Kiraboltak külföldön: Jobban utálom a biztosítót, mint a rablót

Amikor a biztostó sem tudja megmondani, hogy mégis mink kössek legközelebb biztosítást.

Az előző cikkünkben indult az az emberkíséret, ami azt járja körbe, hogy mi történik, ha külföldön kirabolnak. Nem indult emberkísérletnek, csak egy sima családi nyaralásnak, de ha már ez lett belőle, akkor összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, hogy mire figyelj oda. Az előző részt ott hagytuk abba, hogy a konzultól megszereztem az ideiglenes útlevelet, vagyis hazatérhettem minden gond nélkül, hogy itthon is belekezdhessek az iratok pótlásába, és a véget nem érő szentségelésbe.

Elveszett iratok pótlása

Az első utad itthon a Kormányablakba vezessen, itt tudod pótolni a lakcímkártyádat, a személyidet és adott esetben az útleveled is. Vidd magaddal a konzulátuson kapott ideiglenes útleveledet is, hiszen gyakorlatilag most csak azzal tudod igazolni magad. A lakcímkártyád gyakorlatilag azonnal elkészül, a személyiből pedig kérhetsz ideigleneset is, hogy legyen olyan okmányod, amivel azonosítani tudod magad az után is, hogy az ideiglenes útleveled lejárt. Mivel ez utóbbi csak a hazautazáshoz kellett, így a lejárati dátumot úgy adják meg a konzulátuson, hogy a hazatérésed után pár nappal le is járjon. 

Az e-személyi titkai

Ingyenesen igényelhető, és nemcsak azoknak, akiktől ellopták a papírjait, hanem mindenki térítsmentesen cserélheti a régi igazolványát elektronikus személyire. De van két buktató a dologban. Az egyik akkor, mikor megkérdezik, hogy szeretnél-e elektronikus aláírást? Persze, hogy szeretnék, 2018-van, meg egyébként is, ráadásul ingyen is van, ki mond erre nemet?

Én mondtam nemet, miután kiderült, hogy ez csak úgy vehető igénybe, ha van hozzá egy kártyaolvasó is, amit vagy bérelek, vagy megveszek. Mivel a kis kütyünek mindig extra biztonságosnak és hitelesítettnek kell lennie, ami persze az én érdekem, ezért jobban járok ha bérelem, ennek viszont éves szinten bőven tízezer forint felett van az ára. A másik buktató pedig abban áll, hogy az új személyi már tartalmazza az adókártya és a társadalombiztosítási azonosító adatokat is, viszont mivel sok helyen nem tudják ezeket beolvasni, így ugyanúgy ki kell váltani őket, vagyis el kell menni a NAV-hoz és a társadalombiztosítóhoz is. 

shutterstock 478134877
Shutterstock

Utasbiztosítás minek? 

Az iratok pótlásával egy időben kezdtem intézni a biztosítási kártérítést is. Illetve akkor még azt gondoltam, hogy lesz kártérítés. Itt is megírtuk, hogy milyen fontos, hogy legyen utasbiztosításod. Nos nekem volt, ráadásul a lehető legmagasabb értékbesorolású. A következő dolgok derültek ki: 

  • Készpénzt nem térítenek meg, mert azt nem tudod bizonyítani, hogy volt nálad, hiszen mennyire életszerűtlen, hogy egy egyhetes nyaralás második napján még van vagy 100 euró a pénztárcádban. És igazából teljesen mindegy milyen fizetőeszköz van nálad, az a biztosítót nem érdekli. Igen, a bankkártyáddal járó biztosítás sem fedezett semmit.
  • Mivel nem a légitársaság hagyta el, nem a szállodában törték fel az ajtót, sőt nem törtek fel semmit a táskámon, ezért nem nevezhető poggyászkárnak, hiába, hogy a poggyászommal történt kár. Közúti baleset sem történt, tűz sem ütött ki, és betöréses lopásról is csak akkor beszélünk is, ha a lezárt autót vagy helyiséget a tettes erőszakkal nyitja fel. 
  • Kiraboltak ugyan, de közben még csak meg sem vertek vagy késeltek, vagyis nem fenyegették közvetlenül a testi épségemet, mert a metrós lökdösődés nem számít annak, ezért gyakorlatilag olyan, mintha nem is történt volna semmi. Vagy ahogyan a hivatalos állásfoglalás mondja "Rablásnak minősül a vagyontárgyak olyan jogtalan eltulajdonítása, mely során a tettes erőszakot, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmazott... Ön lopás áldozata lett, így a fentiekre való hivatkozással a keletkezett kárt legnagyobb sajnálatunkra nem áll módunkban megtéríteni"
  • A biztosításom tartalmazott egy felelősségbiztosítás részt is, mivel az ellopott teszttelefonról volt egy nyilatkozatom, hogy azért felelősséget vállalok míg nálam van. Ezért már csak jár valami, nem? Mint kiderült, a biztosítótársaság a logika felett áll, ezért felsoroltak a telefonban nagyjából öt esetet, amikor járna, például ha a bérelt bicikliben vagy autóban teszek kár, de a teszttelefon sajnos nem szerepelt köztük. Mikor megkérdeztem, hogy ez mégis miben más, a válasz az volt, hogy abban, hogy itt nem külföldi embernek okoztam kárt külföldön.


Vagyis bár kiraboltak külföldön, elvitték az irataimat, a pénzem, a bankkártyám, egy telefont, a biztosító nulla forintot ítélt meg. Hogy akkor minek kössek legközelebb biztosítást Európán belül, és miért ne legyen elég az, ha kiváltom az Európai Egészségkártyát? "Ez egy jó kérdés" - ezt nem mi mondjuk, hanem a biztosítótársaság ügyintézője, miután neki is feltettem ugyanezt a kérdést. 

shutterstock 712288282
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek