Egyen az elhülyülés ellen!

Nem csak keresztrejtvénnyel tarthatjuk jó kondícióban az agyunkat, hanem bizonyos élelmiszerekkel is. Néhány étel ugyanis kifejezetten jó tesz az agyműködésnek, óvja az agyban található ereket és segít a gondolkodásban. Bár még nem annyira foglalkoztat minket az öregedés, nem árt minél hamarabb gondoskodni arról, hogy nyolcvan évesen is fitt legyen az agyunk. Sőt direkt erre az időpontra tervezzük végre megérteni a szerves kémiát. Itt a lista, hogy mit együnk elhülyülés ellen:    

1. Bogyós gyümölcsök

Az édes, bogyós erdei gyümölcsök tele vannak antioxidánssal, amik lekötik a szabadgyököket. Egy patkányokon végzett kísérlet kimutattata, hogy egy erdei gyümölcsökből összeállított diéta javította az állatok memóriáját és motorikus képességeit. Az áfonyában található anyagok az artériák összehúzódási mechanizmusát befolyásolták és jó hatással voltak az állatok vérnyomására, ami különösen fontos az agyműködés szempontjából.

2. Lazac, hering, szardínia

A zsíros hal tele van Omega-3 zsírsavval, ami különböző módon befolyásolja az erek tónusát: csökkenti a trombózis és a szívkoszorúér betegségek kialakulásának veszélyét és az elzáródások kialakulását, illetve jelentős szerepe van a vérnyomáscsökkenésben.

3. Spenót

Nem véletlenül erőlteti anyukánk a spenótot. A zöld levelű növény tele van antioxidánssal, lassítja az öregedést és minden az öregedéssel járó központi idegrendszeri problémát. Egy spenótból készült salátában háromszor annyi folsav van, mint a zöldsalátában.

4. Teljes kiőrlésű gabona és barna rizs

Legjobb, ha minél hamarabb lecseréljük az agyonfinomított fehér rizst, durvaszemű barnára. Tele van vitaminnal és magnéziummal. A teljes kiőrlésű gabonában B6 vitamint találunk, ami az idegrendszer működéseshez szükséges.

5. Meleg kakaó

Erről eddig nem igazán hallottunk, de a Cornell University kutatói szerint a tiszta kakaópór majdnem kétszer olyan erős antioxidáns, mint az ilyen összeállításokban mindig szereplő vörösbor vagy zöld tea. Az antioxidánsok olyan betegségeket előzhetnek meg az agyban, mint az Alzheimer-kór.

6. Diófélék, azon belül is a dió és a mandula
 
Alacsony maradhat a koleszterinszintünk, ha sok diót és mandulát eszünk. Egy, a Harvardon végzett vizsgálat szerint, azoknál a nőknél, akik hetente több mint fél csésze diófélét fogyasztanak, nehezebben alakul ki szívkoszorúér betegség.

7. Olívaolaj

Ez is többször elhangzott már, de az olívaolaj fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A legjobb erre a célra az extra-szűz változat.

(Összeállítás az E-Diets alapján)


 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek