Ez a két mediterrán fűszernövény lehet a rák megelőzésének kulcsa

GettyImages-1316897326

A mediterrán fűszernövényekben megtalálható vegyület jelentős szerephez juthat a rák elleni küzdelemben.

Az újabb tudományos áttörés a Purdue Egyetem kutatóinak köszönhető, akik kimutatták, hogy néhány hétköznapi fűszernövény egy erőteljes rákellenes vegyületet tartalmaz. A szakemberek már megtették az első lépést a vegyület gyógyszeripari felhasználása felé, hogy az széles körök számára is elérhető legyen.

Így előzhetik meg a fűszernövények a rákot

A kutatók szerint a kakukkfűben, az oregánóban és más, az ajakosok családjába tartozó növényekben előforduló ízanyagok, a timol, karvakrol és timohidrokinon antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A timohidrokinonról azt is kimutatták, hogy erősen rákellenes hatású.

A kutatócsoport már feltárta a timohidrokinonhoz vezető teljes bioszintetikus utat, valamint feltérképezte a másik két vegyület képződésének módját is, ami azért is lényeges, mert az említett anyagok a gyógynövényekben csak nagyon alacsony koncentrációban vannak jelen.

Több fűszernövényben, így a kakukkfűben és az oregánóban is megtalálható a rákellenes vegyület
Több fűszernövényben, így a kakukkfűben és az oregánóban is megtalálható a rákellenes vegyületElva Etienne / Getty Images Hungary

Ez azt jelenti, hogy rákellenes hatásuk kiaknázásához nem elegendő, ha a szokásosnál egy kicsit több kakukkfüvet és oregánót szórsz a tésztaszószba. A következő lépés a vegyület felerősítése vagy szintetizálása lesz, ami utat nyithat a gyógyszerfejlesztéshez.

Más gyógyhatásaik is vannak

A rákkutatásoktól függetlenül mindkét fűszernövényről elmondható, hogy szerteágazó gyógyhatásokkal rendelkeznek. A kakukkfüvet például már régóta használják a népi gyógyászatban baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt, ami hasznos lehet légúti megbetegedések esetén.

A gyógynövényből készült tea az egyik legjobb házi megoldás köhögés és torokgyulladás ellen.

A kakukkfű emellett az immunrendszert támogató C- és A-vitamint is tartalmaz, képes megfékezni a pattanásokat, csökkenti a vérnyomást, a szerotonin és a dopamin koncentrációját növelve javítja a hangulatot, illetve gombaölőként és kártevőriasztóként is alkalmazható.

A kakukkfűből gyógyhatású tea készíthető
A kakukkfűből gyógyhatású tea készíthetőWestend61 / Getty Images Hungary

Az oregánó szintén antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. A leveleiből és virágzó száraiból készült tea megelőzi a fertőzéseket, csillapíthatja a köhögést, sőt enyhítheti az emésztési zavarokat és a fejfájást is. Az pedig már a korábbi kutatásokból is kiderült, hogy antioxidáns tulajdonságaik révén mindkét fűszernövény hozzájárulhat a rák megelőzéséhez.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra