Mennyire biztonságos alufóliával sütni-főzni?

GettyImages-1152416761

Alufóliával sütni-főzni sokszor kényelmesebb és gyorsabb megoldás, mint edényeket használni, ráadásul kisebb rumli marad utána a konyhában. De vajon előfordulhat, hogy az alumínium az ételbe kerül?

Az alufólia alkalmazása már több mint 100 éves múltra tekint vissza. Eleinte cukorkák és rágógumik csomagolását gyártották belőle, majd népszerű lett a konyhai felhasználása is, hiszen a sült zöldségektől kezdve a halakig rengeteg étel elkészítését könnyíti meg. Szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az emberek milyen sokat használják, illetve napvilágot látott néhány tanulmány is, melyek arra figyelmeztettek, hogy bizonyos körülmények között az alufóliának egészségkárosító hatásai lehetnek, derül ki a Readers Digest beszámolójából. Mennyire megalapozottak ezek a félelmek?

Biztonságos az alufólia?

Kutatások szerint a főzéshez, sütéshez és grillezéshez használt alufóliák egy része beleolvadhat az ételbe, ami idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A tudósok valójában már évek óta vizsgálják, hogy az alumínium túlzott expozíciója milyen veszélyeket rejthet az emberi egészségre nézve, és így jöttek rá például arra is, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyszövetében nagyobb mennyiségben mutatható ki ez az elem. A vizsgálatok emellett megállapították, hogy a magas alumíniumbevitel összefügghet az emberi sejtek növekedési ütemének csökkenésével, továbbá potenciálisan káros lehet a csontbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegek számára.

Számít a hőmérséklet, vagy hogy milyen az étel?

A kutatások szerint több tényező is befolyásolhatja, hogy az alumínium beleszivárog-e az ételbe. Az egyik ilyen a hőmérséklet: minél magasabb hőfokon főzöl, annál kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy ez megtörténjen, állapította meg egy tanulmány.

A másik fontos faktor az ételek savassága. „Ha valami savasat, például paradicsomos ételt főzöl, vagy ecetes pácot készítesz, az kikezdheti a fóliát, így még több alumínium kerülhet az ételbe”, magyarázta Amber Adams, a Kitchens Ready alapítója.

A savas ételekkel, mint a paradicsom, jobb vigyázni
A savas ételekkel, mint a paradicsom, jobb vigyázniWicki58 / Getty Images Hungary

Akkor most aggódnom kéne?

Mindaddig, amíg az alufóliát hagyományos módon, észszerű keretek között használod, nincs mitől tartanod. „Az emberek többségének nem okozhat problémát, mivel a főzés során felszabaduló alumínium mennyisége elhanyagolható”, tette hozzá Adams, aki szerint itt a mértékletességen van a hangsúly. Ha a hét nagyobbik részében mellőzöd, és csak néha főzöl vele, nem lehet bajod tőle, még akkor sem, ha savas ételekről van szó. Persze ha az Alzheimer-kór rizikócsoportjába tartozol, célszerű óvatosabbnak lenned, illetve érdemes odafigyelned arra is, hogy mennyire sózod, fűszerezed meg az ételt, mert ha túlzásba esel, az hozzájárulhat az alumínium kioldódásához.

Mit lehet használni alufólia helyett?

Szerencsére az alufólia kiváltására több alternatíva is létezik. Adams például a maga részéről a zsírpapírt részesíti előnyben, de amikor épp kifogy belőle, alkalmanként az alufóliát sem veti meg. Megoldás lehet még az acél grillkosár vagy a nyársak használata, a sült zöldségeknél pedig az üvegtál. Amennyiben az alufólia továbbra is fájó hiányt hagy maga után, különleges megoldást is választhatsz: próbáld meg banánlevelekbe csomagolni az ételt a sütéshez.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra