Hogyan válassz hűtőt, ami megfelel az igényeidnek?

A rengeteg márka számtalan modellje között nem könnyű megtalálni azt, ami a legjobban passzol az igényeidhez.

A CNET szerint az irtózatos kínálat ellenére a hűtővásárlásnak nem feltétlenül kell nyomasztónak lennie. A trükk az, hogy azokra a funkciókra és dizájnelemekre fókuszálj, amik igazán számítanak, vagy fordítva: azt döntsd el, melyek nélkül tudsz élni. Innentől kezdve már csak nyitott szemmel kell járnod, hogy kifogj egy jó ajánlatot.

Ismerd meg a hűtőd

Annak ellenére, hogy nap mint nap használjuk, nem sokat töprengünk rajta, hogy milyen is a hűtőnk. A vásárlás előtt ezért érdemes azzal kezdeni, hogy amikor legközelebb kinyitod a meglévő készüléked ajtaját, megkérdezed magadtól, hogy mit szeretsz benne, mit nem. Talán gyakrabban töltöd meg a poharad a vízadagolójából, mint a csapból. Talán állítható, összecsukható polcai vannak, de téged ez teljesen hidegen hagy. Talán úgy érzed, hogy nincs benne megfelelő hely egy számodra kedves, különleges élelmiszernek. Talán felülfagyasztós változatot használsz, és utálod, ha le kell hajolnod, hogy elérd az alsó rekeszekben lévő zöldségeket.

Ezek azok az apróságok, amik leginkább képet adhatnak az egyéni igényeidről. Mielőtt tehát elkezded átnyálazni a kínálatot, próbáld átgondolni, hogy mi az, ami igazán számít neked.

Szűkítsd le a kört

Ragadj mérőszalagot, és mérd le, hogy pontosan mekkora hely áll rendelkezésre a készülék számára. A szokásos magasságon, szélességen és mélységen túl ellenőrizd azt is, hogy elegendő-e a mozgástér az ajtó kinyitásához. A side-by-side és a francia ajtós modellek ilyen szempontból előnyösebbek, hiszen az ajtajaik középre nyílnak, és csak a hűtőszekrény széllességének a felét foglalják el.

A kapacitásnál a legfontosabb aranyszabály, hogy egy családtagra levetítve nagyjából 110-170 liter belső térrel kell számolni, amire a biztonság kedvéért tanácsos ráhagyni egy kicsit, főleg, ha nagyobb tételben szoktál vásárolni vagy gyakran fogadsz vacsoravendégeket. A döntéshez jó kiindulópontot jelenthet a jelenlegi hűtőd mérete is. Ha szűkösnek érzed, egyértelmű, hogy nagyobbra lesz szükséged.

A kiszemelt hűtőket érdemes személyesen is megnézned
A kiszemelt hűtőket érdemes személyesen is megnéznedJackF / Getty Images Hungary

Határozd meg a büdzséd

A méreten és a funkciókon túl a döntésedet alapvetően befolyásolhatják az árak is, amelyek a márka mellett olyan tényezőktől is függenek, hogy éppen milyen évszak van, illetve mennyire új a kiszemelt modell. A CNET szerint a legolcsóbban a felülfagyasztós készülékeket úszhatod meg, az alulfagyasztós és a side-by-side változatok ehhez képest valamivel magasabb árkategóriába tartoznak, a legmélyebben pedig a francia ajtósakért kell a zsebedbe nyúlnod.

A gyártók általában feltűnő dizájnelemekkel és különlegesnek ható funkciókkal próbálnak kitűnni a mezőnyből, de az igazság az, hogy az elmúlt 5 évben nem történtek jelentős technikai előrelépések. Más szóval egy idei modell valószínűleg nem sokkal jobb, mint amit 2015-ben gyártottak. Ebből kiindulva érdemes lehet körbenézned a kiárusításokon, hiszen a kereskedők nyomott árakon szoktak túladni a régebbi gépeken, hogy helyet csináljanak az újabbaknak.

Szerezz személyes benyomásokat

Oké, most már van valamiféle elképzelésed róla, hogy milyen hűtőt szeretnél és mekkora összeget tudsz rászánni. Eljött az ideje, hogy felkeress egy kereskedőt, és rátedd a kezed a legszimpatikusabbnak tűnő modellekre. Méghozzá szó szerint! Nyisd ki az ajtajukat, húzd ki a fiókjaikat, nyomkodd meg a gombjaikat, rendezd át a polcaikat – amit csak akarsz. Ebből leszűrheted, hogy van-e köztük olyan, ami bár papíron mindent tud, de olcsó érzetet kelt, vagy vannak-e zavaró dizájnelemeik, amik hosszú távon az őrületbe kergetnének.

Ez a megfelelő alkalom arra is, hogy tájékozódj a garancia feltételeiről. Öt év teljes körű garanciánál lehetőleg ne nagyon add alább, de még jobb, ha az adott modellhez 10 év jár. Itt egy teszt, ami további segítséget jelenthet a döntéshez:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek