Szelídítsd meg a gumis lepedődet!

A gumis lepedő remek találmány – nekem például katartikus élmény volt először arra ébredni, hogy álmomban nem rúgtam el mindenfelé a lepedőt. De míg használat közben nagyon praktikus, az ágyon kívül elég sok a baj vele: a mosás, a szárítás, a hajtogatás és a vasalás közben is adódnak tipikus nehézségek.

Mosás

Biztos tapasztaltad már, hogy mosáskor mennyire szeretnek a lepedővel együtt mosott holmik összegyűlni a gumis sarkokban. A nagyobbak így nagyon összegyűrődnek, a kisebbeket meg sokszor csak akkor veszed észre, amikor nedves gombócként hullnak ki a már megszáradt lepedőből. Ha nem szeretnél vizet pazarolni azzal, hogy külön mosod a lepedőket, a legjobb, amit tehetsz, ha mosózacskóba, vagy egy párnahuzatba teszed a lepedőt. Gombold/zárd be a tasakot, így máris elejét vetted a problémának. A gyűjtögetésre egyébként az ágyneműhuzatok is hajlamosak, ezért érdemes őket mindig begombolva tenni a mosógépbe. 

Szárítás

Na, a szárítás sem olyan egyszerű. A sima szárítóra nehéz rendesen kiteríteni ezt a fajta leplet. Én rendszeresen azzal szembesülök, hogy míg a közepe már megszáradt, a sarkoknál még csurom víz az egész. Akik szárítógépben szárítanak, a mosáskor is jelentkező nehézségről számolnak be: ilyenkor annyival súlyosabb a helyzet, hogy a lepedő sarkába gyűrve megszáradt holmit utána nagyon nehéz vasalni. Gépi szárításnál a mosózacskó jó megoldás lehet, szerintem viszont a legegyszerűbb az ágyra húzva szárítani. Vedd ki a lepedőt a gépből, rázogasd meg, majd feszítsd fel az ágy támlájára és a másik végére. Tökéletesen egyenesen és gyűrődésmentesen fog megszáradni.

Hajtogatás

Ha a fenti nehézségekkel még nem is, azzal biztosan szembesültél már, milyen nehéz tisztességesen összehajtogatni és tárolni ezeket a lepedőket. A vége nálam a leggondosabb odafigyelés ellenére is gyűrött gombóc, ami sok helyet is foglal, meg nem is néz ki valami szépen. Pedig a hajtogatást is lehet jól csinálni, nézd csak!

Vasalás

A vasalást, ha jól teregetsz, ebben az esetben is megúszhatod, ha mégis szeretnél a forró vassal átmenni a textilen, itt lesheted el a tökéletes technikát. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek