Itt a páratlanul szaftos csirkemell titka!

Szeretnéd végre megélni, hogy ne cipőtalp állagúra sikerüljön a csirkemelled? Mutatjuk, mit csinálj másként!

A szakácsok állítólag azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon: bármi kisülhet belőle. Amikor azonban az ember otthon akarja elkészíteni, valahogy mégsem lesz annyira omlós és szaftos, mint az étteremben. A The Daily Meal ezért is szedett össze néhány előremutató tippet, amiket követve a száraz csirkemell legfeljebb rossz emlék lesz.

Barátkozz meg a bőrével

Mármint a csirkéjével. Nemcsak csodás ízéket tartogat, hanem megvédi a csirkemellet a kiszáradástól. Még ha nem is szándékozod megenni (bár ha szép ropogósra sül, bizonyára nehezen fogsz tudni ellenállni), úgy készítsd el a csirkét, hogy legalább a sütés idejére rajta hagyod. Később még hálás leszel magadnak érte!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mindig frissen őröld a borsot
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mindig frissen őröld a borsotShutterstock

Alaposan sózd meg

A következő lépésben jöhet az ízesítés. A csirkemellet dörzsöld be olívaolajjal, majd szórd meg gazdagon sóval és borssal. Az előbbivel nem kell annyira nagylelkűen bánnod, mintha mondjuk, steaket készítenél, de azért ne is fukarkodj vele. Egy pro tipp: még jobb eredményt érhetsz el, ha a főzés előtt sós száraz pácban pihenteted a csirkemellet.

Tejbe áztatva is finom

Édesanyám bejáratott módszere, hogy éjszakára fokhagymás tejbe áztatja a csirkemellet a hűtőben. Ettől nemcsak hogy nem szárad ki a hús, de elképesztően finom és porhanyós lesz, a fokhagyma pedig csak tovább javít az ízén!

Csak egyszer fordítsd meg

Amikor készen állsz a sütésre, tegyél egy-két teáskanálnyi olívaolajat egy nehéz serpenyőbe (a legjobb az öntöttvas, de a rozsdamentes acél is megteszi), majd melegítsd fel. Ha átforrósodik, mehet is bele a csirkemell a bőrével lefele. A The Daily Meal szerint a húst nagyjából 10 perc múlva érdemes megfordítanod, hogy aztán a másik oldalát is ennyi ideig süsd. Közben azért ellenőrizd, hogy kellően forró-e a serpenyő, és ha szükséges, korrigálj a hőmérsékletén, de csak óvatosan, nehogy a végén odakozmáljon a vacsora! Ha mindent jól csináltál, a csirkemellnek barnára és ropogósra kell sülnie.

Lehetőleg öntöttvas serpenyőben süsd ki
Lehetőleg öntöttvas serpenyőben süsd kiShutterstock

Pihentesd öt percig

Légy türelemmel! Amennyiben kihagyva ezt a lépést rögtön felvágod a csirkemellet, búcsút inthetsz a hús levének, ami nélkül a csirkemell menthetetlenül ki fog száradni. Az az öt perc egyáltalán nem sok, és hidd el, nagyon is megéri kivárni!  

Szeretnél kipróbálni még valami újat? Alábbi gyűjtésünkben 15 szuper csirkés receptet veszünk sorra! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra