Így használd a telefonos gyorstöltőt: fél óra is elég lehet neki

GettyImages-1342836453

Az új telefonokhoz ma már ritkán csomagolnak töltőt a gyártók: ha már úgyis vásárolnod kell egyet, érdemes beruházni gyorstöltőbe.

Ha elromlik a mobilod, jó eséllyel te sem szabadulsz meg a töltőjétől: mióta az USB-C töltők ilyen széles körben elterjedtté váltak, ez teljesen logikus döntés is, hiszen jó eséllyel még akkor is használható a töltő, ha más márkájú telefonra váltasz.  Míg a régi telefonok asztalfiókban való őrizgetése nem biztos, hogy a legjobb ötlet, a töltőknek nincs ilyen veszélye, de még a kedvec töltőd kábele is meghibásodhat egy idő után, ilyenkor pedig újat kell vásárolni. Ha már mindenképp költesz rá, a gyorstöltő jó befektetés lehet.

A gyorstöltők is sokfélék

A gyorstöltés általában minimum 18 wattos teljesítményt igényel, egyes gyártók azonban ezt jóval meghaladó változatokat is piacra dobnak. 120, vagy akár 200 wattos verziók is vásárolhatók, melyek egyedi, gyártói technológia alapján működnek. Egyes típusok képesek minden akkumulátortípus gyorstöltésére – ezekkel jársz a legjobban, hiszen telefonváltáskor is hasznosak maradnak.

Gyorstöltés esetén is fontos betartani néhány szabályt
Gyorstöltés esetén is fontos betartani néhány szabálytMaskot / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy tényleg jól használd a gyorstöltőt, és ne csak gyorsan, hanem minél többször is fel tudd tölteni a telefonodat, a következőket fontos észben tartani:

  • a Li-ion akkumulátoroknak nem kedvez sem az, ha 0, sem, az, ha 100 százalék környékén tartod őket, és a magas hőmérséklet is rossz hatást gyakorol rájuk, ezért tudnod kell, hogy ha mindig gyorstöltőt használsz, rövidebb lesz az akkumulátor élete
  • ha nagyon alacsony az akkufeszültség, akkor tapasztalod majd igazán a gyorstöltő előnyei: 50 százalék alatt a leghatékonyabbak ezek az eszközök
  • jó, ha tudod, hogy a gyártó azt az időintervallumot adja meg a jellemzéseknél, amely alatt 0-ról 60 százalékra tudod emelni a töltöttséget
  • az átlag gyorstöltő egy óra alatt tudja telefonodat újra hosszan használhatóvá tenni, de egyes modellek akár 15-30 perc alatt is képesek erre a mutatványra.

Természetesen egy gyorstöltő használatakor is vannak olyan szabályok, amelyeket fontos betartanod, hogy ne csak gyors, de biztonságos is legyen a töltés. Ahogyan arról korábban írtunk, ne az ágyban, párnák és paplanok közt tartsd az épp töltött telefont – ez akár tűzveszéllyel is járhat ugyanis, és meg is égethet téged a felmelegedett töltő vagy telefon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek