Így érleld be a megmaradt zöld paradicsomokat!

Nálad is maradtak zöld paradicsomok a balkonon vagy a kiskertben, amiknek már esélyük sincs beérni az őszi időben? Még nincs veszve semmi, mert ha leszeded, még simán beérhet a lakásban.

Gyakran előfordul, hogy a paradicsom még nyár végén is virágzik, és elkezd fejlődni a kis zöld bogyótermés, ám a hűvösebb időben és a kevesebb napsütés mellett nem tud beérni. Szerencsére azonban házilag is be lehet érlelni a termést, csupán néhány, már piros paradicsom vagy mondjuk egy banán kell hozzá.

A titok ugyanis az érő gyümölcsökben termelődő etilénben rejlik. Az érés során a gyümölcsök etiléngázt állítanak elő, ennek hatására pedig a többi, még zöld termés is érett lesz. A jelenséggel valószínűleg már mindenki találkozott az alma vagy banán esetében, amikor egy már érett gyümölcs hatására a többi is sokkal gyorsabban beérik, és kezd el rohadni. Éppen ezért célszerű a már túlérett darabokat kiválogatni, főleg olyankor, ha télre szeretnénk eltenni nagyobb mennyiségű almát vagy körtét.

Ahhoz, hogy a zöld paradicsomot pirossá varázsoljuk, a termést tegyük egy papírzacskóba, majd rakjuk a szobahőmérsékletnél pár fokkal hűvösebb helyre, például a kamrába. A hűtőbe ne, mert ott már túl hideg van. Pár nap után nézzünk rá, és már ehetjük is a frissen beért, édes paradicsomot!

shutterstock 697542217
Shutterstock

A termés utólagos érlelése mindennapos dolog például a déli gyümölcsök esetében, amiket a termőhelyükön még éretlenül szednek le, majd több ezer kilométert utaztatják a végcélig. Ezekben az esetekben a gyümölcsöket a szállítás előtt olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek gátolják az etilén termelődését. 

A már említett almán, körtén és banánon kívül utóérő gyümölcs még például az avokádó, a papaya és a füge is. Ezzel szemben a bogyós gyümölcsök, a cseresznye, a meggy, a szőlő, a narancs és a citrom nem képes utóérésre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek