Így tisztítsd meg az autód szélvédőjét – bónusz ablakmosórecepttel

A koszos, szennyeződésekkel, zsíros lerakódásokkal és szétkent bogarakkal teli szélvédő akadályozhat a szabad kilátásban, ami akár balesetveszélyes helyzetet is teremthet.

A szélvédőtisztítás látszólag nem tűnik túl bonyolult feladatnak, sokak számára mégis nehézséget okoz úgy lepucolni az üveget, hogy valóban folt- és csíkmentes legyen. A Glassdoctor szerint az egyik aranyszabály, hogy a szélvédőt mindig utoljára kell hagyni, vagyis csak azután szabad nekiesni, hogy kívül-belül kitakarítottad az autót, de komoly jelentősége lehet annak is, hogy milyen tisztítószert használsz. Máris mondjuk a részleteket.

Készülj fel!

A szélvédőtisztítást lehetőség szerint árnyékos helyen, olyan időpontban kell végezni, amikor nincs annyira meleg. Ezzel megakadályozhatod, hogy a tisztítófolyadék még azelőtt elpárologjon, hogy kifejthetné hatását. Ha megfelelőek a körülmények és elszántad magad, készíts elő minden eszközt, amire szükséged lesz.

A munkához célszerű elkülöníteni pár tiszta ruhát, melyeket még nem használtál más felületek tisztításához. Vannak, akik papírtörlővel vagy újságpapírral próbálkoznak, ám az előbbi könnyen szétfoszolhat, az utóbbi pedig megkarcolhatja az üveget. A legjobb eredménnyel a mikroszálas törlőkendő kecsegtet, ami magához vonzza és csapbába ejti a szennyeződéseket, remek nedvszívó képességgel rendelkezik és tiszta, csíkmentes felületeket hagy hátra.

Körkörös mozdulatokkal töröld át
Körkörös mozdulatokkal töröld átFotó: serezniy / Getty Images Hungary

Arról, hogy milyen tisztítómegoldást érdemes használni, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a célnak a szappanos víz is tökéletesen megfelel, míg mások a vízzel felhígított izopropil-alkoholra vagy ecetre esküsznek. Ha nincs kedved házilagos szerekkel vesződni, a boltokban számos, kifejezetten szélvédőre szánt tisztítószert találhatsz.

Tisztítsd le kívülről

A Drive azt javasolja, hogy először nedvesíts be egy mikroszálas törlőkendőt szappanos vízzel (vagy egy másik fent említett tisztítómegoldással), és körkörös mozdulatokkal töröld át vele a szélvédőt, amíg nem maradnak rajta látható szennyeződések. A következő lépésben öblítsd le az üveget vízzel, majd töröld szárazra egy tiszta mikroszálas törlőkendővel. Persze, ha egy bolti tisztítószer mellett döntesz, megspórolhatod az öblítést. Egyszerűen csak spricceld rá a szélvédőre és töröld végig mikroszálas törlőkendővel. 

Belül is töröld le

A szélvédő belső felületén szintén változatos szennyeződések lehetnek. Az újautó-illatért felelős illékony szerves vegyületek – amelyek a műanyagokból, ragasztó- és tömítőanyagokból párolognak az utastér levegőjébe – például olajos lerakódásokat hagyhatnak rajta. Ezek eltávolításához a Glassdoctor a következő megoldásokat javasolja:

  • 50 százalék izopropil-alkohol, 50 százalék víz és egykupaknyi ecet;
  • 70 százalék víz, 15 százalék ablaktisztító, 15 százalék izopropil-alkohol;
  • valamilyen ammóniamentes bolti szélvédőtisztító.

Ha választottál, jöhet a piszkos munka. Töröld le az üveget egy száraz mikroszálas törlőkendővel, majd nedvesítsd be egy másikat izopropil-alkohollal és menj végig rajta azzal is, hogy megszabadulhass a zsíros lerakódásoktól. Ezután spricceld rá a tisztítófolyadékot a ruha ellenkezőre oldalára, vagy vegyél elő egy tisztát (azért ne közvetlenül az üvegre, mert ha lecsöpög, kárt tehet a műszerfal anyagában), majd körkörös mozdulatokkal töröld át. Ha a törlőkendő közben túlzottan beszennyeződne, cseréld ki! Végezetül felülről lefelé haladva töröld szárazra.

Visszatérő problémát jelent a párásodás is? Ha kipróbálod az alábbi trükköt, többé már nem fog!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.