Ezeket a virághagymákat mostanában kell elültetned, hogy tavasszal virágozzanak

GettyImages-1304310613

Ha azt akarod, hogy tavasszal hagymás növények borítsák virágba a kertet, lassan muszáj lesz időt szakítanod ültetésükre.

A nyári nagy melegek után egyre visszafogottabbá válik az idő, de szeptemberben még nem érezzük, hogy egyik pillanatról a másikra vége szakadna a nyárnak, ami jól is van így, hiszen a kert sem őszi arcát mutatja. Ebben az átmeneti időszakban érdemes sorra venni az előre látható őszi teendőket, valamint átgondolni, hogy aktuális-e a kert bővítése, hiszen a gyümölcstermők, díszfák és cserjék mellett ilyenkor szokás elültetni a tavasszal nyíló hagymásokat is. Megyeri Szabolcs kertészmérnökkel az utóbbiakról, köztük a sokak által kedvelt tulipánokról, nárciszokról és társaikról beszélgettünk.

Melyek azok a hagymás növények, amelyeket az őszi időszakban lehet ültetni?

„Ilyenkor ültethetők a tulipánok, nárciszok, krókuszok, jácintok, liliomok, díszhagymák, hóvirágok, szellőrózsák is,” sorolta a kertészmérnök, aki szerint ezek mindegyike télálló, tehát ha még át is fagy a talaj, egy hidegebb tél után sem mennek tönkre. Mint mondta, a legtöbben az októberi telepítést javasolják, de ettől azért el lehet térni.

A tulipánok mellett számos növény közül választhatsz
A tulipánok mellett számos növény közül választhatszLya_Cattel / Getty Images Hungary

„A jácint-, krókusz- és nárciszhagymákat akár már szeptemberben, a nyáron virágzó liliomokat, díszhagymákat októberben, míg a tulipánokat novemberben is ültethetjük. Ahogy a konténeres növényekre, úgy a hagymásokra is igaz, hogy ha csak későn tudunk munkához látni, akkor se keseredjünk el, hiszen amíg nincs átfagyva a föld, addig még elültethetjük őket. De azért ezt ne halogassuk túl sokáig.”

Vannak olyan virághagymák, amiket érdemes előbb elültetni?

Szabolcs azt javasolja, hogy a liliomokat ne nagyon várasd meg és ültesd el őket minél hamarabb, hagymáik ugyanis nem tömöttek, hanem egymásra simuló fészekpikkelyekből állnak, így a tulipánhagymához képest gyorsabban kiszáradhatnak. A nagyobb termetű díszhagymákat, mint amilyen például az Allium Globemaster fajtáé is, szintén célszerű előbb elültetni, mert nem megfelelő körülmények között hajlamosak rothadásnak indulni.

A megvásárolt hagymákat célszerű minél hamarabb elültetni
A megvásárolt hagymákat célszerű minél hamarabb elültetniIanDikhtiar / Getty Images Hungary

Egyre többet hallani az óriásliliomokról. Ezeket is ősszel kell ültetni? Egyáltalán bírják a hazai teleket?

Az óriásliliomok valóban egyre népszerűbbek. Nem véletlenül, hiszen teljesen télállók, így ősszel is nyugodtan ültethetők, de mivel július közepe-vége táján virágoznak, megtalálhatók a tavaszi kínálatban is. „Ha van számukra egy alkalmas szeglet a kertben, mindenkinek csak ajánlani tudom őket, hiszen igazán különleges hibrid növények. Angol nyelvterületeken »orienpet«, vagy röviden »OT« liliomként ismertek, mivel a keleti liliom (Lilium orienatlis) és a trombitás vagy húsvéti liliomok (Lilium longiflorum) keresztezéséből születtek”, magyarázta a szakember.

A liliomok alapvetően az üde talajt kedvelik, az óriásliliomok azonban elviselik a szárazabb körülményeket is, hőtűrésük pedig – legyen szó hidegről vagy melegről – szintén kiemelkedő. Hatalmas virágaik július közepétől augusztus közepéig nyílnak, így akár 1,5 méteres magasságukkal ebben az időszakban igazán izgalmas látványt nyújtanak. Az egyik legkedveltebb és talán a legnagyobb virágokat nevelő fajta a Pretty Woman.

Az óriásliliomok impozáns látványt nyújtanak a kertben
Az óriásliliomok impozáns látványt nyújtanak a kertbenMaria Mosolova / Getty Images Hungary

A különböző méretű virághagymákat milyen talajba, hogyan érdemes elültetni?

A hagymások a jó vízáteresztő képességű, tehát nem pangó vizes, középkötött agyagos vagy jóval lazább homokosabb talajba is telepíthetők. A másik fontos tényező a fényviszonyok kérdése, hiszen míg a nárciszok, krókuszok, a téltemető, a hóvirág vagy akár a spanyol harang félárnyékban is szépen fejlődik, addig a legtöbb hagymás inkább napos fekvést kíván. Ha van rá lehetőség, akkor a tavasszal nyíló hagymásokból a lombhullató fák alá is telepíts, hiszen ezek a lombfakadás előtt díszítenek leginkább.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök
Megyeri Szabolcs kertészmérnökGábor Szabó

„A hogyan kérdésre válaszolva, a hagymák ültetésére többféle helyes módszer létezik. A kisebb hagymákhoz használhatunk ültetőfát, a nagyobbakhoz rugós hagymaültetőt (vagy palántázót), de akár egyszerűen ásóval vagy kapával is előkészíthetjük a helyüket. A különböző méretű hagymák különböző ültetési mélységet igényelnek, de az általános szabály az, hogy a hagyma átmérőjének háromszorosával számoljunk. A tulipánok, nárciszok és jácintok 10–15 centi mélységbe, míg a kisebb hagymások, például az epergyöngyike vagy a krókusz, 5–8 centi mélyre kerüljenek. Az ültetőgödör aljába szórhatunk egy kis érett komposztot vagy istállótrágyát is, arra jöhet egy vékony réteg föld, majd mehet bele a hagyma, végül pedig egy újabb réteg föld. Ha féltjük a hagymákat a kiszáradástól, a talajt lazán takarjuk mulccsal”, tanácsolta Szabolcs.

A virághagymákat lehet társítani más növényekkel is?

Természetesen lehet, mondja Szabolcs, de bármilyen formában is társítanád őket, először jó előre gondold át összeállításukat, hogy korai, nyári és kései virágzású növény is kerüljön közéjük. Legyen szó hagymás, évelő vagy egynyári növényről, erre mindenképp figyelj oda. Érdemes arra is felkészülni, hogy a hagymások a virágzást követően fokozatosan visszahúzódnak, ami a virágzati szár és a levelek elszáradásával jár. Ilyenkor nem a legszebbek, ezért ajánlott olyan növényekkel társítani őket, amelyek részben vagy egészben takarják őket.

„Erre a legjobb példa, amit könnyű kivitelezni, a korai és középidei tulipánok és az árvácska társítása. Az árvácskák télállók, így ősztől egészen június közepéig díszítenek. Előnyük, hogy a tulipánok elnyílása után még tart a virágzásuk, és igazán bokros formát is ekkor öltenek, így szépen takarják a visszahúzódó leveleket. A másik jó megoldás, ha már meglévő évelőink előterébe, vagy azok mellé is hagymásokat ültetünk. A nárciszok és kékeszöld lombú levendulák a deres csenkeszek mellett varázslatos látványt nyújtanak”, emelte ki a kertészmérnök.

A jó vízáteresztő talaj az ideális a hagymák számára
A jó vízáteresztő talaj az ideális a hagymák számárabarmalini / Getty Images Hungary

Ha nincs kert, ültethetjük őket akár cserépbe is?

Ha nincs kerted, a hagymás növényekről akkor sem kell lemondanod, hiszen cserépbe is ültethetők, ám itt is érdemes számolni azzal, hogy leveleik nyár elejére szinte teljesen eltűnnek, így tavaszig az üresnek tűnő cserépben maradnak, és könnyű elfeledkezni róluk. Szabolcs tippje, hogy ennek ellensúlyozására válassz mindig nagyobb cserepet, kaspót, melyben egynyári dísznövényeket, évelőket telepíthetsz melléjük.

„Az alacsony árnyékliliomok közül például a fehér-tarka So Sweet fajtát ültethetjük föléjük, de remek választás lehet a méhbalzsam (Manarda) és a tűzeső (Heuchera) is. Ha igazán kalandvágyók vagyunk, akkor megpróbálkozhatunk a „lasagne” ültetési móddal is, ami azt jelenti, hogy különböző hagymákat ültetünk egymás alá. Például legalulra ültetünk tulipánt (20 centis mélységig), ezek fölé nárciszt és jácintot, végül pedig hófényt és krókuszt. Bármilyen formában is valósítjuk meg a cserepes ültetést, arra ügyeljünk, hogy a hagymák a cserép falától távolabb legyenek, így a tél folyamán nem fognak károsodni”, tette hozzá a kertészmérnök.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra