4 dolog, amit soha ne csinálj a reptéren, ha fel akarsz szállni a gépre

A repülőtereken meglehetősen szigorú szabályok uralkodnak, melyek a te biztonságodat is szolgálják. Jobban teszed, ha inkább nem feszegeted őket.

A Lifehacker egy légiutas-kísérőt és repüléssel foglalkozó szakembereket idézve szedte össze, hogy mik azok a dolgok, amiket soha ne mondj vagy csinálj egy repülőtéren. Legalábbis, amennyiben nem szeretnéd, hogy utazásod a reptér területén, vagy rosszabb esetben a fogdában érjen véget.

Ne emlegess bombákat!

Még viccből sem! Ezt a saját kárán tanulhatta meg egy Trevor Davis nevű fickó is, aki a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren gondolta jó poénnak igennel felelni a szokásos „van-e önnél folyadék, kés vagy robbanószer” kérdésre. Bár már ez is elegendő lett volna ahhoz, hogy kihívja maga ellen a sorsot, Davis még erre is rátett egy lapáttal. Ezután ugyanis odafordult útitársához, és azt találta mondani:

Bepakoltad a bombákat?

A férfit válaszul őrizetbe vették és a megyei börtönbe szállították, majd hamis bombafenyegetés miatt emeltek ellene vádat. Ezt később ejtették, de története így is jól mutatja, hogy mennyire nem éri meg a reptéren robbanószerekkel humorizálni.

shutterstock 621943676
Shutterstock

A cikkben megszólaló légiutas-kísérő, Elliott Hester szerint bármennyire is nem akarnak ilyesmivel foglalkozni, a bombás beszólásokat a személyzetnek akkor is jelentenie kell, ha tudják, hogy csak viccről van szó. Szóval, mindenki jobban jár, ha nem feszíted túl a húrt.

Ne térj ki a kérdések elől!

A reptéren azzal is megjárhatod, ha nem válaszolsz, amikor kérdeznek. Még egy olyan jelentéktelennek látszó témában is, mint a repülőgép ülésének asztalkája, amit felszállás előtt fel kell hajtani. Hester felidézett egy esetet, melynek során egy csendes férfi utas nem volt hajlandó felelni, amikor kollégája odament hozzá az asztal miatt.

Reagálnia kell, mielőtt felszállunk. Kérem, beszéljen hozzám

– próbálták jobb belátásra téríteni.

Mivel az utas továbbra sem szólalt meg, a kapitány néhány perce múlva bejelentette, hogy visszatérnek a beszállókapuhoz. A férfinak csak azután eredt meg a nyelve, hogy egyenruhás tisztek kísérték el. De nekik már hiába bizonygatta, hogy nem érti, miért csinálnak ebből ekkora ügyet.

shutterstock 253704592
Shutterstock

Ne próbálkozz szabálytalan tárgyakkal!

A szigorú ellenőrzés talán szükségtelennek tűnhet a számodra, de sajnos akadnak utasok, akik ezt nagyon is szükségessé teszik. Ők nem feltétlenül sántikálnak rosszban, ettől azonban még ugyanúgy megsértik a szabályokat. Vannak például, akik nem engedélyezett lítiumos elemek, akkumulátorokat rejtenek ételtároló dobozokba, mások pedig szennyes ruhákkal tömik ki poggyászukat, hátha ezzel elterelhetik (nyilván eredménytelenül) szabálytalan tárgyaikról a figyelmet.

Minden napra jut valami új.

Ha kíváncsi vagy, hogy az Egyesült Államokban milyen furcsaságok kerülnek elő az utasok táskáiból, nézd meg az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) Instagramját. Itt egy szemléletes példa:

Ne legyél részeg!

Ha a repülés előtt piálni támad kedved, tegyél magadnak egy szívességet, és még azelőtt állj le, hogy teljesen lerészegednél, mert ha látványosan el vagy ázva, megtagadhatják, hogy a fedélzetre lépj. Hasonló eredménye lehet annak is, ha fennhangon hirdeted, hogy mennyire berúgtál. Ha már inni akarsz, akkor igyál mértékkel, vagy várd meg vele, amíg leszáll a gép.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek