Előzd meg, hogy megavasodjon a dió és a mogyoró: így tárold az olajos magvakat!

A dió és más olajos magvak tárolása sokszor bizony kemény dió, főként, ha hosszú távon is elkerülnéd, hogy megavasodjon. Az biztosan nem túl célravezető, ha a felbontott zacskót csak úgy bevágod a sarokba.

Ha például kesudiót vásárolsz – ami a mogyorófélék mercedesének számít, mivel betakarítása és feldogozása annyira macerás, hogy nagyjából három-négyszer többet kell fizetned érte, mint a földimogyoróért –, bizonyára te sem szeretnéd idő előtt kidobni, a Lifehacker ezért bemutatott egy hétköznapi trükköt, amivel elkerülheted a felesleges pazarlást. 

Hogyan tárold? Hidegben!

Ha nyersen vásárolsz kesudiót vagy mandulát, készülj fel rá, hogy szobahőmérsékleten tárolva csak korlátozott ideig őrzik meg frissességüket, sőt meg is avasodhatnak. Szóval, hiába festenek jól trendi üvegedényeidben, így legfeljebb néhány hónapig tartogathatod őket.

Bármennyire is bizarrnak tűnik a gondolat, hogy a hűtőben tartsd a mogyoróféléket, hidd el, nem fogod megbánni. A kesudió fél évig – más álláspontok szerint akár egy évig is – is eláll a hűtőben, így ha nem fogyasztod el belátható időn belül, nem kell attól tartanod, hogy a kukában végzi.

Találtál egy szuper akciót, és tetemes kesudiókészleteket halmoztál fel? Akkor fontold meg annak a lehetőségét is, hogy egy részét beteszed a mélyhűtőbe. Ott elállhat két éven keresztül is, vagyis biztonságban tudhatod befektetésedet.

shutterstock 457818688
Shutterstock

Van, aki hidegen szereti

A Lifehacker mogyorófélék iránt rajongó szerzője véletlenszerűen fedezte fel, hogy a kesudió fagyasztva is finom. De még milyen finom! Hideg, ropogós és teljesen más élményt nyújt, mint szobahőmérsékletű változata, ezért lehet, hogy ha megkóstolod, az utóbbira többé rá sem tudsz majd nézni.

Bár a mogyorófélék közül a kesudió az, aminél a leginkább beválik a hűtés/fagyasztás, hasonló eredményt érhetsz el a mandulával és a fenyőmaggal is. Csak arra figyelj, hogy lehetőleg vákuumos zacskóban tedd őket hűvösre. Legalábbis, ha szeretnéd megőrizni eredeti állapotukat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek