A narancslétől nem leszünk egészségesebbek

Sokan azzal áltatják magukat, hogy egészségesen étkeznek, csak azért mert kóla helyett szívesebben választanak narancs- vagy paradicsomlevet. A levek fogyasztása  viszont semmilyen szempontból nem számít gyümölcs - vagy zöldségbevitelnek, és nem is lesz olyan jótékony hatással a szervezetünkre, mintha mindennap többször fogyasztanánk friss zöldséget vagy gyümölcsöt, derül ki az MSNBC orvosi szakértője által írt cikkből.A gyümölcslé persze egyáltalán nem káros, sőt, természetesen egészségesebb, mint cukorból és szintetikus anyagokból készült üdítőket inni. Fontos tápanyagokat tartalmaz, és egyes alkotóelemei kifejezetten jó antioxidánsok. A sok éve tartó kutatásokból azonban kiderült, hogy a gyümölcs legegészségesebb része maga a héj, ami leggyakrabban bele sem kerül a gyümölcslébe. Éppen ezért egy egész narancs ötször több antioxidánst tartalmaz, mint egy pohár a legjobb minőségű narancsléből.

Ráadásul, míg a gyümölcsleveknek viszonylag magas a kalóriatartalma, 25-70 kalória poharanként, - kivéve a paradicsomlevet, mert abban kevesebb van - addig egyáltalán nem csökkentik az éhségérzetet, legalábbis nem úgy, mint megenni egy nagy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, amitől pillanatok alatt eltelünk.

Az orvosi vélemény szerint napi egy-két pohár gyümölcslé simán belefér az egészséges táplálkozásba, de fontos tudni, hogy ez nem pótolja szervezetünk gyümölcs és zöldségszükségletét.
Oszd meg másokkal is!
Mustra