Régen tanultál vezetni? Akkor biztos rosszul fogod a kormányt!

Ha nem akarod elveszíteni a kezed, felejtsd el, amit tanultál, és ismerkedj meg az újabb ajánlásokkal.

A Lifehacker az NBC News korábbi cikkére hivatkozva hívta fel a figyelmet, hogy bár a légzsákot eredendően arra tervezték, hogy egy balesetnél megvédje a fejed és a mellkasod, akár komoly sérüléseket is képes okozni, ha a korábbi, 10 óra 10 perces ajánlásnak megfelelően túl magasan fogod a kormányt.

9 és 3 óránál biztonságosabb

Az American Automobile Association (AAA), vagyis az amerikai autóklub, illetve számos gépjárművezető-oktató ma már azt javasolja, hogy a 9 és 3 órás pozíciókban érdemes megmarkolni a kormánykereket. Néhányan ennél is tovább mennek, és a légzsák által okozott sérülések elkerülése végett a 8 és 4 órás fogást ajánlják. Egyes kutatások szerint az utóbbi pozíció azonban már az autó irányíthatóságának rovására mehet.

Minél magasabb pontokon fogod, annál nagyobb a kockázat
Minél magasabb pontokon fogod, annál nagyobb a kockázatRapidEye / Getty Images Hungary

De pontosan mi is a baj a korábbi irányelvvel? Az, hogy minél magasabban fogod a kormányt, annál valószínűbb, hogy egy baleset esetén a kezed pont a kioldódó légzsák műanyag burkolatának útjában lesz. Ez pedig súlyos töréseket okozhat, vagy akár le is szakíthatja az ujjaid vagy a kezed. Az AAA szerint számolnod kell azzal az eshetőséggel is, hogy a légzsák a fejedhez csapja a kezed, ami orrtöréshez vagy eszméletvesztéshez vezethet.

A 9 és 3 órás fogás ezzel szemben nemcsak a légzsák által okozott sérülések esélyét csökkentheti, hanem az autó irányíthatóságán is javít.

Lehet, hogy rosszul is kanyarodsz

Ha kanyarodás közben a kormány előtt keresztezed a kezeidet, ebből szintén komoly sérülések származhatnak, ha egy balesetnél kioldódik a légzsák. Ehelyett alkalmazd inkább az úgynevezett push and pull technikát, ahogy azt az alábbi videó is szemlélteti:

Apropó, biztonságos vezetés. Mivel végérvényesen beköszöntött az ősz, lassan ideje felkészíteni az autód a téli szezonra. Ha nem tudod, meddig használható biztonságosan a régi abroncsod és mikor érdemes újat venned, alábbi cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra