelten sós, de legalább lehet fűszerezni ízlés szerint.” „Pont olyan, mint a hármas (Hajdú grill sajt - a szerk.). Sós, de ehető.” „Ez brutál gumis, viszont nem annyira sós. Hallom ahogy a fogamon megtapad, és nyikorog a sajt, durva! Ez egy ízetlen poliészter darab.”

Negyedik helyezett: Pappas halloumi grill cheese, 23 pont

Egy ponttal maradt le a harmadik helyről, és pasztőrözött tehéntejből készült a Pappas sajtja. Nagyon-nagyon-nagyon sós, rengeteg víz/sör, saláta és kenyér kíséretében fogyasztható. 

MG 9519
„Ez a kedvenc. Imádom, hogy ilyen sós!!!!!” „Só,só,só mondta Lenin.” „Ravasz, ez annyira sós, hogy egyáltalán nem tudom megállapítani, milyen.” „A só mindent megold! - gondolhatták ennek a terméknek a forgalmazói. Elképzelésem sincs, mi recseg a fogam alatt...” „Állaga jó, átkozottul sós, pedig valószínűleg jó íze lenne, legalábbis valamiért ezt hiszem.” „Nagyon-nagyon sós. Ez a sós egy új dimenziója. Kenyérrel talán elmegy.” „Nagyon sós, de az én fejemben a grillsajtnak ilyennek kell lennie. Nagyon remélem, hogy lesz legalább egy, ami ezt a képet felülbírálja.” „Ez nagyon sós! Akár csípős is lehetne, mindegy is lenne, melyik veszi el a nem-ízét.”

Bronzérmes: Lyttos halloumi, 24 pont

Sikerült nem lepontoznunk az egyetlen olyan terméket, amelyikben tehén-, juh-, és kecsketej is van. Mindenki egyetértett, hogy ez egy nagyon jó grillsajt, olvad is, ropog is, érezni benne a különböző tejeket és jó sós.
 
 
MG 9528
 
„Isteni, imádom. Nem gumis és kellően sós (amit imádooooook).” „Igen sós, enyhe kecske vagy juh beütés, nem rossz, mert legalább van íze.” „Nagyon sós műanyag. Így forrón még csak-csak, de rémisztő lehet, ha kihűl.” „Gumi állag, sós, de egyébként nincs markáns íze, átlagos bolti grillsajt feeling.” „Nagyon sós, ha grilleznék, erre tök sok cidert innék, viszont sajt íze van.” „Klassz, jól ropog, és van egy kis fűíze, valószínű a kecske-, vagy juhtejtől. 

Ezüstérmes: BBQ Brat - und grilltaller, 24,5 pont (Aldi)

Nagyon érdekes, hogy volt olyan kóstoló, aki kiérezte ebből a sajtból a goudát, mert bizony az is van benne, illetve még sajt (nincs feltüntetve, hogy milyen), tejszín és vaj. Csupa jó kritikát kapott az aldis sajt, pedig ránézésre már a pokolba kívántuk, ugyanis ez volt az egyetlen olyan sajt, amelyik erősen sárgállott, és megingathatatlanul tartotta alakját - hiába a forró grill, inkább csak melegedett, de a szabályos kör alak megmaradt. Németes precizitással bírta a megpróbáltatásokat. Ez kicsit rémisztő, de azért tényleg finom volt. 
 
 
MG 9521
 
„Ezt szoktam venni, imádom. Gondolom, mindenki más utálja majd, de tudom, hogy nekem van a legigénytelenebb ízlésem.” „Érdekelne mit ettem, de ennek legalább némi íze van.” „Ez ilyen szép szabályos dolog, láthatóan nem befolyásolja az alakját, állagát a sütés, elég kísérteties. Amúgy nem rossz, lehet, hogy köze van valami sajthoz.” „Ez hasonlít leginkább arra, amikor otthon grillezed a sajtot, DE csak elsőre, mert amikor lenyeled, akkor már nem. Sajnos.” „Szuper jó, az első aminek önmagában is van annyi íze van, hogy nem hiányzik hozzá se lekvár, se más markáns körítés.” „Ez most vagy valami speckó sajt, vagy valami anyag ráolvadt. De legalább önmagában is van íze, ami túlmutat azon, hogy sós.” „Abszolút gouda ízű sajt és pluszban olyan, mintha valami mediterrán fűszerkeveréket is adtak volna hozzá. Ez mekis cucc? De most komolyan?!” (Nem, semmi köze nincs a Mc'Donaldsnak ehhez a sajthoz. - a szerk.)

Aranyérmes: Auchan, Hortobágy gomolya natúr (darabolt), 26 pont

 A saját márkás köntösbe öltöztetett tehéntejből készült gomolya nyerte a kóstolót. Nincs ráírva, hogy grillsajt, sőt, még utalás sincs rajta, hogy grillezésre is kiváló. Mi viszont most szólunk, hogy mielőtt bedőlne az effajta trükköknek, mint amilyen a „BBQ” „grillsajt” és „sajt panírozáshoz” feliratok, inkább csak emeljen le a polcról egy jó kis gomolyát, és grillezze meg. Jó étvágyat!
MG 9523
 
„Végre valami finom. Ez egész jó, normális az állaga, és nem pusztítóan sós.” „Se íze, se bűze, de jól esik rágni.” „Rántott túró, klasszikusan semmilyen.” „Csodálatos, semmi nyikorgás, olvad a szájban.” „Ez az első, ami nem nyikorog a fogam alatt, és ezzel megvett. Az íze is jó.” „Óh, ez brutál jó! Nem is sós, nem is annyira műanyag, omlik, de nem túrósan. Kicsit hasonlít a mozarellára, vagy inkább fetás? Vagy talán ez egy sima gomolya? Mindenesetre ez menő!” „Könnyen vágható, de különösebb íze nincs. Mintha meleg vizet ittam volna.
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 35) Itt vettük
Auchan, Hortobágy gomolya natúr (darabolt) 322 2499 26 Auchan
BBQ Brat - und grilltaller 799 2853 24,5 Aldi
Lyttos halloumi  899 3596 24 Aldi
Pappas halloumi grill cheese 529 2645 23 SPAR
Halloumi sajt natúr 899 3596 20,5 Aldi
Hajdú grill sajt 549 2287 20 Auchan
Somasajt, grillsajt és panírozható sajt  1950 1950 12 Auchan
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
 
 
 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra