Tökéletes madártej, brilliánsan egyszerűsítve

Igazi klasszikus a madártej, békebeli családi ebédek hangulatát idézi. A tojásos angolkrémnek két titka van: egyrészt nem szabad spórolni a tojássárgákkal, ugyanis a krém a sok tojássárgától lesz igazán krémesen sűrű, nem pedig liszt hozzáadásával.

Madártej
Ötvös Zsuzsanna

A másik titok, hogy csakis igazi vaníliából érdemes elkészíteni, hiszen az egyszerű desszert a minőségi hozzávalóktól lesz igazán ütős.

A habgaluskák készítése általában a folyamat legkevésbé kellemes része: sok tej kell a főzésükhöz, ami könnyen odaég, a madárkák pedig hajlamosak szétesni főzés közben. Ezt úszhatjuk meg egy zseniális egyszerűsítéssel: használjuk a mikrót, amiben összesen egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek. Többen is próbáltuk az alapkonyhás csapatból, és varázslatosan működik!

Hozzávalók kb. 6-8 adaghoz:

Angolkrém:

8 tojássárga
100 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)
1 rúd vanília
5 dl tej
5 dl habtejszín

Habgaluskák:

8 tojásfehérje
3 ek. világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)

1. Az angolkrémhez a tojássárgákat a nádcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és a vaníliarúd üres héját is.

2. A krémet alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a fakanál hátát már határozottan bevonja a sűrű krém, és az ujjunk nyoma megmarad a fakanálon, ha végighúzzuk rajta. Ha van maghőmérőnk, akkor érdemes figyelni a hőfokát: kb. 82°C fokig melegítjük. Forralni nem szabad, mert rántotta lesz belőle! Átszűrjük, majd teljesen lehűtjük.

3. A habgaluskákhoz a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Vizes kanállal vagy fagylaltoskanállal egy nagyobb, mikrózható tányérra galuskákat szaggatunk belőle. A galuskákat egymástól nagyobb távolságra érdemes tenni, hiszen nőni fognak. Mikrózzuk a legnagyobb teljesítményen (kb. 900 W) 40-60 másodpercig. A habgaluskák ezalatt a duplájukra fognak nőni.

4. Tálaláskor a habgaluskákat a vaníliás angolkrémre szedjük.

Tipp:

Ha szeretnénk kicsit felturbózni a hagyományos madártejet, adjunk a tojásos krémhez az átszűrés után 1 dl tojáslikőrt! A tojásos krém önmagában tökéletes alap vaníliafagylalthoz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra