Nem szeded le a faleveleket az autóról? Baj lehet belőle!

Az őszi falevelek igazán szépek, de semmi keresnivalójuk az autón. Mutatjuk, hosszú távon milyen károk származhatnak belőle, ha nem takarítod le őket.

A falevelek jelenléte az autón több szempontból is problémás lehet. Erre John Ibbotson, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet tesztcentrumának vezető szerelője hívta fel a figyelmet. A szakember szerint jellemző például, hogy a levelek az autó nyílásaiba bejutva dugulásokat okoznak, de akár a fényezésben is kárt tehetnek.

Beázhat miatta az autó

A falevelek jobb esetben csak az ablaktörlő alá ragadnak be, rosszabb esetben viszont eltömíthetik a szélvédő előtti vízelvezetőt, amiből kellemetlen meglepetések származhatnak. Akár a motorvezérlő elektronika is beázhat, ha egy idősebb autóról van szó, amelyben az elektronika doboza már nem zár megfelelően, illetve a víz befolyhat az utastérbe is – figyelmeztet blogján a Das Weltauto. A vízelvezetőben összegyűlő faleveleket ezért érdemes rendszeresen eltávolítani. Előfordulhat azonban, hogy ez önmagában nem elegendő. Még ha ki is szeded a leveleket a vályúból, a levezető gumicsőben néhány év alatt annyi lerakódás gyűlhet össze, hogy dugulás keletkezhet. Ilyenkor pedig már drasztikusabb beavatkozásra van szükség: fel kell emelni a kocsit, majd végigtisztítani a gumicsövet.

Nem lesz jó vége!
Nem lesz jó vége!Alina Rosanova / Getty Images Hungary

Hasonló probléma állhat elő a napfénytetőnél is, az eső ugyanis belemoshatja a törmelékeket a perem mentén lévő lefolyócsövekbe, melyek így eldugulhatnak. Ezt sokan már csak akkor veszik észre, amikor csöpögni kezd a víz az utastérben. Ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnél, véletlenül se dugdoss semmit a csövekbe, mert további károkat okozhatsz vele. Nemcsak egyszerűbb, hanem biztonságosabb megoldás is, ha a szennyeződéseket egyszerűen kiporszívózod a résből.

A fényezésnek sem tesz jót

A harmadik veszélyforrás, amire sokan nem is gondolnának, hogy a fa nedvei és gyantája káros lehet az autó fényezésére nézve. Ha már megtörtént a baj, akkor mielőbb avatkozz közbe: a ragacsos szennyeződéseket izopropil-alkohollal vagy valamilyen erre a célra szánt bolti termékkel távolíthatod el, de mielőtt még nagyobb felületen alkalmaznád, próbáld ki egy kevésbé feltűnő ponton, hogy biztos nem okoz-e elszíneződést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az autód védelmében nem árt megelőző lépéseket is tenned. Célszerű lehet beiktatni például egy viaszos kezelést, ha pedig nem tudod elkerülni a fák alatti parkolást, érdemes megfontolnod egy autóvédő ponyva beszerzését. Amennyiben megengedheted magadnak, válassz minőségi, többrétegű terméket, ami tényleg képes megvédeni az autót, szemben az olcsó, silány kivitelezésű darabokkal, melyek csapdába ejthetik a nedvességet és akár össze is karcolhatják a fényezést. Ja, és ne feledd, hogy a falevelekkel borított út legalább olyan csúszóssá válhat, mintha jeges lenne, ami miatt indokolt lehet, hogy az átlagosnál nagyobb követési távolságot tarts.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek