A 10 legfeleslegesebb konyhai kütyü

A szent cél a konyhai feladatok megkönnyítése. A végeredmény azonban gyakran nevetséges, drága és használhatatlan. A gyártók nem létező problémára készítenek jó drágán eladható kütyüket. Sok újdonságnak kikiáltott konyhaeszköz felesleges és értelmetlen. Mi viszont most jót nevethetünk ezeken!

japaneseicemaker

1. Jamie Oliver ujjvédő szeleteléshez

Nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is hülyeség. Ormótlan külyü, amellyel a vágás, darabolás inkább kínszenvedés, mint élvezet. Jó késsel és késtechnikával nem kell attól félni, hogy az ember az ujját is beledarabolja a pörköltbe. Amúgy, ha ez akkora ötlet lenne, akkor minden chef ezt használná, de te el tudsz képzelni egy Michelin-csillagos séfet, aki ezzel bohóckodik? Ha attól félsz, elvágod az ujjad, tanulj meg vágni!

2. Topping Tornado / Wilton

Unatkozó háziasszonyoknak és gyerekeknek tökéletes, de aki ezzel a szerkezettel dekorálna esküvőre cupcake-eket, inkább válasszon másik szakmát. Itt ugyanis egyesével kell a süteményeket az eszközbe helyezni, majd betölteni a díszítő cukorkákat és jöhet a tornádó. Mondjuk, az megnyugtat, hogy a világnak már nem kell gyötrődnie amiatt, hogyan lehet a legszórakoztatóbban és a legdühítőbben süteményre juttatni a díszítést. Itt az idő a világbékével foglalkozni, de előtte még nézzétek meg a videót.

3. Bagel szeletelő / Williams Sonoma

Nehezen elképzelhető az a pillanat, amikor a tökéletes bagel-t az rontja el, hogy nem éppen középen fut a vágás, esetleg ferde. Bagelezőkben erre speciális szerkezetek vannak, de ugye nem élhet igazi háziasszony bagel szeletelő nélkül... Tipikusan az a konyhai eszköz, amelyet ha ajándékba kapsz, azonnal azon kezdesz töprengeni, kinek adhatnád tovább, kivel is szúrhatnál ki, úgy istenesen.

4. Banánszeletelő

Életem legfinomabb banánját a Kanári-szigeteken ettem, ahol úgy termett, mint nálunk a cseresznye. Az a banán viszont nem felelt meg az előírásoknak, mert bizony a banánnak a méret és görbülési vizsgálaton kell átesnie, mielőtt beutazhatna Európába, és a kicsi, görbe példányokat inkább megeszik helyben.

A szép, szabályos banánoknak a felkarikázása igen stresszes feladat, ha nincs egy banánszeletelő, amellyel egy mozdulattal hat tökéletesen egyforma vastag banánkarika vágható. Őrület! Hamarosan biztosan megjelenik a piacon, ha még nem kapható, az állítható sortávolságú banánkarikázó is. Extra jó hír, hogy az Amazon-ról most akciósan is beszerezhető!

5. Jégkocka gömbösítő

Az igazi kérdés, amely még a brit tudósokat is gőzerővel foglalkoztatja, hogy miért jobb a gömb alakú jég, mint a jégkocka. Jobban hűt? Dehogy! Jobb ízt ad az italnak? Dehogy! Egyszerűen jobban néz ki? Ez sem biztos. Szóval becsüld meg magad rendesen, ha egy háziasszony jéggömbökkel lep meg, valószínűleg az idegösszeomlás szélén gömbösítette a jégkockákat, amelyek egyszerűen fogják magukat, engednek a fizika törvényeinek és elolvadnak. A többi itt felsorolt hülyeség legalább viszonylag olcsó, de ezt a gyártó honlapjáról 57 ezer forintért tudnánk megrendelni. Érdemes megnézni a videót, hogy lássátok, ez tényleg nagyon kifinomult eszköz.

6. Grapefruiter - Grapefruit falatkák / Chef'n

A grapefruit húsa finom, héja viszont keserű. A probléma áthidalására eddig a kiskanál tökéletesen bevált. A Chef'n metszőollóra hasonító küyüje ugyanazt csinálja, mint a kiskanál, csak bonyolultabban. Attól függetlenül, hogy annál kevésbé bízom egy konyhai eszközben, minél több alkatrészből áll, igazán pocsékolásnak tűnik, hogy itt-ott benne marad a grapefruit húsa, hiszen a grapefruit cikkeket még nem szabványosították. Még a termékbemutató videó kis hölgye sem uralja egészen a szerszámot. A kiskanál viszont univerzálisan megfelelő, jó szívvel ajánljuk.

7. Pizzaolló

Megint a méret a lényeg. A szabvány pizzát valóban egyszerű ezzel az pizzaollóval felvágni, de amit én sütök - igen, ilyen amorf, inkább szögletes dolgokat, házilag gyúrt tésztából jó feltétekkel - azt a görgős pizzavágóval a legegyszerűbb darabolni. Ráadásul elképzelhetetlen, hogy az olló oldalára applikált lapát megkönnyíti a navigálást az ollóval. Vajon az első vágás vagy az első pizza után végzi a pizzaolló a soha többet nem használjuk dolgok fiókjában?

8. Onion Goggles - Szemüveg hagymaaprításhoz

Tudom, hogy ismétlem magam, de nem szemüveg kell, hanem inkább egy éles, jó kés kell, meg egy kevéske késtechnika, és akkor nem nyomódik, nyiszatolódik szét a hagyma, nem préselődnek ki belőle az illóolajok, és sokkal kevesebb lesz a zokogás is.

9. StemGem - Epercsumázó / Chef'n

Ajándéknak bájos, kezelése egyszerű, célja akár még lehetne is, de nem egy forradalmi találmány. Egész gyerekkoromat úgy töltöttem, hogy egy mozdulattal ki tudtam emelni az eper csumáját, amikor érett volt. A félig érett eperekét pedig egyszerűen levágtuk. Nem járok miatta pszichológushoz, és traumát se okozott az epercsumázó hiánya.

10. Rocker - Fokhagymaprés / Joseph Joseph

A fokhagyma zúzása örök feladat a konyhaeszköz tervezőknek. A Joseph Joseph cuccai általában szépek és tényleg praktikusak, de a Rocker-rel kapufát lőttek. Az egyszerű forma, szép, az elképzelés nem rossz, viszont arról mélyen hallgatnak, hogy a vágódeszkán szétnyomott fokhagyma egy része szétlapítva a vágódeszkán végzi. Persze, a fokhagyma nagyja átcsúszik az apró rácson, de ez nem túl nagy teljesítmény egy fokhagymanyomótól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra