Reggeli előtt vagy után mossak fogat? A szakember megmondja

A megfelelő időzítés sokat számíthat a szájhigiénia szempontjából, de csak akkor fogsz tudni igazán jó döntést hozni, ha számításba veszed, hogy mikor és mit reggelizel.

A reggeli fogmosás kérdésében az emberek két táborra szakadnak. Vannak, akik az éjszaka képződő lepedék miatt jobban szeretnek közvetlenül az ébredés után túlesni rajta, mások viszont ezt feleslegesnek tartják, és inkább megvárják vele a reggelit, hiszen azután amúgy is érdemes fogat mosni. Vajon kinek van igaza?

Akkor már inkább utána

A CNET által megkérdezett fogász, Madison Kaplan elég határozott álláspontot képvisel a kérdésben, és azt javasolja pácienseinek, hogy reggeli után mossanak fogat. Ez ugyanis szerinte – szemben a másik megoldással – garantálja, hogy a nap nagyobbik részében ne maradjanak étel- és italmaradványok a fogakon, ami azt is jelenti, hogy a szájban lévő baktériumoknak így kevesebb lehetőségük van fogszuvasodást és más károkat okozni.

Ha viszont valami savasat – például gyümölcsöt – reggelizel, akkor érdemes még előtte fogat mosnod, mivel fordított esetben a sav károsíthatja a fogzománcot. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége azt ajánlja, hogy ennek elkerülése végett gyümölcsevés után legalább 60 percet kell várni a következő fogmosással. Amennyiben ez nem fér bele – mondjuk azért, mert munkába menet kapsz be néhány falatot – és/vagy aggódsz a szájhigiénéd miatt, egy gyors öblögetés is segíthet. Minél kevesebb ételmaradék, illetve baktérium marad a szádban, annál kevesebb a félnivalód a fogaid állapota miatt.

Ha reggeli után mosod meg, tovább tart a hatása
Ha reggeli után mosod meg, tovább tart a hatásaHenglein and Steets / Getty Images Hungary

De mi van a kávéval?

Mivel fogyasztása elszínezi a fogakat, sokan inkább kávézás után mosnak fogat. A kávé azonban különösen savas, így ennek a szokásnak a fogzománc láthatja kárát, mondja Kaplan. A szakember szerint a fogzománc hiába kivételesen erős, a szerkezete porózus, így a fogkefe sörtéi beledörzsölhetik a savat, ami meggyengítheti a fogakat, majd idővel maradandó károsodást okozhat.

Ha tehát kávézás után mosnál fogat, mert nem akarod, hogy elszíneződjenek, várj vele körülbelül 30 percet. Ennek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy elmúljon a kávéból származó sav hatása, tette hozzá Kaplan. A fentiek fényében kevésbé szerencsés megoldás, ha a nap folyamán kisebb adagokban kortyolgatod el a kávédat. A szájhigiénia szempontjából jobb döntés egyszerre meginni az egészet.

És a narancslé?

Itt ugyanaz a helyzet, mint a kávénál. A narancslé szintén savas, ezért ha fogyasztása után mosol fogat, azzal elősegíted a fogzománc károsodását. Ha nem tudsz lemondani róla, hogy megigyál egy pohárral a reggeli mellé, előtte mosd meg a fogad, utána pedig öblítsd ki a szád.

Van értelme reggeli előtt és után is fogat mosni?

Ez logikus megoldásnak tűnhet, hiszen így megszabadulhatsz az éjszakai lepedéktől és a reggeli ételmaradékaitól is, Kaplan ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a sok dörzsölgetés megviselheti az ínyt. Ő azt tanácsolja, hogy ha reggeli előtt és után is fogat mosnál, ne ess túlzásba, vagyis a hangsúly ne az intenzitáson, hanem a helyes technikán legyen.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra