Itt bújnak meg a baktériumok az autódban

Van, aki folyton takarítja az autóját, és van, aki sosem – nyilván az a jó, ha ebben is megtaláljuk az arany középutat. De lehet, hogy a takarítósoknak is újdonság lesz, hogy van egy olyan gócpont, ahol mindenképp be kéne avatkozniuk, hogy leszámolhassanak a láthatatlan potyautasokkal.

Azt mindannyian tudjuk, hogy egy halom baktériummal osztjuk meg a lakásunkat, de az is megvan, hogy az autónk legalább annyira koszos lehet – ha nem jobban –, mint lakásunk legelhanyagoltabb részei? Így igaz. A londoni Queen Mary Egyetem 2001-es kutatása szerint egy átlagos kocsi belsejében nagyjából 700 fajta baktérium tanyázhat, ami elég meredek adat, ha figyelembe vesszük, hogy még egy nyilvános vécében is „csak” 60-féléről beszélhetünk.

Nem gondolnál rá

Miközben a kormánykerékről és a sebességváltóról viszonylag nyilvánvaló, hogy nem makulátlanul tiszta, hiszen szinte állandóan érintkeznek a kezeddel, addig van egy másik gócpont is, amin könnyű átsiklani: a pohártartartó. Az Apartment Therapy szerint ez a remek találmány tökéletes pozícióban van ahhoz, hogy összegyűjtse a morzsákat és egyéb szennyeződéseket, ráadásul jó eséllyel ugyanazokkal a mikrobákkal van tele, mint az összes többi felület, amit összefogdosol. Elég, ha megérinted, és máris átviheted rá a kórokozókat, amelyek akár egy héten keresztül is elélhetnek rajta.

Nem kéne hagynod, hogy idáig fajuljon a helyzet
Nem kéne hagynod, hogy idáig fajuljon a helyzetvictorass88 / Getty Images Hungary

Így lehet újra tiszta

A felgyülemlett kosz eltávolításának legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha egy régi zoknit ráhúzol egy üvegpohárra, majd azt a pohártartóba illeszted és kicsit megmozgatod. Ha egyúttal a baktériumoktól is szeretnél megszabadulni, akkor előtte fújd be a zoknit valamilyen antibakteriális tisztítószerrel. És ha már így belejöttél, hasonló módon megtisztíthatod a kempingszéked pohártartóját is. Előtte azonban ellenőrizd a pohár átmérőjét, mert egyes fajták túl szélesek lehetnek erre a célra. Ja, és természetesen utána ne felejtsd el kimosni a zoknit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek