Így élesztheted újra a maradék pizzát

Sajnálod kidobni a maradék pizzát, de nem tudod, hogy tehetnéd újra emberi fogyasztásra alkalmassá? Segítünk!

Az előző napi pizza felhasználása váratlan kihívások elé állíthat. Ha beteszed a mikróba, puha és szottyos lesz, ha meg a sütővel próbálkozol, kiszárad. A Cook’s Illustrated azonban talált egy módszert, ami egészen príma eredménnyel kecsegtet.

Ha azt szeretnéd, hogy a pizzád olyan legyen, mintha frissen sült volna, pakold a megmaradt szeleteket egy sütőlapra, azt takard le szorosan alufóliával, tedd a hideg sütő legalsó rácsára, állítsd a hőfokot 140 Celsius-fokra, majd várj 25-30 percig. Ezzel a megközelítéssel a tészta belül puha, kívül ropogós lesz, a sajt pedig szépen megolvad a tetején.

Miért működik ez a módszer? Ahogy telik az idő, a pizza egy retrogradáció nevű folyamaton esik át, amikor a keményítőmolekulák magukba zárják a nedvességet, merevvé és szárazzá téve a tésztát. Mindaddig azonban, amíg a pizza tárolása megfelelő módon történik, azaz fóliába burkolva, hanyatlása visszafordítható. Ha 140 fokos hőmérsékleten melegíted fel, a keményítőmolekulák lebomlanak, illetve felszabadítják a csapdába esett nedvességet, ami megpuhítja a tésztát.

A sütőnek azért kell hidegnek lennie, hogy a szeletek fokozatosan forrósodjanak át, elegendő időt hagyva arra, hogy megpuhuljanak, a letakarás pedig segít elkerülni, hogy közben újra kiszáradjanak. A leírás az alsó rácsot sem véletlenül javasolja. A pizzát így lentről éri a hő, ezért az alsó része kellően ropogós lesz, felül viszont nem aszalódik össze.

Mikrózva nem valami finom
Mikrózva nem valami finomShutterstock

Pizzamentés haladóknak

A maradék szeletek megmentésére még számtalan egyéb technika létezik. A The Cosmopolitan gyűjtésében például rögtön tíz ötletes pizzahack szerepel.

1. Fejjel lefelé fordítva melegítsd meg a pizzát egy serpenyőben, majd öt perc elteltével fordítsd meg, és a másik oldalának is adj pár percet. Az eredmény: akárcsak egy frissen készült pite.

2. Miközben a serpenyőben melegíted a pizzát, adj hozzá két teáskanálnyi vizet, majd fedd le néhány percre, amíg megolvad rajta a sajt. Meglátod, ettől őrülten ropogós lesz.

3. Ragadd meg a pizzaszeletet, a bal felső sarkába pakolj extra feltéteket, hajtogasd össze, vágd le a szélét, aztán tedd be 5 percre az előmelegített gofrisütőbe. Ezzel szintén valami piteszerű finomságot hozhatsz létre.

4. Ha mindenképpen a mikróban szeretnéd megmelegíteni a pizzát, akkor tegyél magadnak egy szívességet, és arra 45–60 másodperces időtartamra tegyél be mellé egy pohár vizet. Utána úgy fest majd, mintha egyenesen egy nápolyi kemencéből került volna a tányérodra.

Rántottaként vagy lasagneként is reinkarnálódhat
Rántottaként vagy lasagneként is reinkarnálódhatShutterstock

5. A rántottapizza a bajnokok reggelijének netovábbja. Ha szeretnéd kipróbálni, vágd kis darabokra a pizzát, majd két tojás, némi sajt, egy evőkanálnyi tej és egy csipet só hozzáadásával készíts belőle rántottát.

6. Ha rántotta lehet egy pizzából, akkor miért ne lehetne lasagne is? Elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra, kenj ki paradicsomszósszal egy sütőedényt, készíts elő hat pizzaszeletet, vágd le a széleiket, majd kettőt helyezz az edény aljára. Erre jöhet egy kis ricotta, mozzarella és paradicsomszósz, majd még egy réteg ugyanebből, végül pedig lefelé fordítva két pizzaszelet és egy további adag paradicsomszósz mozzarellával és parmezánnal vastagon megszórva. A csinos kis tornyot 30 percen át lefedve süsd, majd újabb 10 percen keresztül piríts rá.

7. A fúziós megoldások újabb példája a pizzakruton is. Megkóstolnád? Akkor nyiszáld le egy pizzaszelet szélét, vágd apró szeletekre, azokat némi sajt segítségével ragaszd össze, majd az így kapott kockákat öt percen át süsd gofrisütőben vagy kontaktgrillben. Leveshez vagy salátához is kiváló.

8. A pizza kenyérpudingos értelmezése még a korábbi tételeknél is bizarrabbul hangzik, de ne hagyd, hogy ilyen apróságok hátráltassanak. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd (egy szeletre számolva) dolgozz össze két tojást háromnegyed csészényi tejjel, egy evőkanálnyi friss fűszernövénnyel, például oregánóval vagy bazsalikommal, illetve félcsészényi frissen reszelt parmezánnal. Kevergesd addig, amíg teljesen össze nem áll, add hozzá a durvára vágott pizzaszeleteket, majd pihentesd a masszát 30 percig. Ezután töltsd bele egy sütőedénybe, szórd meg gazdagon parmezánnal, és süsd 45 percig, hogy megpiruljon a teteje.

9. Tegyél reszelt sajtot két egymásra borított szelet közé, majd a „pizzaszendvicset” süsd meg egy serpenyőben (oldalanként 3 percig) vagy egy szendvicssütőben. Amilyen egyszerű, olyan finom!

10. Bolondítsd meg a pizzát néhány különleges összetevővel – például olívaolajjal, finom sajtokkal, friss bazsalikommal – és melegítsd fel az előzőleg ismertetett praktikák valamelyikével. 

Ha már maradék pizza, akkor búcsúzóul engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljuk Jenő történetét is, akinek kivételes túlélőkészségeire korábbi tesztünknél derült fény.

Oszd meg másokkal is!
Mustra