Így készül a profiterol

A profiterol alapja ugyanaz az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül. Az üreges tésztapuffancsokat ezúttal igazi vaníliával készült házi vaníliapudinggal töltöttük meg, és egy adag rumos csokiszósszal öntöttük nyakon.

Profiterol5
Ötvös Zsuzsanna

A profiterolra is igaz az, ami a képviselőfánkra: nagyon jól variálható desszert, hiszen gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthetjük, és bármilyen szószt használhatunk hozzá. Próbálják ki például a kedvenc karamellszószommal nyakon öntve!

Hozzzávalók kb. 35 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz
100 g vaj
fél tk. porcukor
fél tk. só
100 g liszt
kb. 2,5 tojás (140 g)

Vaníliapuding:

600 ml tej
3 tojássárgája
60 g cukor
30 g kukoricakeményítő
1 rúd vanília

Csokoládészósz:

150 g étcsokoládé
180 g habtejszín (állati eredetű, min. 30% zsírtatalommal)
1 ek. méz
2 ek. rum

1. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

2. A pár perces hűtés után beledolgozzuk a tojásokat a tésztába. Nagyon lényeges, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele, és mindig akkor adjuk csak hozzá a következő tojást, amikor az előzőt már tökéletesen felvette a tészta. A tojások hozzáadásánál figyeljük a tészta állagát: a tésztának pont habzsákkal adagolható állagúnak kell lennie. Tehát legyen már könnyen keverhető, de még túl folyós, mert különben nagyon szétterülnek a fánkok, és laposak lesznek. Én ezt az állagot két és fél tojás hozzáadása után értem el – a harmadik tojást felvertem, de csak a felét adtam hozzá.

3. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.

4. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még 10 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak.

5. A házi vaníliapudinghoz a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival, a keményítővel és a cukorral kikeverjük, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük. Állandó kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. Ha kész, folpackkal letakarjuk a puding tetejét, hogy ne bőrösödjön be, és így hagyjuk kihűlni.

6. A vaníliapudingot sima csöves habzsákba adagoljuk, a habzsák csövét az egyik tésztapuffancsba szúrjuk, és megtöltjük a krémmel az üreges belsejét. Ugyanígy töltjük meg a többi tésztapuffancsot is.

Profiterol1-betöltés
Ötvös Zsuzsanna

7. A csokiszószhoz a tejszínt és a mézet forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra tört étcsokoládét is, és egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a rumot is. A vaníliakrémmel töltött puffancsokat csokiszósszal nyakon öntve tálaljuk.

Profiterol3-csokival leöntés
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra