Süssön libát Mártonnak!

Ha Márton nap, akkor újbor és liba. A hagyomány szerint aki Mártonkor nem eszik libát, koplalni fog az egész következő évben. (Egyébként mosni és teregetni sem ajánlott ilyenkor, legalábbis állattartóknak, mert oda lesz a jószága annak, aki ilyesmire vetemedik.)

libaafter

Ha nem kockáztatnánk az egész éves koplalást, vagy egyszerűen csak szeretjük a libát, itt az alkalom. Mivel a magyar konyhákban megszokott méretű sütőkbe egy egész libát nemigen tudunk bepasszírozni, reálisabb választás inkább a mell vagy a comb, aztán az állat többi részéből - már, ha egyben vettük meg - főzzünk egy jó levest. A libamellet csinálhatjuk úgy, ahogy a kacsamellet, csak adjunk neki oldalanként plusz 3-5 percet.

Szóval, legyen most libacomb. Mielőtt nekiállnánk sütni, főzni, nézzük meg, rendesen szőrtelenítve van-e az állat. Ha szükséges, korrigáljunk. Kevés tollat kézzel, sokat szemöldökcsipesszel érdemes kihúzgálni.

Hozzávalók

Mondjuk 6 libacomb (fejenként étvágytól függően 1-2)
2 nagy fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
jó adag szárzeller
sok-sok alma
pár szál sárgarépa
1 rendes kupica jóféle pálinka
pohár víz
néhány ág rozmaring
néhány ág kakukkfű
só, bors

1. A zöldségeket előkészítjük. A fokhagymát keresztben kettévágjuk, a hagymát pucoljuk, és negyedeljük. A répát, szárzellert hüvelykujjnyi darabokra vagdossuk, az almákat hámozzuk, negyedeljük. Fogunk egy szép nagy tepsit, és beleszórjuk a zöldségeket, a tetejükre biggyesztjük a rozmaringot, kakukkfüvet.

2. A libacombokat egy nagy serpenyőben kevéske vajon oldalanként 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk, először a bőrös oldallal kezdjük, aztán fordítjuk. Ha egy kis színt kaptak, bőrükkel felfelé rápakolgatjuk őket a zöldségek tetejére.

Így néz ki sütés előtt. Sárgarépa is lenne benne, ha nem használtuk volna el a levesbe
Így néz ki sütés előtt. Sárgarépa is lenne benne, ha nem használtuk volna el a levesbe

Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és nyakonöntjük a pálinka és egy pohár víz keverékével. Végül rácsorgatjuk a serpenyőből a libacombokból kisült vajas zsírt is.

3. A sütőt kb 160 fokra melegítjük, a tepsinket pedig jó szorosan lefedjük, ha nincs fedele, alufóliával. Három óráig felé sem nézünk.

4. Ha ez letelt, ellenőrizzük, megpuhultak-e a combok, a villának akadálytalanul kell belecsúsznia. Ha puhák, kicsit följebb vesszük a sütő hőmérsékletét mondjuk 180 fokra, és újabb nagyjából fél óra alatt megpirítjuk a combokat, hogy a bőrük jó ropogós legyen.

Mi most rozmaringos tepsis krumplival és almás párolt lilakáposztával ettük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra