Így vágj rendet a gardróbban 4 egyszerű lépésben

Ha indokolatlanul hosszú időbe telik, mire előásol két összepárosítható zoknit, vagy amíg megtalálod a kedvenc felsőd, ez a cikk neked szól.

Egy túlzsúfolt és áttekinthetetlen ruhásszekrény komoly stresszforrás lehet a reggeli kapkodásban. Ha másért nem is, legalább ezért érdemes rászánnod egy délutánt, hogy rendet vágj a káoszban. Bármennyire is nehéz búcsút venned attól a szakadt a zenekaros pólótól, vagy épp a viseletes farmertől, ami egy évtizede még a kedvenced volt, ideje, hogy szembenézz az elkerülhetetlennel és kidobáld őket. A jutalmad egy rendezett gardrób lesz, tele olyan ruhákkal, amiket ténylegesen felvehetsz. A CNET szerint ehhez csupán egy négypontos listán kell végigmenned. 

1. Láss tisztán 

Az első lépés legyen az, hogy kiüríted a gardróbot. Mármint teljesen. Tehát ne csak a ruhákat pakold ki belőle – mondjuk, az ágyra –, hanem a vállfákat, a cipőket és minden más ott kallódó tárgyat is. Így tiszta lappal láthatsz neki a rendszerezésnek.

A káosszal csak magaddal babrálsz ki
A káosszal csak magaddal babrálsz kiDeagreez / Getty Images Hungary

2. Ragadj zsákokat

A következő teendőd, hogy előkészítesz néhány szemeteszsákot, egy filctollat és egy ragasztószalagot, amire írni is lehet. Ezután ragassz fel egy csíkot egy zsákra, majd írd rá, hogy szemét. Igen, tudjuk, most egy kicsit összeszorul a gyomrod, de bizonyára neked is vannak olyan ruháid, amiket egyszerűen nincs értelme tovább tartogatnod. 

Ha sikerült visszanyerni a lélekjelenléted, a következő zsákra ragaszd fel az adományozni szót, ha pedig sok nélkülözhető dizájner ruhád van, érdemes lehet felcímkézned egy harmadik zsákot is az eladni szóval, hátha sikerül pénzzé tenned őket

3. Válogasd ki, ami nem kell

Most jön a neheze. Válogasd szét a ruhákat aszerint, hogy milyen sorsot szánsz nekik. Összesen négy csoportra lesz szükséged: a már említett kidobásra és adományozásra (és/vagy eladásra) szánt göncök mellett – amelyek mehetnek közvetlenül a zsákokba – képezz külön kupacokat a megtartandó és javításra váró ruhákból is.

A szortírozásnál a következő szempontok alapján hozhatod meg a legjobb döntést: 

  • ha valami nem volt rajtad egy éve, de még jó állapotban van, tedd a jótékonysági zsákba
  • ha egy ruha elhasználódott, szakadt vagy lyukas, dobd ki
  • ha hiányzik róla egy gomb, vagy meg lehet stoppolni, menjen a javítandó ruhák közé
  • ha nem a te stílusod, kerüljön az adományokhoz
  • ha szereted (és hordod is), rakd a megtartandó kupacba
  • ha foltos, sorold a javítandó holmikhoz, és próbáld ki ezeket a trükköket
  • ha nem jó a mérete, tedd félre adománynak

Még mindig képtelen vagy dönteni egy ruháról? Akkor alkalmazd a KonMari-módszert és tegyél fel magadnak két kérdést. Örömöt okoz az adott holmi viselése? Úgy érzed, hogy tökéletesen áll rajtad? Ha mindkettőre nemleges a válaszod, ne tartogasd tovább.

Ugye, hogy mennyivel másabb lenne így?
Ugye, hogy mennyivel másabb lenne így?Carlo Allegri / Getty Images Hungary

Ugyanez a szabály vonatkozik a cipőidre is. Van, ami lyukas vagy teljesen elkapott a talpa? Ki vele! Nem viselted egy éve? Valaki másnak még jó lehet. Imádod a lábadon? Tartsd meg! Ha meg csak azért nem hordasz egy cipőt, mert koszos, először próbáld megtisztítani.

4. Pakolj el

Gardróbrendezési kalandod lassan a végéhez közeledik. Már csak vissza kell pakolnod a ruhákat a szekrénybe – persze szigorúan gondosan összehajtogatva vagy felakasztva. Ami a többi, felesleges cuccot illeti, azoktól próbálj rövid úton megszabadulni, hiszen csak a helyet foglalják. Ne feledkezz meg a javításra és tisztításra váró ruhákról sem. Ha nincs elég időd foglalkozni velük, vidd el őket a szabóhoz vagy a tisztítóba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek