Ilyenkor mindenki unja már a télies desszerteket, az almát, a déligyümölcsöket, lassan elfogynak a fagyasztó készletei is, viszont még várni kell a szabadföldi eperre, málnára, meggyre. Ebben a helyzetben, ha mégis gyümölcsös sütire vágyunk, jó, ha van kéznél egy ananászkonzerv.
Lehetne akár sima pudinggal is tölteni a megsütött tésztát (vagy a krém tetejére pakolni a gyümölcsöt, mint ennél a klasszikus gyümölcstortánál), de az ananászt összesütve a vaníliás krémmel az egész pitét jobban átjárja az ananász parfümös aromája.
Hozzávalók: (22-23 centis kerek formához)
tészta:
20 dkg liszt
8 dkg vaj
6 dkg cukor
1 kisebb tojás sárgája
töltelék:
3 dl tej
fél rúd vanília
4 dkg cukor
2 dkg étkezési keményítő
2 tojássárgája
1 ananászkonzerv (aprított), lecsepegtetve
a tetejére:
2 dl habtejszín, felverés előtt alaposan behűtve
- A lisztet és a felkockázott hideg vajat aprítógépben – vagy gyorsan kézzel – elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot és a tojás sárgáját, gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kerek piteformát.
- Villával megszurkáljuk, és 10 percig 180 fokon elősütjük. (Ha sima fémformában sütjük, tegyünk a tésztára sütőpapírt, és öntsünk bele egy bögre lencsét/babot – ez a vaksütés.)
- Amíg sül, a tejből 2,5 decit felteszünk melegedni a kikapart vaníliarúddal; egy másik tálban a cukrot, étkezési keményítőt és a tojássárgákat simára keverjük, hozzáadjuk a maradék fél deci tejet és az egészet a közben felmelegedett tejhez keverjük. Pár percig közepes lángon kevergetve főzzük, míg érezzük, hogy elkezd besűrűsödni.
- Az elősütött tésztakosárba (ha vaksütéssel készül, persze előbb öntsük ki a lencsét/babot és a sütőpapírt) szórjuk a lecsepegtetett ananászdarabokat, ráöntjük a krémet és további 10 percig sütjük.
- Jól behűtve, tejszínhabbal tálaljuk. A tejszínt akkor tudjuk biztosan felverni, ha előtte alaposan lehűtöttük.