Teszt: megéri drágább naptejet venni, vagy az olcsó is ugyanolyan jó?

GettyImages-950299790

Összesen 25 naptejet – köztük 17 felnőtteknek és 8 gyerekeknek szánt terméket – vizsgált meg legújabb laboratóriumi tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredmény azt mutatta, hogy a drágább árfekvés nem feltétlenül arányos a minőséggel.

Az önkéntesek részvételével, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával készült teszt során a szakemberek megmérték a naptejek UVB- és UVA-sugárzás elleni hatékonyságát, illetve ellenőrizték összetételüket, környezetre gyakorolt hatásukat és a címkéiken szerepelő információk valóságtartalmát is.

Hogy készült a teszt?

Mivel a napsugárzásra való érzékenység egyénenként eltérő lehet, a vizsgálathoz úgy válogatták össze a résztvevőket, hogy a világszerte elfogadott Fitzpatrick-skálának megfelelően mind a 6 bőrtípus képviselve legyen, majd a termékek valós fényvédő faktorszámát (vagyis az SPF-számot, ami az UVB-sugárzás elleni védelmet mutatja) és UVA-sugárzás elleni védelmét laboratóriumi körülmények között, nemzetközi szabványok alapján mérték meg. Az összegzésnél figyelembe vették az önkéntesek pontszámait is, akik különféle szempontok, így például állaguk, illatuk, a beszívódás gyorsasága, illetve a ragadás- és zsírmentesség szerint pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait.

Megfelelő védelem nélkül könnyen leéghetsz, aminek a ráncosodástól a bőrrákig számos káros hatása lehet
Megfelelő védelem nélkül könnyen leéghetsz, aminek a ráncosodástól a bőrrákig számos káros hatása lehetImage Source / Getty Images Hungary

Mennyire biztonságosak a termékek?

A teszt keretében a szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a termékek tartalmaznak-e olyan veszélyes összetevőket, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre. Ilyenek például

  • a propilparabén, a butil-parabén és az ethylhexyl-methoxycinnamate, amelyek a belső elválasztású mirigyek működését károsító, a hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok;
  • a butylphenyl methylpropional, amely mesterséges illatanyag, és használata nem biztonságos;
  • továbbá a nanorészecskék (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxid), az allergének, az octocrylene (a bőrbe mélyen beszívódva fokozhatja a többi fényvédő káros hatását, elősegítve az ártalmas szabad gyökök keletkezését), a hormonkárosító kockázatú ethylhexyl methoxycinnamat és a potenciálisan allergizáló BHT.

Ezek közül a naptejekből nanorészecskéket, parfümöt, allergéneket, octocrylene-t, ethylhexyl methoxycinnamate-ot és BHT-t, valamint néhány környezetre káros anyagot mutattak ki, parabént viszont legalább egyik sem tartalmazott.

Melyik nyújtja a legjobb védelmet?

A vizsgált termékek ára igen széles spektrumon, 100 milliliterenként 600 és 8000 forint között mozgott, ám – mint kiderült – attól, hogy valami drágább, még nem feltétlenül jobb. Miközben a lista első és utolsó helyén szerepelő fényvédő készítményekért egyaránt 10 ezer forint körüli összegeket kérnek, addig már 1600 forintért is lehet olyan terméket vásárolni, ami kiemelkedő védelmet nyújt.

A felnőtt kategóriában a vizsgálaton a Biotherm Waterlover 30 termék szerepelt a legjobban, míg a gyermekeknél az Avène 50+ naptej állt az élre. „Az ár-érték arányt tekintve a felnőtteknek a Rossmann saját márkás termékét, a Sunozon SPF30-t, gyerekeknek a Lidl saját márkás termékét, a Cien Kids Spray SPF50+-t ajánljuk, melyek 70 százalékos eredménnyel végeztek a termékteszten”, írta közleményében az egyesület.

Az utolsó három helyezett esetében a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérés kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Bár az eltérés nem jelentős, az egyesület szerint használatuk nagyobb körültekintést igényel, így indokolt lehet gyakrabban alkalmazni őket. A részletes eredmény ide kattintva olvasható.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra