Teszt: megéri drágább naptejet venni, vagy az olcsó is ugyanolyan jó?

GettyImages-950299790

Összesen 25 naptejet – köztük 17 felnőtteknek és 8 gyerekeknek szánt terméket – vizsgált meg legújabb laboratóriumi tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredmény azt mutatta, hogy a drágább árfekvés nem feltétlenül arányos a minőséggel.

Az önkéntesek részvételével, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával készült teszt során a szakemberek megmérték a naptejek UVB- és UVA-sugárzás elleni hatékonyságát, illetve ellenőrizték összetételüket, környezetre gyakorolt hatásukat és a címkéiken szerepelő információk valóságtartalmát is.

Hogy készült a teszt?

Mivel a napsugárzásra való érzékenység egyénenként eltérő lehet, a vizsgálathoz úgy válogatták össze a résztvevőket, hogy a világszerte elfogadott Fitzpatrick-skálának megfelelően mind a 6 bőrtípus képviselve legyen, majd a termékek valós fényvédő faktorszámát (vagyis az SPF-számot, ami az UVB-sugárzás elleni védelmet mutatja) és UVA-sugárzás elleni védelmét laboratóriumi körülmények között, nemzetközi szabványok alapján mérték meg. Az összegzésnél figyelembe vették az önkéntesek pontszámait is, akik különféle szempontok, így például állaguk, illatuk, a beszívódás gyorsasága, illetve a ragadás- és zsírmentesség szerint pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait.

Megfelelő védelem nélkül könnyen leéghetsz, aminek a ráncosodástól a bőrrákig számos káros hatása lehet
Megfelelő védelem nélkül könnyen leéghetsz, aminek a ráncosodástól a bőrrákig számos káros hatása lehetImage Source / Getty Images Hungary

Mennyire biztonságosak a termékek?

A teszt keretében a szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a termékek tartalmaznak-e olyan veszélyes összetevőket, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre. Ilyenek például

  • a propilparabén, a butil-parabén és az ethylhexyl-methoxycinnamate, amelyek a belső elválasztású mirigyek működését károsító, a hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok;
  • a butylphenyl methylpropional, amely mesterséges illatanyag, és használata nem biztonságos;
  • továbbá a nanorészecskék (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxid), az allergének, az octocrylene (a bőrbe mélyen beszívódva fokozhatja a többi fényvédő káros hatását, elősegítve az ártalmas szabad gyökök keletkezését), a hormonkárosító kockázatú ethylhexyl methoxycinnamat és a potenciálisan allergizáló BHT.

Ezek közül a naptejekből nanorészecskéket, parfümöt, allergéneket, octocrylene-t, ethylhexyl methoxycinnamate-ot és BHT-t, valamint néhány környezetre káros anyagot mutattak ki, parabént viszont legalább egyik sem tartalmazott.

Melyik nyújtja a legjobb védelmet?

A vizsgált termékek ára igen széles spektrumon, 100 milliliterenként 600 és 8000 forint között mozgott, ám – mint kiderült – attól, hogy valami drágább, még nem feltétlenül jobb. Miközben a lista első és utolsó helyén szerepelő fényvédő készítményekért egyaránt 10 ezer forint körüli összegeket kérnek, addig már 1600 forintért is lehet olyan terméket vásárolni, ami kiemelkedő védelmet nyújt.

A felnőtt kategóriában a vizsgálaton a Biotherm Waterlover 30 termék szerepelt a legjobban, míg a gyermekeknél az Avène 50+ naptej állt az élre. „Az ár-érték arányt tekintve a felnőtteknek a Rossmann saját márkás termékét, a Sunozon SPF30-t, gyerekeknek a Lidl saját márkás termékét, a Cien Kids Spray SPF50+-t ajánljuk, melyek 70 százalékos eredménnyel végeztek a termékteszten”, írta közleményében az egyesület.

Az utolsó három helyezett esetében a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérés kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Bár az eltérés nem jelentős, az egyesület szerint használatuk nagyobb körültekintést igényel, így indokolt lehet gyakrabban alkalmazni őket. A részletes eredmény ide kattintva olvasható.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra