Ha piacon vagy zöldségesnél vásárolsz, az árus gyakran megkérdezi, hogy leszedje-e neked a retekről a zöldjét. Amennyiben nem élsz a lehetőséggel, ezt később mindenképp érdemes megtenned – lehetőleg közvetlenül azután, hogy hazaértél. Máris elmondjuk, hogy ez miért lényeges.
Miért kell eltávolítani a retek zöldjét?
Azért, mert ha rajta hagyod, akkor a levelek „kiszívják” a retekből a nedvességet, így az menthetetlenül összezsugorodik, ezért kénytelen leszel hamarabb kidobni. A levelek ráadásul ezzel párhuzamosan pépes állagú, zöldellő iszaptócsává bomlanak szét, amitől csak még inkább elmegy a gusztusod a retek fogyasztásától.

Mi legyen a sorsa?
A retek zöldjét sokan automatikusan kidobják, pedig valójában nemcsak hogy ehető, hanem tele van értékes rostokkal, káliummal, vassal, illetve A- és C-vitaminnal. A gyökérrel, vagyis a retekkel ellentétben azonban csak rövid ideig tartható el.
Ahhoz, hogy a levelek megőrizzék frissességüket, fontos, hogy tárolásuknál körültekintően járj el. A retek zöldjét először mosd át egy tál vízben, hogy eltávolítsd róla a szennyeződéseket, majd alaposan szárítsd meg. Ha ezután néhány papírtörlővel együtt egy légmentesen zárható zacskóba teszed, 3 napig is megőrizheti frissességét.

Mihez használjam fel?
A fiatal, zsenge levelek nyersen is felhasználhatók salátákhoz vagy szendvicsekhez, a kifejlett, keményebb textúrájú zöldeket viszont elsőként érdemes megfőzni vagy megpárolni.
Minél tovább érik a retek, annál keserűbb lesz a zöldje.
Nincs ötleted, hogy mit főzz belőle? Ha szereted a pestót, akkor akár a retek zöldjéből is összedobhatod. Ehhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csésze durvára vágott retekzöld
- fél csésze olívaolaj
- negyed csésze fenyőmag
- egy fél parmezán sajt lereszelve
- egy fél citrom leve
- só, bors
Az elkészítési mód itt is ugyanaz, mint bármilyen más pestónál. Csak dolgozd össze az alapanyagokat egy aprítógépben, közben pedig kisebb adagokban add hozzá az olajat, amíg eléred a kívánt krémes állagot. Ezzel kész is vagy!

Mentes Anyu szakácskönyvek
„A kevesebb több. A mentes jobb."
Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.
A könyvekbe most betekintést nyerhetsz.
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:
- Tartalomjegyzék
- Előszó
- Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
- + 1 recept is!
Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!
hirdetés