Így tisztítsd meg az autód szélvédőjét – bónusz ablakmosórecepttel

A koszos, szennyeződésekkel, zsíros lerakódásokkal és szétkent bogarakkal teli szélvédő akadályozhat a szabad kilátásban, ami akár balesetveszélyes helyzetet is teremthet.

A szélvédőtisztítás látszólag nem tűnik túl bonyolult feladatnak, sokak számára mégis nehézséget okoz úgy lepucolni az üveget, hogy valóban folt- és csíkmentes legyen. A Glassdoctor szerint az egyik aranyszabály, hogy a szélvédőt mindig utoljára kell hagyni, vagyis csak azután szabad nekiesni, hogy kívül-belül kitakarítottad az autót, de komoly jelentősége lehet annak is, hogy milyen tisztítószert használsz. Máris mondjuk a részleteket.

Készülj fel!

A szélvédőtisztítást lehetőség szerint árnyékos helyen, olyan időpontban kell végezni, amikor nincs annyira meleg. Ezzel megakadályozhatod, hogy a tisztítófolyadék még azelőtt elpárologjon, hogy kifejthetné hatását. Ha megfelelőek a körülmények és elszántad magad, készíts elő minden eszközt, amire szükséged lesz.

A munkához célszerű elkülöníteni pár tiszta ruhát, melyeket még nem használtál más felületek tisztításához. Vannak, akik papírtörlővel vagy újságpapírral próbálkoznak, ám az előbbi könnyen szétfoszolhat, az utóbbi pedig megkarcolhatja az üveget. A legjobb eredménnyel a mikroszálas törlőkendő kecsegtet, ami magához vonzza és csapbába ejti a szennyeződéseket, remek nedvszívó képességgel rendelkezik és tiszta, csíkmentes felületeket hagy hátra.

Körkörös mozdulatokkal töröld át
Körkörös mozdulatokkal töröld átserezniy / Getty Images Hungary

Arról, hogy milyen tisztítómegoldást érdemes használni, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a célnak a szappanos víz is tökéletesen megfelel, míg mások a vízzel felhígított izopropil-alkoholra vagy ecetre esküsznek. Ha nincs kedved házilagos szerekkel vesződni, a boltokban számos, kifejezetten szélvédőre szánt tisztítószert találhatsz.

Tisztítsd le kívülről

A Drive azt javasolja, hogy először nedvesíts be egy mikroszálas törlőkendőt szappanos vízzel (vagy egy másik fent említett tisztítómegoldással), és körkörös mozdulatokkal töröld át vele a szélvédőt, amíg nem maradnak rajta látható szennyeződések. A következő lépésben öblítsd le az üveget vízzel, majd töröld szárazra egy tiszta mikroszálas törlőkendővel. Persze, ha egy bolti tisztítószer mellett döntesz, megspórolhatod az öblítést. Egyszerűen csak spricceld rá a szélvédőre és töröld végig mikroszálas törlőkendővel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Belül is töröld le

A szélvédő belső felületén szintén változatos szennyeződések lehetnek. Az újautó-illatért felelős illékony szerves vegyületek – amelyek a műanyagokból, ragasztó- és tömítőanyagokból párolognak az utastér levegőjébe – például olajos lerakódásokat hagyhatnak rajta. Ezek eltávolításához a Glassdoctor a következő megoldásokat javasolja:

  • 50 százalék izopropil-alkohol, 50 százalék víz és egykupaknyi ecet;
  • 70 százalék víz, 15 százalék ablaktisztító, 15 százalék izopropil-alkohol;
  • valamilyen ammóniamentes bolti szélvédőtisztító.

Ha választottál, jöhet a piszkos munka. Töröld le az üveget egy száraz mikroszálas törlőkendővel, majd nedvesítsd be egy másikat izopropil-alkohollal és menj végig rajta azzal is, hogy megszabadulhass a zsíros lerakódásoktól. Ezután spricceld rá a tisztítófolyadékot a ruha ellenkezőre oldalára, vagy vegyél elő egy tisztát (azért ne közvetlenül az üvegre, mert ha lecsöpög, kárt tehet a műszerfal anyagában), majd körkörös mozdulatokkal töröld át. Ha a törlőkendő közben túlzottan beszennyeződne, cseréld ki! Végezetül felülről lefelé haladva töröld szárazra.

Visszatérő problémát jelent a párásodás is? Ha kipróbálod az alábbi trükköt, többé már nem fog!

Oszd meg másokkal is!
Mustra