Mit rejt egy stewardess táskája? Megmutatjuk!

A titokzatos gurulós bőrönd tartalmába a Wizz Air egyik vezető légiutas-kísérője engedett betekintést.

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi lehet abban a táskában, amivel a légiutas-kísérőket látod flangálni a reptéren? Furdal a kíváncsiság, vajon ők mit visznek magukkal a fedélzetre, hogy kellemesebbé tegyék a repülést? Itt a vissza nem térő alkalom, hogy bepillants a stewardessek munkájának kulisszái mögé! A Díványnak Kovács Ivett vezető légiutas-kísérő, a Wizz Air budapesti bázisának nagykövete mutatta meg, hogy mivel szokta megpakolni a bőröndjét, és azt is elárulta, melyik tárgy miért indokolt a fedélzeten.

Van, ami kötelező

Kovács Ivett azt mondja, miközben egyes tárgyakat kötelező magával vinnie, addig más holmikra a saját vagy az utasok kényelme miatt van szüksége. A légiutas-kísérő saját tapasztalataiból építkezve, fokozatosan bővítette ki a listát, hogy felkészülten reagálhasson minden helyzetre, ami csak a repülés során adódhat.

Tulajdonképpen a saját életemet könnyítem meg azzal, hogy az utasoknak azonnal fel tudok ajánlani valamit.

Nem is szaporítjuk tovább a szót! Lássuk, mik azok a dolgok, amik minden útnál megtalálhatóak Ivett bőröndjében. Először mutatjuk a fotót, majd alatta részletesebben is kifejtjük, hogy a számokkal jelölt tárgyak milyen szerepet töltenek be.

Ivett táskájának tartalma kipakolva az asztalra
Ivett táskájának tartalma kipakolva az asztalraFotó: Ruzsovics Dorina

1. „Túlélőkészlet”

Nem a szó szoros értelemében, a rózsaszín kis táskába tehát ne kovakövet, damilt és horgokat képzelj, hanem teljesen hétköznapi tárgyakat, melyek így vagy úgy megkönnyítik a repülőn töltött időt. Ezekből a következő pontnál kaphatsz némi ízelítőt.

2. Szépségápolási, higiéniai cikkek, kabalák

Csakúgy, mint az összes többi légiutas-kísérő, Ivett kényesen ügyel rá, hogy makulátlan legyen a külseje, ezért a parfüm, a dezodor, a szöszhenger, a cipőápoló és a fésű túlélőkészletének szerves részét képezi. Mivel a gépen meglehetősen száraz a levegő, mindig van nála szemcsepp, kézkrém és orrspray is. Az utóbbit szívesen megosztja a náthás utasokkal, hogy jobban viseljék a nyomáskülönbségből fakadó kellemetlenségeket. A kéz- és tárgyfertőtlenítő szintén elmaradhatatlan kelléknek számít, hiszen stewardessként különösen ügyelnie kell a higiéniára.

Ivettnek van két, féltve őrzött kabalája, egy szerencsediója és egy szerencsekaticája is, mindkettőt az utasoktól kapta ajándékba.

3. Váltópénz

Alapvetően forint és euró, vagy ha olyan helyre mennek, angol font.

4. Nasik, cukorkák

A rövidebb járatokon nem feltétlenül jut rá idő, hogy Ivett egyből meleg ételt készítsen magának, így jól jön, ha be tud kapni egy csokit, pár szem ropit vagy kekszet. A fedélzeten a kávé, a tea és a zacskós leves is életmentő tud lenni, ahogy a szőlőcukor is:

Ha leesik valakinek a vércukorszintje, vagy fáradtnak érzi magát, ezzel visszajöhet az életbe.

Nem elhanyagolható a cukorkák szerepe sem: Ivett szívesen megosztja saját készleteit az utasokkal, hogy megkímélje őket a nyomáskülönbség miatti füldugulástól.

5. Kötelező tárgyak

Ha nincsenek nála, munkába sem állhat. Ide tartoznak a különféle engedélyek (orvosi, szakszolgálati és típusengedély), az útlevél, valamint a bizonyos helyzetekben kitöltendő űrlapokat (például arra az esetre, ha az utas elhagy valamit, netán rosszul viselkedik), illetve az úgynevezett bemondókat tartalmazó füzetke.

A légiutas-kísérők nem fogalmazhatnak csak úgy a saját szavaikkal. Amikor az utasok tájékoztatására kerül sor (a biztonsági bemutatónál, a süllyedés megkezdésekor, az elköszönésnél stb.), a bemondókra, vagyis az előre megírt szövegre kell támaszkodniuk.

Ivett mindenre fel van készülve
Ivett mindenre fel van készülveFotó: Ruzsovics Dorina

6. Pénztárca

Ez talán nem szorul külön magyarázatra.

7. Vitaminok

C-vitamin, multivitamin, magnézium, halolaj és spirulinapor – csak hogy a legfontosabbakat említsük. A légiutas-kísérők több száz emberrel találkoznak naponta, ezért fontos, hogy az immunrendszerük kellően acélos legyen.

8. Könyv

Ivett éppen egy Harry Potter-könyvet olvas. Persze, nem akármikor, csak a hosszabb utak unalmasabb óráiban, vagy ha netán valamilyen külső tényező miatt ott ragadnak valahol.

9. Tartalék egyenruha

A vászonszatyor egy egész szett váltóruhát, egy inget, egy nadrágot, egy pulóvert és egy harisnyát rejt, így Ivett akkor sem marad egyenruha nélkül, ha a rajta lévővel történik valami, vagy nem tudnak hazajönni a menetrend szerint.

10. Láthatósági mellény

Ugyancsak kötelező elem, arra az esetre, ha leszállás után valamilyen okból körbe kell járni a gépet. 

11. Sminkkészlet

„Ha valahol ott kell aludnunk, másnap is ki kell nézni valahogy” – ecseteli Ivett, aki szerint az alapozó, a szempillaspirál, a pirosító, a szemhéjpúder és a rúzs (ennél a szín sem mindegy!) kötelező, de a többi már rájuk van bízva.

12. Melegítő palack

A légiutas-kísérők az út folyamán leginkább a fedélzeti konyhában, illetve az ajtók mellett tartózkodnak, ahol hűvösebb szokott lenni, mint a repülőgép többi részén. Ilyenkor nagy hasznát veszik a palacknak, amivel magukat és jéghideg ülésüket is felmelegíthetik.

13. Kesztyűk

A bőrkesztyű csak télen indokolt, a gumikesztyű viszont mindig, mert ezt használják a takarításhoz, vagy ha egy utas rosszul lesz, és segíteniük kell. 

Ivettnek egyébként a zsebeiben is akad néhány hasznos tárgy – rendszerint rúzs, szőlőzsír, toll, zsepi, rágó, parfüm és inhaláló stift –, hogy ne kelljen mindig a táskájában turkálni.

További érdekességek a stewardessek munkájáról itt: 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.