6 könnyen tartható növény, amely nem veszélyes a házi kedvencekre

Rövid úton elhaláloznak a szobanövényeid? Vagy attól tartasz, hogy a macskáid fognak elhalálozni miattuk? Mutatunk hat növényfajt, amely mindenki részére a túlélés zálogát hordozza.

Vannak szobanövények, amelyek ugyan kétségkívül dekoratívak, de komoly veszélyt jelentenek a háziállataidra, ha ugyanis megrágcsálják őket, akár halálos kimenetelű mérgezést is kaphatnak. A Lifehacker ezért is szedett össze néhány olyan növényfajt, amelyek biztonságosak a kedvencekre nézve, és az otthoni levegőminőségre is kedvező hatással lehetnek.

#1 Zöldike

A csüngő csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum comosum) a legkönnyebben tartható fajok közé tartozik. Ha visszatérő problémát jelent a szobanövényeid életben tartása, akkor sem fogod tudni egykönnyen kinyírni, mert szinte bármilyen fény- és hőviszony között jól érzi magát. Gondozásánál csak arra kell figyelned, hogy bőségesen kapjon vizet, de két öntözés között megszáradjon a földje. Cserébe viszonylag gyorsan növekszik, és kiváló légtisztító tulajdonságaival is a javadat szolgálja majd.

A zöldike nemcsak dekoratív, hanem a levegőt is tisztítja
A zöldike nemcsak dekoratív, hanem a levegőt is tisztítjaImage Source / Getty Images Hungary

#2 Aranypálma

Ha inkább valami faszerű opcióra vágysz, továbbá elegendő hellyel rendelkezel, a szintén légtisztító hatással bíró aranypálma (Dypsis lutescens) kézenfekvő választás lehet. A Home Guides szerint a növény akár 2 méter magasra is megnőhet, visszavágásával azonban végzetes károkat okozhatsz, ezért már a cserép kiválasztásánál is vedd figyelembe a későbbi méreteit.

Az aranypálma a világos helyeket szereti, ahol közvetlen napsütés éri, és mivel földjének teljesen ki kell száradnia két öntözés között, elegendő hetente egyszer locsolni.

#3 Bambuszpálma

A bambuszpálma újabb légtisztító növény a NASA listájáról, amelyet könnyű beltéri körülmények között tartani. A Gardening Know How azt írja, hogy világos helyet igényel, és akkor érdemes megöntözni, amikor már láthatóan száraz a földje. Ilyenkor alaposan meg kell locsolni, de azért ne annyira, hogy tocsogjon a vízben. Megfelelő gondozás mellett a növény terebélyes méreteket ölthet: magassága meghaladhatja a 3 métert is.

A bambuszpálma akár 3 méter magasra is megnőhet
A bambuszpálma akár 3 méter magasra is megnőhetBenoitbruchez / Getty Images Hungary

#4 Szobapáfrány

Nem minden páfrány biztonságos az állatok számára, de a szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) igen. A növény remekül tűri a fényszegény környezetet, ugyanakkor magas páratartalomra van szüksége, ezért vígan elvan a fürdőszobában is. Ha mégis olyan helyre tennéd, ahol alacsonyabb a páratartalom, a Gardening Know How javaslata alapján hetente néhány alkalommal spricceld le vízzel, vagy állítsd egy kavicsos víztartó tálcába.

#5 Fáskövirózsa

Ha a pozsgások és/vagy a szerény vízigényű növények rajongója vagy, akkor az állatbarát fáskövirózsával (Echeveria derenbergii) megütheted a főnyereményt. Szinte bármilyen hőmérsékletet, köztük a fagyot is képes elviselni, és csak annyi locsolásra tart igényt, hogy éppen csak nedves maradjon a földje. Amennyiben elegendő fényt kap, hűséges társad lesz, hajtásait elültetve pedig könnyedén gondoskodhatsz az utánpótlásról.

#6 Elefántláb

A buzogányfa vagy elefántláb vastag törzsében raktározza el a vizet, ezért a téli időszakban elég szórványosan locsolni, mutat rá az almanac.com. A legideálisabb napos helyen elhelyezni, de azt sem veszi zokon, ha fél évig kevesebb fény éri, feltéve, ha utána fél évig többet kap. Ez azt jelenti, hogy ha nyárra kiteszed a kertbe, télen jól tolerálja a sötétebb lakást is. Ha egy kisebb beltéri fát szeretnél, szuper választás lehet, mivel nagyjából egy méter magasra nőhet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra