Igen, tudom-tudom, nincs is olyan ünnep, hogy Halloween, és amúgy is teljes hülyeség az egész. De ha esetleg ennek ellenére önöknél véletlenül mégis kialakulna egy Halloween buli, vagy meghívást kapnának egybe, és kéne vinni sütit, akkor ajánlunk kettőt, egy egyszerűt és egy közepesen bonyolultat.

hallo1
Fotó: Koncz Andrea

Az ujjakat nem nagy macera összeállítani, azt nagyjából a lányaim (7, 9) csinálták, a szemgolyók szívatósabbak.

Hozzávalók, levágott ujjak (kb. 50 darabhoz)

22 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 tk mandulakivonat
33 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só

a díszítéshez:
szeletelt mandula
piros dekorációs cukormáz (készen kapható)

 1. Egy nagy tálban robotgéppel összekevertem a vajat és a cukrot.
 2. Amikor ez megvolt, hozzáadtam a tojást, a vanília- és mandulakivonatot.
 3. Egy másik edényben összekevertem a lisztet, a sütőport és a sót, majd elkezdtem adagonként hozzáadni a vajas masszához. Eleinte robotgéppel dolgoztam, egy idő után átváltottam, és kézzel gyúrtam. A kész keksztészta ragacsos lesz, nem kell megijedni tőle!
 4. Ha megvan, a tésztát négybe vesszük, és a darabokat legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, csak akkor lesz kezelhető, ha teljesen hidegre hül.
 5. Ezután a tésztakupacból  kis diónyi gombócot gömbölyítettem, a gombócot kb 7-8 centi hosszú, nem egész centi széles hengerré gyurmáztam, a körmök helyét a kés nyelével nyomtuk bele, a kés fokával pedig az ujjak ráncait. Ezt addig ismételtük, míg el nem fogyott, akkor jött a következő hideg kupac.
 6. Sütőpapíros tepsire pakolgattuk (legyen közte hely, mert nőni fog!!!), 160 fokon kb 20 perc alatt sült meg, szebb, ha nem nagyon barnul meg, érdemes rá figyelni.
 7. Néhány perc pihentetés után a piros cukormázból valamennyit a körömágyakra nyomogattunk, abba pedig mandulaszeleteket körmöknek. Az ujjak csonkjára egy idő után kézzel kentem a "vért", sokkal egyszerűbb volt, mint a tubusból nyomogatni oda is.
hallo2
Fotó: Koncz Andrea

Szemgolyók

Ez eredetileg egy angol GoodFood recept, ha jól akarnak mulatni, érdemes megnézni, hogy néz ki náluk, na ez az, amit egyáltalán nem tudtunk reprodukálni. Ennek egyik oka az, hogy emlékezetből vásároltam, és nem azt vettem, amit kellett volna. Az eredetiben Oreo keksz és Madeira sütemény szerepel, előbbihez elég hasonlót be lehet szerezni bármelyik Lidlben és Aldiban, utóbbi egy piskótaféle angol cucc, na ehelyett én linzeres teasütemény-karikákat vettem.

A hiányzó puhaságot egy kis plusz vajjal, a hiányzó nedvszívóképességet kókuszreszelékkel pótoltam ki. Az eredeti recept valószínűleg könnyebben kezelhető, viszont elég öntelten azt gondolom, hogy az enyém valószínűleg finomabb.

A pálcikára tűzés szintén nem ment, nyalókapálca talán megfogná, én vékony bambusznyársakkal próbálkoztam, arról leesett mártogatás közben.

A fehércsokiból 200 grammos Lidl-ös táblákkal dolgoztam, azért írom le így külön, mert volt itthon ismert márkás másikfajta, amit nem tudtam megolvasztani, összecsomósodott, és egy undorító trutyi lett belőle.

Hozzávalók (kb 45 szemhez)

1 csomag kamu-Oreo, lemértem, összesen 24 dkg keksz
24 dkg teasüti, vagy más nem nagyon kemény keksz
24 dkg étcsoki (60 százalékost használtam)
20 dkg vaj
20 dkg kókuszreszelék
40 dkg fehércsoki mártani
smarties vagy m&m's pupillának
tubusos színes cukormáz az ereknek (készen kapható, a pici, vékony tubus a jó)

 1. Az étcsokit és a vajat mikróban összeolvasztottam, 30 másodpercenként átkeverve.
 2. A robotgép késes részével összedaráltam a kétféle kekszet.
 3. A lukon át hozzácsorgattam a vajas csokit, és beleszórtam a kókuszt.
 4. A masszát egy időre a hűtőbe tettem, hogy formázhatóra hűljön
 5. Kb. egy óra múlva a gyerekekkel kicsi dióméretű gombócokat formáztunk belőle, és ment vissza a hűtőbe. Minél többet áll ott, annál könnyebben dermed majd rá a csokimáz. Szerintem kb 2 óra az ideális várakozási idő.
 6. A fehércsokit kockákra törtem, az első 10 dekát egy magas karcsú bögrében elkezdtem a mikróban megolvasztani. Ehhez 20 másodpercenként kivettem átkeverni (ez sokkal könnyebben megég, mint az étcsoki, vigyázni kell vele!), a harmadik menet után már simára tudtam keverni, bár a mikróból még viszonylag darabosan került elő.
 7. Hozzáadtam még 10 deka csokit, visszament 20 másodpercre, ezután az egészet simára kevertem.
 8. Sok mindent próbáltunk, de végül az működött, hogy a golyókat kiskanállal meglocsoltam az olvasztott csokival, gyorsan mindegyik tetejébe nyomtunk egy csokidrazsét.
 9. Ezután ment vissza a hűtőbe dermedni, ha a máz is megkötött, lehet rárajzolni az ereket.
 10. A végeredmény közepesen ronda, de elég finom lett.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra