8 teendő, amit a profi takarítók mindennap elvégeznek az otthonukban

GettyImages-1079562580

A profi takarítók napi rutinja neked is segíthet, hogy mindig rendezettnek tűnjön az otthonod, és ne kelljen megszakadnod, amikor eljön a takarítás ideje.

Próbálsz odafigyelni a rendre, de állandóan félresiklik valami? Irigykedve tekintesz azokra, akik meg tudják oldani, hogy soha ne legyenek edényhalmok a mosogatóban, vagy kósza porcicák a földön? Akkor less el néhány trükköt a profiktól! Mutatjuk, hogy melyek azok a teendők, amelyeket ők napi szinten elvégeznek, hogy megőrizzék otthonukban a rend és a tisztaság látszatát.

1. Bevetik az ágyukat

Ashlee Edie, a Handy takarítási szakértője szerint a hálószobát hetente egyszer alaposabban is ki kell takarítani, de vannak olyan egyszerű, kevés időbefektetést igénylő feladatok, amelyeket mindennap érdemes lehet elvégezni. „Reggel vesd be az ágyad, és tedd el a pizsamádat, a nap végén pedig rakd el a szerkénybe vagy a szennyeskosárba az aznap viselt ruháidat, nehogy felhalmozódjanak, és zsúfoltnak tűnjön miattuk a szoba.” A szakember azt javasolja, hogy ugyanezt az elvet kövesd az éjjeliszekrénynél is, vagyis ne hagyj rajta poharakat vagy könyveket kallódni.

A napi rutin első pontja, hogy beveted az ágyat
A napi rutin első pontja, hogy beveted az ágyatgradyreese / Getty Images Hungary

2. Elpakoltatják a gyerekekkel a játékokat

A gyerekszobában gyorsan elharapódzhat a káosz: egy kicsit nem figyelsz oda, és már lépni sem lehet a játékoktól. Edie szerint ezt úgy lehet a legkönnyebben kivédeni, ha megkéred a gyerekeket, hogy lefekvés előtt rakják el a játékaikat. Ehhez nem árt elkülöníteni néhány felcímkézett dobozt vagy kosarat. Ha a gyerekek még nem tudnak olvasni, tegyél rájuk matricákat. Mivel az aktív használat mellett a tárolódobozokban elszaporodhatnak a baktériumok, legalább havi két alkalommal gondoskodj fertőtlenítésükről.

3. Letörlik a rozsdamentes acélgépeket

A rozsdamentes acélból készült gépek egyik kellemetlen tulajdonsága, hogy könnyen koszolódnak, így a vízfoltok és ujjlenyomatok már messziről meglátszanak rajtuk. „Ahhoz, hogy a gépek mindig újszerű képet mutassanak, mindennap áttörlöm a rozsdamentes acélfelületeket egy olajbázisú tisztítószerrel” – mondta el Edie. Az olaj védelmet nyújt a víznyomokkal és más szennyeződésekkel szemben, így amikor nagytakarításra kerül sor, a gépek csak minimális figyelmet igényelnek.

4. Tisztán tartják a mosdót

Edie elég komolyan veszi a mosdó tisztán tartását. „Naponta többször kitisztítani a mosdót hülyeségnek tűnhet, de ha minden használat után letörlöd, látni fogod a különbséget” – mondja a szakember, aki szerint a fogkrém és a smink maradéka, illetve a kemény víz ennek hiányában lerakódásokat okozhat. Egy gyors tisztításhoz elegendő lehet egy benedvesített papírtörlő is, csak ne feledkezz meg a csaptelep fogantyúiról sem. Ha belefér az idődbe, spriccelj egy kevés üvegtisztítót a tükörre, és töröld át azt is.

Minél gyakrabban takarítod le a mosdót, annál kevésbé kell sikálnod
Minél gyakrabban takarítod le a mosdót, annál kevésbé kell sikálnoddiego_cervo / Getty Images Hungary

5. Fertőtlenítik a gyakran használt felületeket

Lehet, hogy túlzásnak hat mindennap letakarítani a távirányítót, de ez lehet az egyik legszennyezettebb felület a lakásban. „Mivel párhuzamosan többen is használják a távirányítót, a morzsáktól kezdve az ujjakról származó ragacsokon keresztül a bőrünkön lévő olajokig rengeteg szennyeződés kerülhet rá.” De nézd a jó oldalát, csupán néhány pillanat megtisztítani: tegyél egy csepp mosogatószert egy tiszta ruhára vagy fertőtlenítő kendőre, majd töröld át vele a távirányítót.

Egy másik takarítási szakértő, Diane Regalbuto, a Betty Likes to Clean tulajdonosa azt tanácsolja, hogy így járj el más, gyakran használt tárgyak esetében is. „Fertőtlenítsd a kilincseket, a villanykapcsolókat, a kávéfőzőt, a teáskannát és a hűtőszekrény ajtaját. Ezek általában tele vannak baktériumokkal.”

6. Felkészülnek a másnapra

Regalbuto például minden este bepakol a mosogatógépbe (vagy megkéri rá a gyerekeket), így másnap már nem kell a mosogatnivalókkal törődnie. „Egy kis tervezéssel gördülékenyebben mehetnek a dolgok, ezáltal elkerülhető, hogy egyes feladatok elakadjanak.”

Megéri már este bepakolni a mosogatógépbe
Megéri már este bepakolni a mosogatógépbeThe Good Brigade / Getty Images Hungary

7. Gondoskodnak róla, hogy mindennek meglegyen a helye

Regalbuto másik tippje, hogy a cipőket, táskákat és sportfelszereléseket kosarakban tárold a bejárati ajtó közelében, a kulcsokat pedig mindig ugyanoda akaszd fel, hogy soha ne téveszd őket szem elől. „Mi rögtön felakasztjuk vagy eltesszük a kabátokat. Csak egy kacatos fiókunk van, és minden számlát ugyanarra a helyre teszünk, hogy később meglegyenek. Ha rááldozol néhány percet a rendszerezésre, azzal órákat takaríthatsz meg, amit a későbbiekben a keresgélésre és a takarításra kéne fordítanod.

8. Megszabadulnak a pókhálóktól és porcicáktól

Ezek egyértelmű jelei egy elhanyagolt otthonnak, ezért kövesd a szakemberek példáját, és végezz el egy gyors ellenőrzést. „Minden helyiségben nézz körül felülről lefelé haladva. A pókhálók és a porcicák eltávolítása öt percet sem vesz igénybe, mégis látványos lesz az eredmény.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra