Tejfölteszt: bármit, csak a Cserpest ne!

Nem kis feladat elé állítottuk magunkat, amikor kitaláltuk, hogy tejfölöket fogunk kóstolni. Az ötlet már régóta motoszkált a fejünkben. A pezsgőteszt után azt gondoltuk, többet nem lesz ilyen gyomorforgató tesztünk, ezt most újra kellett gondolnunk sajnos.

744

A lehető legtöbb és legismertebb tejfölöket szereztük be, hogy kiderüljön melyik a legehetőbb példány. Sokan kérdezték, hogy Cserpes lesz-e a tejfölök között, és esküdöztek rá, hogy az tuti, magasan veri majd a többit. Egy kolléga volt csak (B.F.) aki cáfolta ezt - és milyen helyesen tette! 

A legtöbb tejföl 20 százalékos volt, de kipróbáltuk a prémium kategóriát is, ami attól prémium, hogy 25 százalékos a zsírtartalmuk - zömmel el is buktak. Becsempésztünk még két kakukktojást is, egy görög joghurtot és egy 12 százalékos Zott tejfölt. Ezeket nem tettük be az eredménytáblázatba, nem lett volna sportszerű rájuk nézve, csak arra voltunk kíváncsiak, kiszúrják-e a tesztelők a turpisságot. 

És akkor kezdődjön a móka!

14. helyezett: Cserpes 25%-os, 3 pont

Szomorúan kell beismernünk, hogy az oly sokunk által favorizált Cserpes rohadtul nem hozta a várt eredményt. Mi az, hogy nem hozta? Egyenesen porrá égett ezen a versenyen. A legdurvább, hogy míg a 12 százalékos Zott és a Bakoma görög joghurtja is leverte. De most komolyan, tegye a szívére a kezét, hunyja le a szemét, és egészen halkan válaszolja meg ezt a kérdést: miért is veszem én a Cserpes tejfölt? Mert finom? Hát, most kiderült, hogy nem. És nem: a tejfölt a teszt előtt másfél órával vásároltuk egy olyan boltban, ahová aznap reggel szállították, és még a másfél óra legnagyobb részét is a hűtőben töltötte. Szóval nem volt romlott.

„Ez is folyik. Az íze tejföl , az utóíze doh. Jézusom, de rossz! Kár érte.” „Ez is rossz volt nagyon.” „OMG, ez valami gombás tejszín, vagy mi?? Undorító!”

13. helyezett: Milfina 6 pont

Fura, hogy az Aldis tejföl a dobogó alján végzett, a Milfina tejtermékekért is odáig vannak a szerkesztőségben. Ennél többet nem is mondanánk, sajnáljuk, hogy így alakult. (Ez olyan, mint a szakítás: „Bocs bébi, nem a te hibád.”  De a nagy vetélytárs (Lidl) tejfölje, na, az viszont remek! Ja, és körülbelül 20 forinttal több az előzőnél. Ez nem óriási eltérés szerencsére.

„Nem annyira sűrű, inkább habos. Nekem nem az esetem ez az állag, de az íze egészen rendben van, laza, friss.” „Ránézésre oké, ízre savanyú.” „Darabos, kicsit savanykás, de más íze nem nagyon van. Az utóíze kellemetlen.”

11. helyezett: Fittej 11 pont

Meglepő volt, hogy a Fittejnek fogalma sincs arról, hogy milyen az ízletes tejföl. Reménytelen eset. Igaz, arra számítottunk, hogy dobogós lesz. Valaki meg tudná mondani, hogy miért ilyen rémes a felhozatal??

700

„Ez is álruhában jár. Elsőre jó sűrű és krémes, de a második vonalban jön az enyhe, értelmezhetetlen mellékíz.” „Ízetlen. Nagyon, de legalább nem néz ki rosszul.” „Jesszusom hogy lehet valami egyszerre keserű és savanyú?”

11. helyezett: Zott  11 pont

Holtversenyben végzett az előző Fittejjel. Ha folyós és savanykás tejfölre vágyik, ezt vegye. A vélemények egyébként megoszlottak e termék ízét illetően, de azért a többség NEMmel szavazott.

„Ez nagyon folyik, és sokkal inkább emlékeztet joghurtra,mint tejfölre. Savanyú, de mélység nélkül. Tejfölként számomra nem értelmezhető.” „Már ránézésre is szemét, ízre meg pláne.” „Szerintem ez a Zott. Finom de nagyon folyós. Ja, nagyon finom!”

10. helyezett: Spar Prémium, 12 pont

Szintén bukott a második legdrágább tejföl a teszten, csak a 10. helyet tudta megcsípni. Vajon tényleg csak azért lett prémium kategóriás mert 25 százalék a zsírtartalma? Már megint baj van ezzel a prémium szóval, nemde??

„Határozottan savanyú. Az állaga majdnem rendben. Nem kellemetlen, de nem is egy világbajnok.” „Íz, állag oké, eddig ez megy a legjobban. „Hova hányhatok?”

9. helyezett: Magyar Tejföl, 14 pont

Abszolút semleges értékeléseket kapott, úgy véljük megtaláltuk a nem-rossz-de-a-jó-az-nem-ilyen kategória győztesét. Éljen! Középmezőnyben végzett és az ára is valahol ott van. Ha akciós, ne hagyja ki, egyébként meg ne fájjon érte a szíve!

„Ez is inkább átmenet a joghurt irányába, enyhe, de szívósan kellemetlen mellékízzel.” „Sokkal szarabbra számítottam ránézésre” „Nagyon krémes, enyhén savanykás, az utóíze édes. Nagyon érdekes. Annyira, hogy már hányni is tudnék a sok tejföltől.” 

8. helyezett: Auchan 15 pont

Íme a LEGOLCSÓBB tejföl a teszten. Sütni-főzni ideális, dobozból kanalazni veszélyes! Kefir helyettesítőnek nagyszerű, kicsit buborékos és kesernyés. És nem, ez nem kakukktojás volt.

„Az állaga jó lenne, de az íze eléggé halovány. Egy tejfölnek látszó tárgy.” „Ránézésre oké, ízre rendben, ha nincs más, elviselném.” „Kesernyés, kicsit buborékos, inkább hajaz a kefirre mint a tejfölre. Az íze nem valami megnyerő, rakott krumpliba viszont tökéletes.”

6. helyezett: Sissy, 15,5 pont

Ismét egy holtverseny, ráadásul két saját márkás osztozik a hetedik helyen: Penny saját márkás és Tesco Finest. Annyi a különbség a kettő között, hogy míg az egyik egy szimpla 20 százalékos tejfölt kínál, a másik 200 forinttal többért adja hasonló portékáját, mondván prémium kategória - na, meg utóbbi 25 százalékos.

734

„Ez konkrétan folyós, és itt is van egy ilyen tapadós utózönge.” „Állagra és ízre is béna, túl homogén.” „Baromi híg, de nagyon finom. Vagyis nem, második kóstolásra borzasztó! Pillanat, megkóstolom még egyszer. Hűha, ez valami hamis tejföl lesz, ne vegyék meg!!!”

6. helyezett: Tesco Finest, 15,5 pont

25 százalékos és hazai. Kell ennél több? Mondjuk elég drága, viszont ha igazán sűrű tejföl kell, vegye meg, nem fog csalódni!

„Jó sűrű, kellemesen krémes. Az íze elég jellegtelen. Plusz, az elsőre jó élményeket másodikra elnyomja a nyelvre tapadó, kicsit lepedékes utóíz.” „Állagra jó sűrű, semmi különös, kommersz cucc.” „Nagyon jó, krémes, sűrű, bár utálom a zsíros tejfölt, ezt meg tudnám enni. Az íze eléggé hasonlít a Parmalat tejszínes sajtkrémjéhez!”

5. helyezett: Spar Budget, 16 pont

„Na, itt az első határozottan gázos versenyző. Mellékíze van, ásványolajosan tapad a nyelvemre, és nem ereszt.” „Kommersz magyar cucc, gyerekkori tejfölös kenyér hm.” „Ez jó! Krémes, jó az íze, egyáltalán nincs erőteljes tejszín íze.”

4. helyezett: Pilos, 20 pont 

A Lidl ismét hozta a formáját - jól szerepelt a termékük. Bár csak 20 százalékos a zsírtartalma, jó sűrű, krémes, és ízre is harmonikus. Az ára pedig az alsó-középmezőnyben van, szóval ez a tejföl elég jó vétel.

„Ez megint egészen vállalható, leszámítva egy icipici lisztes jelleget. Cserébe sűrű, nagyon sűrű.” „Savanyú ez is.” „Ez nagyon finom: krémes és jó az íze. Megvenném.”

2. helyezett: Tesco pöttyös, 20,5 pont

Holtversenyben lett második a Tescós és a Danone tejföl. Nem csodálkoznánk azon sem, ha a saját márkás dobozban Danone termék lapulna. Míg előbbi fajlagos ára 664, utóbbi 925 forintba kerül. Itt azért már lényeges az árkülönbség.

„Kicsit híg, de elég finom. A folyóssága ellenére végül is tejfölíze van.” „Gyomorrontást fogok kapni. Esküszöm.” „Kicsit olyan, mintha lisztes lenne, olyan szemcsés. Ízre nem rossz, savanykás. Sütni főzni remek, salátához vagy feltétek locsolására nem ajánlom.”

 2. helyezett: Danone, 20,5 pont

Gondoltuk, hogy elöl fog végezni ez a tejföl, sokak kedvence. A Spar prémium márkása után ez a második legdrágább tejtermék a kóstolón. Nem okozott csalódást, de ujjongani sem kezdtek tőle a kóstolók. Szerették és kész, semmi több.

733

„Egész picit folyósabb annál, mint amit én szeretek, de az íze teljesen rendben van.” „Itt kezdenek összemosódni az ízek, nem tudom hogy bírom majd mind a 16-ot, ötletem sincs.” „Nagyon lágy, kicsit olyan mintha fel lenne vizezve. Talán egy kicsit savanyú is.”

1. helyezett: Bakony, 23 pont

Meglepetést okozott viszont a Pannontej terméke: elképesztően finom. Mindenki szerette, még az is, aki egyébként utálja a zsíros tejfölt. Egy bökkenő van csak, elég drága. Azt ajánljuk sütni főzni vegye az olcsóbb Tesco pöttyöst, az összes többihez meg vegyen Bakonyt.

„Nem tudom mi ez, de nagyon jó. Íz, állag, krémesség hibátlan, végre valaminek határozottan tejfölíze van, és csak az, semmi más.” „Krémes, és fura, hogy ezt mondom, de ez valami elképesztően jó! (Egyébként soha nem eszem nagyon zsíros tejfölt, egyszerűen nekem túl tejszínes.)”

Kakukktojások   

Bakoma görög joghurt

„Határozottan joghurt. Annak egyébként nem rossz. Nem értelmezhető.” „Ez konkrétan ehetetlen.” „Ez tuti görög joghurt, engem próbáltok átverni? Imádom!” 

Zott kék (12%-os) tejföl

„Kegyelem, még egy folyós joghurt-szörnyszülött a tejfölök között!” „Ez pont olyan undorító, amilyennek kinéz.” „Ez fehérré színezett víz? Semmi íze nincsen, vagyis az utóíze savanykás. Akkor ez most joghurt? Ja, és túl híg!”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Kiszerelés/gramm Pontszám (max. 30) Itt vettük
Bakony 20% 413 917 450 23 Auchan
Danone 20% 296 925 320 20,5 Auchan
Tesco pöttyös 20% 299 664 450 20,5 Tesco
Pilos 20% 299 664 450 20 Lidl
Spar Budget 20% 289 642 450 16 Interspar
Tesco Finest 25% 289 875 330 15,5 Tesco
Sissy 20% 299 664 450 15,5 Penny
Auchan 20% 269 597 450 15 Auchan
Magyar Tejföl 20% 255 772 330 14 Auchan
Spar Prémium 25% 259 959 270 12 Interspar
Zott 20% 236 715 330 11 Auchan
Fittej 20% 269 827 325 11 Auchan
Milfina 20% 289 642 450 6 Aldi
Cserpes 25%   280   1120   250 3 Kisbolt
Nem kaptak helyezést, de azért a pontjaikat megmutatjuk hol végeztek. Íme a kakukktojások:
Bakoma görög joghurt 216 1199 180 5 Auchan
Zott kék  147 445 330 5 Auchan

Egy kis újítás

A hasonló tesztekhez hozzáadjuk a „vakteszt” címkét, így könnyebben megtalálhatják korábbi posztjainkat is. Egy kedves olvasó, Olivér kérésére, visszamenőleg is betesszük ezt a címkét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra