Így ne öld meg a cserépben nevelt bazsalikomot: erre van szüksége a növénynek valójában

GettyImages-1250389443

A bazsalikom frissen a legfinomabb, ezért megéri cserépben nevelni, de ha hosszú távon is szeretnéd életben tartani, érdemes tisztában lenned néhány alapvető szabállyal.

Ahhoz, hogy a bazsalikomod friss és életerős maradjon, nem csupán fény- és vízigényét kell kielégítened, legalább ilyen fontos, hogy milyen sűrűn szeded le a leveleit. Bár azt gondolhatod, hogy a gyakori szüretelés árthat a növénynek, valójában éppen ennek az ellenkezőjéről van szó.

Ezt rontod el a cserepes bazsalikom gondozásánál

Amint a növény eléri a 15-20 centiméteres magasságot, már nyugodtan elkezdheted leszedegetni a leveleit. A rendszeresen szüretelés nemhogy nem árt a bazsalikomnak, hanem a Famers' Almanach szerint egyenesen serkenti is a növekedését. Ha tehát eddig csak alkalmanként csíptél le róla egy-két levelet, elképzelhető, hogy ezért nem tudott megfelelően fejlődni.

Nem árt neki, ha rendszeresen leszeded a leveleit, sőt
Nem árt neki, ha rendszeresen leszeded a leveleit, sőtElva Etienne / Getty Images Hungary

Amennyiben a bazsalikomleveleket frissen szeretnéd felhasználni – például a főzéshez –, akkor bármikor leszedheted őket. Ha viszont a későbbi felhasználás a cél, akkor ezt reggelre érdemes időzítened – a levelei ilyenkor a leglédúsabbak.

„A cserepes bazsalikomról célszerű mindig a felső hajtásokat »szüretelni«, lecsípni, mivel ez bokrosodásra, új hajtások képzésére ösztönzi a növényt. Semmiképp ne az alsó, nagy leveleket szedje le a cserepes bazsalikomtőről folyamatosan!” – tanácsolja Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Az is gond, ha nem kap elegendő fényt

Az étvágyjavító, emésztést elősegítő, puffadást gátló hatásairól ismert kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) Északnyugat-Indiából származik, és évezredek óta mediterrán, trópusi országokban termesztik, ennek megfelelően kedveli és kifejezetten igényli a meleget és a napfényt.

Ha cserépben neveled, érdemes arra is figyelned, hogy jó vízgazdálkodású, tápanyagdús talajba kerüljön. Ami öntözését illeti, ezzel kapcsolatban Megyeri Szabolcs megjegyzi, különböző fejlődési szakaszai során a növény vízigénye eltérő lehet.

A cserepes bazsalikomnak keress egy napfényes, meleg helyet
A cserepes bazsalikomnak keress egy napfényes, meleg helyetOksana Chaun / Getty Images Hungary

„Csírázáskor, hajtásnövekedéskor, és virágzáskor öntözést kíván. A tenyészideje alatt 550-600 ml vizet igényel. Ne öntözze túl, de ügyeljen arra, hogy soha ne száradjon ki teljesen a talaj.”

Ha gondozása már jól megy, megpróbálkozhatsz a bazsalikom szaporításával is, ami viszonylag egyszerű, hiszen ehhez elegendő friss vízbe tenni hajtásait.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra