Mire való az a lyuk a mérőszalagon? És miért recés a vége?

A mérőszalag vége két rejtélyes elemet is tartogat. Most mindkettőről kiderül, hogy miért van ott.

Előfordult már veled, hogy egyedül akartál lemérni valamit, de nehézséget okozott a mérőszalag rögzítése? És az, hogy nem volt kéznél ceruza, ezért nem tudtad bejelölni, amit lemértél? Pedig a megoldás végig ott volt a kezedben! Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban ezúttal a mérőszalag rejtett funkcióival ismerkedhetsz meg.

Mi célt szolgál a kis lyuk?

A Make: a See Jane Drill YouTube-csatorna videójára hivatkozva tette közkinccsé, hogy a szinte minden mérőszalag végén megtalálható lyuk arra szolgál, hogy beleakaszd egy csavar vagy szög fejét. Így biztosíthatod, hogy a szalag vége ne csússzon el méricskélés közben, ráadásul a művelethez külső segítségre sem lesz szükséged.

És a recés rész?

Az sem dísznek van ám rajta, hanem a te dolgod hivatott megkönnyíteni. A számos merőszalon megtalálható recés, fogazott él haszna, hogy az adott munkafelületre, például a falra rányomva, majd fel-alá mozgatva ceruza hiányában is megjelölhetsz vele egy pontot. Fogadjunk, hogy erre eddig nem gondoltál!

Tud még valami mást is?

Ami azt illeti, igen. Ha beakasztod az említett lyukat egy csavarba, majd egy ponton hozzáfogsz egy ceruzát a mérőszalaghoz, és elkezded körbe-körbe mozgatni, különösebb viszontagságok nélkül rajzolhatsz egy szabályos kört. Itt egy videó, ami megmutatja a lényeget: 

Olvasónk, Lajos, újabb érdekességre hívta fel a figyelmet cikkünk kapcsán. Arra, hogy miért „lötyög” az a fémből készült lemezke a mérőszalag végén. „Azért, hogy akkor is pontosan mérjünk, ha beakasztjuk a mérendő lap elejébe, vagy a falnak toljuk a méréshez. Pont annyit mozdulhat el, amennyi a lemezke vastagsága.” Kiegészítését ezúton is köszönjük!

És azt tudtad, hogy miért vannak lyukak a menő késeken? Ha nem, alábbi cikkünkből megtudhatod:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek