A világ különböző tájain egészen fura ételeket és italokat tiltottak be, egészen fura, és persze igen változatos okokból.
1. Ketchup
Az öntudatos franciák például kitiltották a ketchupot az oktatási intézményekből. Arra hivatkoznak, hogy az elfedi az ételek valódi ízét, és emiatt a fiatalok nem tudnak megismerkedni a valódi francia konyhaművészettel. Személy szerint azt gondolom, nem nagy kár, mert a ketchup tényleg elfedi az ételek valódi ízét, annyiban viszont mindenképpen képmutató, hogy a McDonald második legnagyobb piaca a világon (az USA után) Franciaország, és bár árulnak macaront és croissant a mekis kévézókban, attól az még csak egy gyorsétterem marad.
2. Kinder tojás
Hol máshol lenne tilos a Kinder tojás, mint az Egyesült Államokban. Illetve, volt tilos egészen mostanáig, amikor is tíz év küzdelem után végre legálisnak nyilvánították azt, ami 1938 óta volt tilos (vagyis a belül játékot rejtő bármilyen csokoládé forgalmazását).
Az ilyen csokitojásokat egyébként azért tiltották be eredetileg, mert balesetveszélyesnek találták a terméket. Ez az álláspont viszont lassan tarthatatlanná vált, a határokon minden évben hatalmas mennyiségben foglalták le a becsempészni próbált Kindereket, annak ellenére, hogy már egyetlen tojás birtoklásáért is 2500 dolláros (kb félmillió forintos) büntetés volt kiszabható.
A tojásokat azonban továbbra sem lehet majd az Európában megszokott módon árusítani, nehogy a gyerek egyben a szájába tömje az egészet, és azonmód meg is fulladjon. Ezért ez az amerikai verzióban a két fél csokitojás között egy jól látható, élénk színű műanyag elválasztó fut majd végig, amely arra szolgál, hogy a csomagolás eltávolítása után azonnal látható legyen, nem csak csoki van a csomagban.
3. Szamósza
Ezek a kis, mindenféle töltelékkel létező háromszög alakú ételek Szomáliában verték ki a biztosítékot, ahol a Samosa, vagyis magyarosan a Szamósza túlságosan is kereszténynek minősült, mivel formája "emlékeztet a szentháromságra". Ugyanitt a Toblerone vagy a tramezzino szendvics egyelőre nem embargós.
4. Nyers tej
A nyers tej forgalmazása tilos az Egyesült Államok számos tagállamában és Kanadában, habár a rendelkezésről folyamatos heves vita folyik. Ebben az egyik fél (a termelők) azzal vádolják a szabályzókat, hogy a nagy tejipari cégek érdekeit védik. A másik fél (a nagy tejipari cégek) viszont azzal vádolja a megengedő államok vezetőit, hogy veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. A nyers tej forgalmazásával kapcsolatban egyébként a világ számos országában van érvényben valamilyen korlátozás. A magyar, megengedő szabályozásról itt olvashat.
5. Marmite
Nálunk talán nem túl ismert, de a Marmite nevű, főképpen élesztőből készített, erős ízű és szagú krém Angliában nagyjából annyira fogalom, mint itthon a pirosarany vagy az erőspista. Az élesztősűrítményt előszeretettel kenik kenyérre, de használják pácoláshoz, és mindenféle ehető dolgok ízesítéséhez is. Dániában viszont a forgalmazása tilos, a dán hatóságok szerint ugyanis a Marmite túl sok hozzáadott vitamint tartalmaz. Az nem teljesen világos, mi a baja ezzek a dánoknak, de tilos náluk a Marmite ausztrál testvére, a Vegemite is. Az országban élő angolok legnagyobb bánatára.
6. Haggis, a skótok "disznósajtja"
A főképpen birkából készült Haggis - birkabendő - olyan a skótoknak, mint nekünk a disznósajt, csak ők nem a disznóból indultak ki, amikor eldöntötték, mi kerüljön az állati gyomorba. A fűszeres étel tartalmaz egy csomó birkabelsőséget, mint a szív, a máj és a tüdő. Éppen ez utóbbi miatt tilos a forgalmazása az Egyesült Államokban, ahol a birkatüdő a nem elfogadott élelmiszerek listáján van. Skóciában viszont egész évben kapható, igaz, manapság már sokszor ne birkagyomorba, hanem szintetikus burokba töltik.
7. Libamáj
Hiába szerepel a legnagyobb ínyencségek listáján előkelő helyen a hízott libamáj, vagyis a foie gras, ha az előállítása egyre több helyen veri ki a szabályozó hatoságoknál a biztosítékot. Mert hízott mája sajnos csak tömött libának lesz, márpedig a libatömés manapság nem píszi. Ezért aztán a foie gras tilos Kaliforniában, Törökországban és Izraelben is. A libatömés mikéntjéről számos videó látott már napvilágot. A négy mancs szervezet egészen mást állít, mint ez a videó, ahol azt próbálják cáfolni, hogy nettó állatkínzásról lenne szó.
8. Fugu, a japán gyilkos hal
Mindenki hallott már arról, hogy van egy japán hal, ami rosszul előkészítve halálos mérgezést okoz. Na, ez a fugu. És ez az, ami az Európai Unio teljes területén tilos. Európában nem forgalmazható semmilyen olyan étel, amelyben a fugu van, és természetesen nem lehet árulni magát a halat sem, sem egészben, sem feldolgozva, részenként.
9. Casu Marzu - a lárvás sajt
Különleges, erős gyomrot kívánó ételféleség a szardíniaiak csemegéje, a casu marzu, vagyis a férges sajt. Ez élete hajnalán egy egyszerű pecorinonak, juhsajtnak indul. Aztán az érési folyamat egy lépéseként a sajtkorongoknak levágják a tetejét, és lehetővé teszik, hogy egy meghatározott, kifejezetten a sajtokra specializálódott légyfajta hozzáférjen. Ha pedig hozzáfér, bele is petézik. A sajtban a petékből lárvák lesznek, akik a sajt belsejét eszik, és természetesen az emésztési folyamataik eredményét is a sajtban helyezik el. A végeredmény pedig egy olyan finoság lesz, amelyben számtalan fehéres kukac mocorog. A sajtot velük együtt kell fogyasztani.
A szardíniaiak szerint csak az a casu marzu jó, amelyben élnek a lárvák. Ez a sajtféle tiltott az USA-ban. Bár korábban Európában is számos ételhigiénés aggály merült fel a casu marzuval kapcsolatban, ezt egy huszárvágással megoldották: ez a sajt eredetvédett lett, és mint ilyen tradícionális fogás, természetesen szabad utat kapott.
Az alábbi videón Gordon Ramsey egyik műsorában volt szó erről a sajtról, türelmetlenek tekerjenek előre a negyedik percig.