Ezért kéne mindig eltávolítanod a retekről a zöldjét

GettyImages-920138378

A retek tárolásának van egy fontos szabálya, ami a zöldjéhez, vagyis a leveleihez kapcsolódik.

Ha piacon vagy zöldségesnél vásárolsz, az árus gyakran megkérdezi, hogy leszedje-e neked a retekről a zöldjét. Amennyiben nem élsz a lehetőséggel, ezt később mindenképp érdemes megtenned – lehetőleg közvetlenül azután, hogy hazaértél. Máris elmondjuk, hogy ez miért lényeges.

Miért kell eltávolítani a retek zöldjét?

Azért, mert ha rajta hagyod, akkor a levelek „kiszívják” a retekből a nedvességet, így az menthetetlenül összezsugorodik, ezért kénytelen leszel hamarabb kidobni. A levelek ráadásul ezzel párhuzamosan pépes állagú, zöldellő iszaptócsává bomlanak szét, amitől csak még inkább elmegy a gusztusod a retek fogyasztásától.

A levelei nélkül lassabban fonnyad meg
A levelei nélkül lassabban fonnyad megemapoket / Getty Images Hungary

Mi legyen a sorsa?

A retek zöldjét sokan automatikusan kidobják, pedig valójában nemcsak hogy ehető, hanem tele van értékes rostokkal, káliummal, vassal, illetve A- és C-vitaminnal. A gyökérrel, vagyis a retekkel ellentétben azonban csak rövid ideig tartható el.

Ahhoz, hogy a levelek megőrizzék frissességüket, fontos, hogy tárolásuknál körültekintően járj el. A retek zöldjét először mosd át egy tál vízben, hogy eltávolítsd róla a szennyeződéseket, majd alaposan szárítsd meg. Ha ezután néhány papírtörlővel együtt egy légmentesen zárható zacskóba teszed, 3 napig is megőrizheti frissességét.

Nemcsak maga a retek, hanem a zöldje is mehet a salátába
Nemcsak maga a retek, hanem a zöldje is mehet a salátábaperedniankina / Getty Images Hungary

Mihez használjam fel?

A fiatal, zsenge levelek nyersen is felhasználhatók salátákhoz vagy szendvicsekhez, a kifejlett, keményebb textúrájú zöldeket viszont elsőként érdemes megfőzni vagy megpárolni.

Minél tovább érik a retek, annál keserűbb lesz a zöldje.

Nincs ötleted, hogy mit főzz belőle? Ha szereted a pestót, akkor akár a retek zöldjéből is összedobhatod. Ehhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

 • 2 gerezd fokhagyma
 • 2 csésze durvára vágott retekzöld
 • fél csésze olívaolaj
 • negyed csésze fenyőmag
 • egy fél parmezán sajt lereszelve
 • egy fél citrom leve
 • só, bors

Az elkészítési mód itt is ugyanaz, mint bármilyen más pestónál. Csak dolgozd össze az alapanyagokat egy aprítógépben, közben pedig kisebb adagokban add hozzá az olajat, amíg eléred a kívánt krémes állagot. Ezzel kész is vagy!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra