Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumplihoz csak ennyi kell. Nem csak az összetevők listája rövid, megcsinálni sem bonyolult, csak kicsit babrás. Bármilyen edényben süthető, de nem érdemes többet egymásra halmozni két komplett rétegnél. A legeslegjobb pedig akkor lesz, ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést.

Ahhoz, hogy a rakott krumpli rakott krumpli legyen, a következőket rétegezzük a sütés előtt: 1. megfőzött és felkarikázott krumpli, 2. megfőzött, felkarikázott tojás, 3. felkarikázott, kicsit megpirított kolbász, 4. tejföl. Ebből is látszik, hogy itt az előkészületek tartanak sokáig.

rakott krumpli2

Hozzávalók (8 személyre)

2 kg krumpli (főzni való, jó nagy szemű)
8 tojás
2 rövid vagy 1 hosszú szál minél jobb parasztkolbász
1,2 liter tejföl, 20 százalékos

1. A krumplit sós vízben, héjában kezdtem főzni. Így jó darabig eltart, viszont megfőzve és kicsit visszahűtve könnyű hámozni. Ha valaki időszűkében van, megteheti azt, hogy meghámozza, felkarikázza a krumplit, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzi a karikákat, aztán óvatosan szűri le, hogy ne törjenek össze.

2. Amíg a krumpli készült, feltettem a tojásokat hideg vízben főni. Forrás után 12 percig főztem, majd hideg vízben langyosra hűtöttem, meghámoztam, félretettem.

3. A kolbászokat félkarikákra vágtam, és enyhén megpirítottam. Ezt a lépést akár ki is lehet hagyni, de szerintem sokkal jobb lesz így, és különben is, Anyukám is így csinálja.

4. Amikor a krumpli megfőtt (a hústű akadálytalanul csúszott bele), langyosra hűtöttem, és magam elé vettem egy nagyjából 30x40 centis tepsit. Kezdődött az összerakás.

5. A sütőt 180 fokra bekapcsoltam, nem légkeverésre. A tepsi alját szűk centis karikákra vágott krumplival fedtem le, kóstolás után sóztam.

6. Erre jött 4 tojás, felkarikázva, ezt tojásvágóval a legkönnyebb.

7. Most következett a megpirított kolbász fele, és a kisült zsírjából is csepegtettem rá pár kiskanállal.

8. És a negyedik összetevő a tejföl, az egészet beborítottam tejföllel. Nálunk mindenki nagyon tejfölösen szereti, ezért teljesen befedtem az egészet.

9. A maradék hozzávalókból megismételjük a lépéseket: krumpli+só, tojás, kolbász. Ha úgy jön ki a lépés, és maradt annyi krumpli, a második kolbászos réteg tetejét is beboríthatjuk krumplikarikákkal. Nekem most nem úgy jött ki.

10. Végül a záró tejfölréteg következik, aki cuccosan szereti, kenje jó vasagon, mindent elfedve a tejföllel.

11. Mehet a sütőbe, ha azonnal kell, akkor körülbelül háromnegyed-egy óra alatt sül össze. Ha viszont van idejük, csodát tesz vele, ha két menetben sütik. Elsőre csak félig, aztán hűljön ki, a második sütés előtt mehet rá még egy réteg tejföl, mert az elsőt beissza, aztán irány a sütő, és készre sütni!

rakott krumpli3
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.