Teszt: kiadnál 250 ezer forintot egy közepesen jó légkondiért?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 márka összesen 22 klímaberendezést tesztelte le laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. A szakemberek egyebek mellett azt vizsgálták, hogy milyen hatékonyan hűtenek, fűtenek és párátlanítanak, mennyire zajosak, sokoldalúak, illetve könnyen használhatók-e a termékek.

Ugyan, hol van még a nyár!? – gondolhatod most. Ennek ellenére nem árthat, ha előre felkészülsz a kánikula elleni védekezésre, és megnézed, mit kaphatsz a pénzedért. A jó hír, hogy a TudatosVásárló.hu tesztjén egyik vizsgált klíma sem szenvedett megalázó vereséget. Az összesített szempontok alapján mindegyik 50 százalék feletti eredményt ért el. A rossz hír viszont, hogy makulátlan teljesítményt az élmezőny tagjaitól sem várhatsz. Egyetlen készülék sem akadt, ami 75 százaléknál magasabb összpontszámot szerzett volna a próbán.

Párátlanításra alkalmatlanok

Klímaberendezést elsősorban azért veszünk, hogy kellemes hőmérsékletet teremtsünk otthonunkban. Már csak ezért is meglepő, hogy a hűtési és fűtési hatékonyságra mindössze egy termék kapott 4-nél több pontot a teszt 0-tól 5-ig terjedő értékelési skáláján.

shutterstock 231832093
Shutterstock

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a párás levegő elleni küzdelmedben nem egy légkondi fogja meghozni számodra a régóta áhított áttörést. A 22 készülékből 16 csak 3 pontnál gyengébb teljesítményt tudott felmutatni ebben a tekintetben, a 4 pontos határt pedig egyik sem lépte át.

Mivel a klímát többnyire a lakótérben, sokszor alvásidőben használjuk, az sem mindegy, hogy mekkora lármát csap a gép. A szakemberek ezért a készülékektől 1 méterre mérték le a zajkibocsátást, a legalacsonyabb és legmagasabb fokozaton is.

Érdekesség, hogy a legcsendesebb és a leghangosabb termék egyaránt az „olcsóbb” árkategóriából került ki. A legkisebb zajt a 210 ezer forint körüli áron kapható Midea MSMBAU-09HRFN1-QRD0GW(B) generálta, ami 4-nél magasabb pontszámmal emelte a mezőny többi tagja fölé.

msmbau 09 hrfn1 qrd0 gw(b) wifi
midea.hu

További hét berendezés, melyek ára 150 és 225 ezer forint között mozog, 3 pontnál gyengébb eredményt ért el a zajteszten.

Súlyos százezrekbe kerülhetnek

A négy legjobb termék 70 százalék feletti összpontszámmal tört az élre. Azért, mert viszonylag hatékonyan hűtenek, fűtenek, olcsóbb társaikhoz képest kevésbé zajosak és könnyen kezelhetőek. A párátlanításban viszont a TOP4 sem jeleskedik. Ami a piszkos anyagiakat illeti, a csúcskészülékek ára 350 ezer forintnál kezdődik és 490 ezer forintnál ér véget. Az utóbbi a Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-re vonatkozik, ami közel félmilliós árával a teszt legdrágább szereplőjének bizonyult.

A lista másik végén 8 olcsóbb, jellemzően 150 és 225 ezer forint körüli árú termék sorakozott fel. Ezek 60 százalék alatti eredménnyel lettek a sereghajtók.

Összességében a legalább közepesen jól fűtő, hűtő és relatív csendes készülékért legalább 250 ezer forintot vagy ennél többet kell fizetnünk

– foglalta össze a lényeget az egyesület.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek