Tejhabosítók tesztje: 25 ezer forintot ér a kényelem

Otthon is szívesen szürcsölgetsz capuccinót? Ha az időd drága, de amúgy van felesleges 15-30 ezer forintod, van pár ajánlatunk.

A Stiftung Warentest 10 elektromos tejhabosító készüléket viszgált meg alaposabban, hogy segítsenek azokon, akik imádják a felhőszerű képződményeket a kávéjuk tetején, de nem szeretnének túl sok időt és energiát feccölni ezek megalkotásába. Előzetesen csak annyit, hogy tízből nyolc készülék jól teljesített a teszteken, kettő pedig elfogadhatóan, ami pedig az árukat illet, az 50 és 100 euró, azaz 15 ezer és 30 ezer forint között mozog. 

Mindent a tejhabosításról

A magazin az egyik legismertebb német baristát, Eric Wolfot kérdezte arról, mit érdemes tudni erről a műfajról.

Milyen az ideális tejhab?

Aprócska buborékok vannak benne, és kicsit édes. Hasonlóan krémes mint a tejszínhab, és inkább folyós mint szilárd. Persze van, aki szereti, ha van tömörebb és keményebb, ez ízlés kérdése. 

Milyen tejet ajánl?  

Friss, legalább 3,5 zsírszázalékos tejet. A zsírtartalom azért fontos, mert az minél magasabb, annál jobban kihozza a kávé ízét, és a teljes tej habja tovább marad krémes, és kellemesen édeskés az íze. A tartós tejből is lehet szép habot készíteni, sokan erre esküsznek. Egy kicsit édesebb ez a fajta tej, de habként ez már nem annyira érződik.  

Mennyire fontos a hőmérséklet?

65 és 70 fok között kell lennie, ellenkező esetben a hab pudingszerű lesz és könnyen összeesik majd. Ha a tej túl hideg, akkor biztosan nem sikerül szép habot produkálni. 

shutterstock 425007166
Fotó: Shutterstock

Kávéfüggő a hab?

Igen is, és nem is. A krémes hab mindenféle kávéhoz passzol. Szép rétegek akkor alakulnak ki, ha a tejnek és a habnak van ideje szétválni mielőtt még hozzáadnánk az eszpresszót. 

Melyik a legjobb módszer?

A kávégépek tejhabosító karjával lehet a legszebb eredményt elérni a megfelelő nyomás és gőz miatt. És mint olyan sok mindent, a habosítást is gyakorolni kell, de olyan mint a biciklizés, aki egyszer megtanulta, soha nem felejti el. Persze az elektromos tejhabosító is jó megoldás azok számára, aki nem akarnak ennyi energiát belefektetni, mert egyszerű a használatuk.

Ilyen tejeket használtak

Magához a teszthez 1,5 százalékos friss tejet használtak, de a magazin munkatársai azért azt is kipróbálták, mit tud a 3,5 százalékos tartós tej, az 1,5 százalékos, laktózmentes tartós tej, a szójatej és a mandulaital. Mind a négy tej jól szerepelt, szóval azoknak sem kell lemondani a habos kávékról, akik laktózmentes vagy növényi tejet fogyasztanak. A hab nem más mint zsír- és fehérje molekulákkal körülölelt kis légbuborékok. Hogy milyen lesz a hab , azt leginkább a fehérjetartalom határozza meg,  a mandulaital kivételével a vizsgált termékeknél ez 3-3,5 gramm volt 100 ml-enként, előbbiben pedig csak 0,5g/100 ml, és ez bizony meglátszott a pórusméret, homogenitás, az állagban is, ami nyilván rosszabb volt mint a többieknél. 

(Pár éve egyébként mi is leteszteltük, hogy a különböző tejek mit tudnak nyújtani, ha habosításról van szó, az eredményekről itt olvashattok!

A szempontok

Habosítás (55%): Megmérték, hogy pontosan mennyi időre van szükség a hab elkészítéséhez, hogy mennyi volt a tej hőmérséklete, hogy mennyi habot készített a gép, és az mennyire volt tartós, és megkértek öt tesztelőt, hogy értékeljék a végeredményt látvány, íz és illat alapján. 

Használat (30%): Egy szakember megvizsgálta a használati utasítást, két szakavatott illető pedig a habosítás folyamatát, vagyis, hogy mennyire nehéz vagy könnyű működtetni a készüléket, hogy milyen habot készít és mennyire könnyű tisztítani.

Környezetvédelem (5%): Megnézték, milyen a készülék áramfogyasztása maximális és minimális tejmennyiséggel, illetve készenléti üzemmódban. És az is fontos volt, hogy használat közben mennyire zajos a tejhabosító.

Tartósság (10%): Megvizsgálták, hogyan bírja a motor 80 órás üzemidővel, tekintettel arra, hogy ez hogyan befolyásolja az akkut, és azt is, hogy mennyire ütésállóak.

Biztonság (0%): Az elektromos biztonság volt a fő szempont, illetve, hogy van-e bármilyen hibajelenség, és úgy alapvetően mennyire van jól összerakva a készülék. 

Pontlevonás: Ha a tejmelegítésre csak elégséges értékelést kapott a készülék, a habosításra úgy általánosan nem kaphatott ennél jobbat. Ha az áramfogyasztás csak kielégítő volt, akkor ugyanilyen értékelést kapott a környezetvédelemre a többi alszemponttól függetlenül. És ha éppen hogy környezetbarátnak bizonyult adott termék, azért fél pontot levontak. 

A győztes
A győztesFotó: Nespresso

Végkövetkeztetés

Az első helyen a Nespresso 25 ezer forintos készüléke, az Aeroccino4 végzett, ami kis mennyiségű (100 ml) tejjel is elboldogul, ezért tökéletes az egyszemélyes háztartásokba. A leghatékonyabb a Lono Milk & Choc Volt, ami a tej 59 százalékát habbá alakította, és ha adott készülék 50 százalék felett teljesített, az már jó értékelést kapott.

Ami a hőmérsékletet illeti, ezen a Rossmann tejhabosítója csúszott el, a 40 fok kevés ehhez a művelethez, és csak a tej 29 százaléka lett hab. Jó, a Caso sem muzsikált túl jól, ennek a habját túl hidegnek találták a tesztelők. A Test magazin szerint egyébként az, hogyan milyen módszerrel melegít adott készülék (pl. indukciós-e), nem befolyásolja a hab minőségét, ahogy az sem, hogy a habaró milyen.

Ha valaki szívesen spórol az áramon, akkor a szakemberek szerint a Caso és a WMF Lono nevű terméke túl sokat fogyaszt, ami nagy kár, mert utóbbi a habosításban verhetetlen, ahogyan azt már korábban is említettük. 

Ha valaki attól fél, hogy a habosító felületét megkarcolva káros anyagok szabadulhatnak fel, megnyugodhat, ez több mint 200 fok felett esélyes csak, és egyik készülék sem melegszik fel 80 foknál jobban. 

És jöjjön a tisztítás, a gyártók természetesen felsorolják, hogy mely alkatrészek azok, amiket mosogatógépbe lehet tenni, a habaró és fedő például pont ilyen. A Rossmann készülékét egyébként (főleg, ha odaég a tej), akkor egy perc alatt lehet tisztává varázsolni, a Nespresso, a Melitta és a Severon habosítóját pedig 27 másodperc alatt. 

   Összértékelés Habosítás Használat K.v. Tárolás Biztonság
Nespresso Aeroccino4 2,0 (jó) 2,3 (jó) 1,8 (jó) 1,9 (jó) 1,2 (nagyon jó) 1,7 (jó)
WMF Lineo 2,0 (jó) 1,9 (jó) 2,1 (jó) 1,8 (jó) 2,3 (jó) 1,7 (jó)
Melitta Cremio Hot & Cold 2,1 (jó) 2,0 (jó) 2,2 (jó) 2,1 (jó) 2,0 (jó) 1,7 (jó)
Tchibo indukciós th. 2,2 (jó) 2,6 (kielégítő) 1,8 (jó) 3,3 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 1,7 (jó)
WMF Lono Milk & Choc 2,2 (jó) 1,4 (nagyon jó) 1,9 (jó) 3,8 (elégséges) 1,8 (jó) 1,7 (jó)
Tchibo Cafissimo 2,3 (jó) 2,2 (jó) 2,5 (jó) 2,1 (jó) 2,3 (jó) 1,7 (jó)
Caso Crema Latte & Choco 2,4 (jó) 1,6 (jó) 2,0 (jó) 3,8 (elégséges) 1,5 (nagyon jó) 1,7 (jó)
Severin indukciós th. 2,4 (jó) 2,7 (kielégítő) 2,1 (jó) 3,3 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 1,7 (jó)
Rosmann Ideen Welt 3,2 (kielégítő) 3,6 (elégséges) 3,2 (kielégítő) 2,0 (jó) 1,5 (nagyon jó) 1,7 (jó)
Caso 3,3 (kielégítő) 4,3 (elégséges) 2,3 (jó) 2,9 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 2,0 (jó)
Mustra