Mire jó a cipősdobozban az a kis tasaknyi gyöngy?

Ideje, hogy más szemmel tekints a szilikagélre. A kis tasakokba töltött anyag remek nedvszívó képességgel rendelkezik, ami több fronton is a segítségedre lehet.

Hogy mi az a szilikagél?! Az a rejtélyes, tasakos izé, amit az új cipők mellett találsz meg a dobozban. Mivel a legtöbben nem is sejtik, hogy egyáltalán jó valamire, általában rövid úton megszabadulnak tőle, pedig valójában igazán praktikus eszköz tud lenni. Cikkünkben a Lifehacker gyűjtése alapján vesszük végig a felhasználás módjait.

# Szagtalaníthatod az edzőcuccaidat

A sporttáskába dobott, izzadtsággal átitatott edzős holmik kitűnő körülményeket teremtenek a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodásához. Ha viszont bedobsz közéjük néhány tasak szilikagélt, a táska és annak tartalma gyorsabban ki fog száradni, így megkímélhet a bűztől, ami órákkal később, a cipzár elhúzásakor fogadna.

# Megnövelheted a borotvapengék élettartalmát

Ha borotválkozás után elmulasztod megszárítani a pengét, és akár egyetlen vízcsepp is marad rajta, rozsdásodni kezdhet, így csökkenhet az élettartalma, ráadásul nem lesz annyira kíméletes a bőröddel. Amennyiben ezt szeretnéd elkerülni, a borotvapengéket egy-két szilikagéles zacskó társaságában, lezárva tárold.

# Megóvhatod a szerszámokat a rozsdától

A nedvesség a szerszámoknak is árthat, így a garázs vagy az alagsor nem a legtökéletesebb tárolóhely a számukra. Ha szeretnéd megóvni őket a rozsdától, tegyél néhány tasak szilikagélt a szerszámosládába.

# Frissen tarthatod az élelmiszereket

A szilikagél jó szolgálatot tehet az élelmiszerek tárolásánál is. Csak helyezz el pár darabot a szekrény vagy a kamra polcaira, ahol a szárazárukat tartod. A fűszerek, aszalt gyümölcsök és gabonafélék így tovább őrizhetik meg frissességüket, sőt egyes zöldségek, például a krumpli és a hagyma eltarthatóságát is kitolhatja. Szintén hasznos lehet azokban a tárolóedényekben, amelyekben a lisztet vagy a cukrot tárolod.

Hasznosabb, mint gondolnád
Hasznosabb, mint gondolnádDaniel Clemente / Wikipedia

# Megelőzheted a fejhallgató szagosodását

Ha hosszasan hallgatsz zenét, a fejhallgatód alaposan átmelegedhet a testhőd hatására, mire visszateszed a tokjába, ami – főleg magas páratartalom esetén – kellemetlen szagok kialakulásához vezethet. A szilikagél azonban képes megakadályozni a szagok kialakulásáért felelős baktériumok elszaporodását.

# Megvédheted a fotóidat

A fotók helyreállításával foglalkozó PixSavery cég azt javasolja, hogy tegyél néhány szilikagéles tasakot a dobozokba vagy tárolókba, ahol a fényképeidet őrzöd. Ez különösen hasznos lehet, ha egyébként nem nyitogatod őket túl gyakran, hogy ellenőrizd a képek állapotát.

# Megszabadulhatsz a könyvek dohos szagától

Van egy régi könyved, amiből dohos szag árad? Az Abundant Genealogy szerint a megoldás roppant egyszerű: tedd a könyvet egy lezárható dobozba néhány szilikagéles csomag társaságában, ügyelve rá, hogy ne érjenek egymáshoz, majd egy hónapra rakd félre egy száraz, hűvös helyre. Ha a szag ezután továbbra is érezhető, cseréld ki a tasakokat, és ismételd meg a procedúrát.

# Megfelelő körülmények között tárolhatod a magokat 

Az évelő fajták magjaival tavasszal új élettel töltheted meg a kertet – feltéve, hogy gondosan jársz el a tárolásuknál. Ehhez csak egy légmentesen zárható tárolóeszközre, illetve egy szilikagéles tasakra lesz szükséged, amit a magok mellé kell csúsztatnod, majd keresni egy hűvös, száraz helyet, ahová az ültetésig félreteheted őket.

# Megakadályozhatod az ezüst elszíneződését

Az ezüst a levegőben lévő nedvesség hatására elszíneződhet. Kivéve, ha megtisztítását követően pár szilikagéles pakkal együtt rakod el az ékszerdobozba.

+1 tipp: ne dobd ki!

Ha úgy érzed, hogy a szilikagél már nem elég hatékony, akkor se dobd ki, mert könnyedén kiszáríthatod, majd újra felhasználhatod. Erre két megoldás is van. A tasakokat pakold egy sütőlapra, majd 1-2 órára told be az alacsony hőfokra (90-150 fok) állított sütőbe, vagy meleg, napos idő esetén rakd ki néhány órára a szabadba.

Ha mindez nem lenne elég, a szilikagélt a vágott virágok tartósítására is használhatod. Erről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek