Bűzlik a szemetesed? 4 házi praktika, ami megszünteti a kellemetlen szagokat

GettyImages-834218932

A büdösödő szemetes sokak számára gondot okoz, pedig a probléma könnyen orvosolható.

Persze a szemetesed soha nem lesz rózsaillatú, de azért létezik néhány módszer, amivel féken tarthatod a kellemetlen szagokat. Ezzel már csak azért is érdemes foglalkozni, mert a kukából áradó bűz nemcsak az orrodat bántja, hanem vonzó lehet a rovarok és kártevők számára is. Lássuk tehát, hogy melyek a legjobb praktikák a szagtalanításához.

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna az egyik leghatékonyabb megoldás, amivel elejét veheted a kellemetlen szagok kialakulásának. Csak szórd a szemetes aljába, vagy közvetlenül a szemét közé, és felszívja a szagokat. A szódabikarbóna kiválóan alkalmas tisztítási célokra is. Ha kimosod vele a kukát, megszabadulhatsz a beivódott szagoktól.

Ami az adagolását illeti, már negyedcsészényi szódabikarbóna is elegendő lehet ahhoz, hogy estére megszüntesse a szagokat. Ha pedig a szemetes kitisztítása után egy csészényi szódabikarbónát hagysz a szemetes alján, akár egy hétig is kitarthat a hatása.

A bűzös szagokért általában az ételmaradékok felelősek
A bűzös szagokért általában az ételmaradékok felelősekAndreyPopov / Getty Images Hungary

2. Fehérítő

A fehérítő előnye, hogy fertőtlenítőszerként működve elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat. Mivel azonban egy erős vegyszerről van szó, használata előtt húzz gumikesztyűt, és győződj meg róla, hogy nem károsítja-e a szemetes felületét, utána pedig alaposan szellőztess ki. Fontos még, hogy hígítva kell alkalmazni: a szemetes alapos átöblítéséhez negyedcsészényi fehérítő szükséges nagyjából 7-8 liter meleg vízben elkeverve.

3. Macskaalom

A szemetes aljába szórt macskaalom felszívja a nedvességet és a kellemetlen szagokat, így a bűz nem tud szétterjedni a lakásban. Ennek nagyjából egy hétig tart a hatása, utána cseréld le (ha látványosan átnedvesedik, akkor előbb is). A célnak megfelel egy olcsóbb macskaalom is, a drágább, minőségi termékeket tartogasd kedvenceid számára.

Nem árt, ha mindennap kiviszed a szemetet
Nem árt, ha mindennap kiviszed a szemetetSawitreeLyaon / Getty Images Hungary

4. Illatosító kendő

A szárítógépekhez való illatosító kendők (dryer sheet) szintén nagyszerűen használhatók a szemetes szagtalanítására. A teendőd csupán annyi, hogy beledobsz egy kendőt a kukába. Nem is feltétlenül kell újnak lennie, egy használt darabbal is jó eredményt érhetsz el. Csak arra figyelj, hogy ne érintkezzen a szemetes falával, mert megszáradva könnyen rátapadhat, és nehéz lesz eltávolítani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek