Minden háztartásban szükség van egy bögrés receptre, ha gyorsan és fájdalommentesen kell süteményt varázsolni az asztalra. Mivel bögre sokféle van, itt pontosan is megadtuk a mennyiségeket. Az eredeti recepthez képest kicsit lecsaltunk az olajmennyiségből, és ráadásul a maradékot is vajjal helyettesítettük, a torta maradt finom szaftos és levegős.
Süthetjük szögletes, 20 cm-es formában is, vagy ha valami okból laposkásabb sütire vágyunk, nagyobb formában, csak akkor a sütési időre figyelni – csökkenteni – kell. Ha pont joghurt nincs, akkor csak csokis verzióban pedig süthetünk egy ilyen csokoládékenyeret, amibe belerejthetjük a hűtőben szomorkodó cukkiniket is a szaftos hatás kedvéért.
Hozzávalók: (22-24 cm-es formához)
Ha börgével szeretik sütni: a bögre 2 decis.
3 tojás
20 dkg cukor (1 bögre)
20 dkg joghurt (1 bögre)
10 dkg olvasztott vaj (fél bögre)
35 dkg liszt (3 bögre)
12 gr sütőpor (1 csomag)
5 dkg étcsokoládé
1 citrom lereszelt héja
opcionális: 5 dkg csoki a tetejére
- A tojást, a cukrot és a joghurtot a kézimixer legmagasabb fokozatán 4 percig felverjük, majd hozzákeverjük a langyos vajat, azután a sütőporral elkevert lisztet.
- A csokit mikróban egy perc alatt 800W-on, néha megkeverve felolvasztjuk, a tészta egyik felébe belekeverjük, a másik felébe reszeljük a citromhéjat.
- Sütőpapírral béleljük a forma alját, alulra a világos, fölé a sötét tésztát öntjük - de egy villával márványozhatjuk is - és a sütit175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig – tűpróbáig sütjük.
- Boríthatjuk a tábla csoki felolvasztott maradék másik felével, vagy adhatunk mellé valamilyen bogyósgyümölcs-szószt vagy fagyit, tejszínhabot, de akár friss dzsemmel is rétegezhetjük.