Kiderült, hogy mi az ideális irodai hőmérséklet

A kutatások is azt igazolják, hogy a munkahelyen létező konfliktus a hőmérséklet kérdése. De kinek van igaza?

Aki dolgozott már egylégterű irodában, az tudja, hogy a légkondi az maga a Sátán, minden konfliktus kialakulásának kezdete és irtózatos összeveszések okozója. Ha a harmadik világháborút is emiatt robban ki, senki sem lepődne meg. Van, aki 21 fokban is izzad, és van aki 28 fokban is fázik, van akinek már attól a tudattól megfájdul a feje, hogy légkondi van az irodában, és van aki télen is is használná, vagyis ha két embert betesznek egy hűthető irodába, ott előbb-utóbb olyan konfliktus lesz, amilyenért a valóságshow rendezői sírva könyörögnének. Hogy ez az egész nem magyar sajátosság, arról az LG nemzetközi kutatása számol be. 

Mark Zuckerberg azt vallja, hogy 15 fok az ideális irodai munkahőmérséklet, amely nézetével valószínűleg simán nyerné az év legjobban gyűlölt dolgozója díját bármelyik irodaházban, elméletét pedig a kutatások sem támasztják alá, mondjuk valószínűleg nem is kell megosztania senkivel az irodáját, ami egyben hűtőkamrának is megfelelhet.  

Hidegben nem vagy hatékony

Ha valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energia marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. Az egyesült államokbeli Cornell University kutatói szerint az irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a többiben valószínűleg a kezüket huhogták vagy a forró teájukat kavargatták, és elfagyott kis ujjaikkal pedig 25 százalékkal többször ütöttek mellé a klaviatúrán.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a teljesítménycsökkenés óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára, már ha a munkáltató robotként tekint az alkalmazottaira.

shutterstock 550656967
Fotó: Shutterstock

De melegben sem jó dolgozni

 A Helsinki Műszaki Egyetem kutatóinak 2006-os vizsgálata szerint a legmagasabb termelékenység kb. 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye. Ez azt jelenti, hogy ha az embereknek például 30 fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 fokban tevékenykednének, vagyis ha ömlik róluk a víz a melegtől, akkor koncentrálni sem tudnak. 

Az sem mindegy, hogy milyen munkát végzel

A feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatív magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A hőmérsékletnek ráadásul közvetlen hatása lehet a munkatársak együttműködési készségére is. A kánikulában izzadó kollégák láttán nehéz elképzelni, de egy kisebb kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy melegebb környezetben barátságosabb érzelmekkel viseltethetnek a dolgozók a kollégáik felé, ami a konkrét beszédstílusban, nyelvhasználatban is tetten érhető.

(Tegyük hozzá, az is számít persze, hogy ki melyik nemhez tartozik, erről itt olvashatsz többet!)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.