10 étel és ital, amit soha ne rendelj étteremben

Mind szeretjük az éttermek kényelmét. Az előzékeny kiszolgálást, az készen elénk került ételkölteményeket. Azonban, ha elszakadunk a bevált helyektől, nem mindig tudhatjuk, hogy mire számítsunk. Séfek és pincérek tanácsait osztjuk meg, ők ezeket az ételeket és italokat nem szeretik étteremben rendelni. Szeretnénk hinni, hogy csak friss és minőségi ételek kerülhetnek elénk, de sajnos nem mindig így történik. Megsúgjuk, hogy mi az, amit inkább ne rendelj, ha étteremben eszel.

Éttermet választani bizalom, amit a vendéglátók azzal hálálnak meg, hogy minőségi ételeket és italokat szolgálnak nekünk fel. Biztosan mindannyiunknak van kedvenc helye, ahová ha belépünk, tudjuk, hogy mindig változatlan színvonalat kapunk. Ezért nagy csalódás, ha a kényszer vagy a szükség úgy hozza, hogy egy kevésbé színvonalas helyre csöppenünk. Az Insider séfek, bártenderek és pincérek tanácsait gyűjtötte össze arra vonatkozóan, hogy ilyenkor mit nem érdemes rendelni az étlapról. 

A hollandi mártás a baktériumok melegágya lehet

A hollandi mártás alapvetően tojás és vaj. A rizikós összetevő itt a tojás, ami miatt bizonyos időközönként nem árt új adagot készíteni a mártásból, különben csak a baktériumok járhatnak vele jól. Egy megkérdezett séf nem mindenhol vállalná be, érdemes olyan helyen rendelned, ahol biztosan tudod, hogy frissen érkezik eléd a hollandi is. 

A tej nem mindig jó választás

Egy bártender - elmondása szerint - inkább kihagyja a tejet tartalmazó alkoholos italokat, ugyanis szerinte előfordulhat, hogy a tejet a bárpult mögött tartják, ami a nagy pörgésben elkerülheti a hűtőt. 

Penész a csapolt sörben? 

Egy korábbi élelmiszerbiztonsági felügyelő a csapolt söröket kerüli. Sajnos nem mindenhol figyelnek oda arra, hogy tisztítsák a csapot, ezért a penész könnyen megtelepedjen benne. Olyan helyen válaszd a csapolt sört, ahol biztos vagy a tisztaságban. 

A sörcsap könnyen lehet, hogy penészes.
A sörcsap könnyen lehet, hogy penészes.Shutterstock

Csirkét is csak minőségi helyen

Az egyik válaszadó a csirkéből készült ételektől tart. A minőségi éttermekben rendelj bátran húsételt, de azokban a bizonyos útszéli vendéglőknél lehet, hogy inkább gondold meg. 

Levest a levesezőnél

Ha igazán jó levest szeretnél enni, akkor válassz olyan helyet, ahol biztos vagy benne, hogy nem csalódhatsz, vagy ami kifejezetten a levesekre specializálódott. 

Rendeld azt, amiben jó az étterem

A levest a levesezőnél elve szinte mindenre alkalmazható: hamburgert a hamburgerezőben, pizzát a pizzázóban. Ha egy steakhouse-ban jársz valószínűleg nem érdemes tésztát rendelned. Kérj olyat, amiről tudod, hogy különlegesen jók benne. 

Aranyszabály: hamburgert a hamburgerezőben.
Aranyszabály: hamburgert a hamburgerezőben.Shutterstock

Előfordulhat, hogy valakinek a maradékát eszed?

Remélhetőleg nem, bár az egyik válaszadó sajnos belefutott már ebbe. Szerinte azok az ételek gyanúsak, amelyekben több a hozzávaló, és jó sok szósszal tálalják fel. Mi biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbb helyen nem találkozhatsz ezzel a trükkel.

Mi lehet a szószodban?

Jó helyen csak jó. Egy pincérnő elárulta, hogy ők csak felkapták az előre kikészített tálkákat, de nem tudta, hogy mi lehet benne. Ha a szósz egyenesen a konyháról érkezik, biztonságban vagy. 

Nem tudhatod, hogy mi került a szószodba. És mikor.
Nem tudhatod, hogy mi került a szószodba. És mikor.Shutterstock

Hanyagold az étteremláncokat

Egyél inkább olyan helyen, aminek nincs kabalája. Nem számíthatsz semmi jóra egy olyan helyen, ahol a szakács azt a menüt készíti el, amit valaki több ezer kilométerre álmodott meg. Hol marad a kreativitás? 

Ne válaszd a ház borát

Rendelj egy teljes üveg, bontatlan palackot, abból nem lehet semmi baj. Figyelj az árra is: ha túl olcsó, mellényúltál - ez a boltokban is érvényes. A ház bora pedig nem mindig a legjobb minőségű.

Oszd meg másokkal is!
Mustra