Miért könnyezünk a hagymaszeleteléstől? És mit lehet ellene tenni?

GettyImages-684539464

Kevés utálatosabb konyhai tevékenység létezik, mint a hagymaszeletelés, ami pepecselős voltán túl leginkább annak köszönhető, hogy általában erős könnyezés kíséri.

A hagyma fontos szerepet tölt be a magyar konyhában, hiszen a paprikás krumplitól kezdve egészen a pörköltig számos fogásnak nélkülözhetetlen eleme, így bármilyen kellemetlen is tud lenni, szeletelését, aprítását nem igazán lehet megúszni. Most megtudhatod, hogy miért irritálja annyira a szemed, és mit tehetsz annak érdekében, hogy többé ne legyen sírás, könnyezés a vége.

Miért könnyezünk a hagymától?

A hagyma a föld alatt fejlődik ki, ahol éhes rágcsálók hadai élnek, amelyek előszeretettel rágcsálják meg a gyökereket, gumókat és hagymákat. A Healthline szerint ez az oka annak, hogy a hagyma egy sajátos védőmechanizmust fejlesztett ki. A reakció akkor indul be, ha a hagyma megsérül – idetartozik az az eset is, amikor megvágod egy késsel.

„A hagymában és a fokhagymában is kéntartalmú aminosav-származékok vannak. Hagymaszeleteléskor az egyik vegyület, az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid egy enzim hatására illékony propántiol-szulfoxiddá bomlik – ez váltja ki a könnyeket. Az anyag vízzel érintkezve – például a szemben – propanollá, kénsavvá és hidrogén-szulfiddá hidrolizál. A szem könnyel igyekszik hígítani a savat”– írja a New Scientist tudományos kérdés-felelet szekcióját idézve a ChemoNet. Vagyis a könnyezés célja valójában az, hogy az irritációt csökkentve kiöblítse a savat a szemből.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy vannak, akiket jobban megvisel a hagymaszeletelés, mint másokat. Ha valaki allergiás vagy érzékeny a hagymára, a könnyeket viszketés és bizsergő érzés kísérheti, sőt akár csalánkiütések is jelentkezhetnek miatta.

A vöröshagyma felvágása különösen irritáló lehet
A vöröshagyma felvágása különösen irritáló lehetVVargas / Getty Images Hungary

Mennyire számít a hagyma fajtája?

A vöröshagyma és a lila hagyma több kéntartalmú vegyületet tartalmaz, ezért hevesebb reakciót is váltanak ki. Az édes fajtákban – mint amilyen a zöldhagyma is – viszont kevesebb kén található, és az ízük sem olyan erős, így a legtöbb ember kevésbé érzékeny rájuk. A genetikai átalakítások révén a tudósoknak már sikerült létrehozniuk néhány könnymentes hagymafajtát is. Ilyen például az „Sunions” is, ami azonban egyelőre csak korlátozott mennyiségben érhető el.

Enyhíthető valahogy a szem irritációja?

Bármennyire is csíp, fontos tudni, hogy a hagyma hatása inkább csak kellemetlen, mint veszélyes. Ennek ellenére az égő, irritált szemeket érdemes lehet megnyugtatni, hogy mihamarabb megszűnjenek a tünetek. Itt van néhány tipp, ami segíthet:

  • Menj távolabb a hagymától, vagy takard le valamivel.
  • Öblítsd ki a szemed hideg, tiszta vízzel.
  • Tegyél hideg borogatást, uborkaszeleteket vagy aloe vera géllel átitatott vattakorongokat a szemeidre.
  • Próbálj ki valamilyen síkosító hatású vagy ricinusolajos szemcseppet.

És hogy lehet megelőzni a könnyezést?

Az első dolog, amit megtehetsz, hogy jobban odafigyelsz a tárolási időre: minél frissebb a hagyma, annál kevésbé fog sírásra késztetni. Nem elhanyagolható a szeletelés módja sem. A szakácsok azt javasolják, hogy a lehetőségekhez mérten próbálj távolságot tartani a hagymától, és a két végénél inkább ne vagdosd fel, mivel a legtöbb könnyezést okozó vegyület ide koncentrálódik. Ha éles kést használsz, az szintén segíthet, hogy kevesebb irritáló hatású anyag kerüljön a levegőbe.

A házi praktikákban gyakran szerepel megoldásként a hűtés is: ha 30 percre beteszed a hagymát a hűtőbe, vagy egy tál jeges vízbe, az csökkentheti a kénsavtartalmát. Vannak, akik a szeletelést is hideg vízben próbálják kivitelezni, ám ezután fel kell itatni a nedvességet, különben a hagyma pattogni fog a forró olajba téve. Más tapasztalatok szerint már annak is áldásos hatása lehet, ha szeletelés közben vizet engedsz a csapból.

A búvárszemüveg nem rendeltetésszerű használata szintén segíthet
A búvárszemüveg nem rendeltetésszerű használata szintén segíthetMarianVejcik / Getty Images Hungary

Az internetes tippekben megemlítik még a védőszemüveg viselését is, ami kissé komikus látványt nyújt, viszont tényleg megvédi a szemed. Egy régi népi bölcsesség pedig azt ajánlja, hogy a szeletelés idejére tarts egy darab fehér kenyeret a szádban, ami azon az elméleten alapul, hogy magába szívja a gázt, amely a kellemetlen tüneteket okozza. Erre ugyan nincs bizonyíték, de egy próbát talán ez is megérhet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra