Jó ötlet hidrogén-peroxidot tenni a sebekre?

Hidd el, a hidrogén-peroxid nem véletlenül csíp.

Egy-egy hektikusabb homokozós kör után gyakran előkerül a szülők táskáinak legmélyebb bugyraiból minden gyerek rémálma, a hidrogén-peroxid. A hidrogén-peroxid két hidrogén és két oxigén atomból álló, és mivel erős oxidálószer, a hidrogén-peroxid valóban hatékony fegyver a különböző baktériumok, vírusok, gombák, és egyéb kórokozók ellen. A szer használata azonban fertőtlenítő és szagtalanító hatása ellenére sem feltétlenül jó ötlet, ha sebtisztításról van szó – állítja a Today I Found Out.

A hidrogén-peroxid olyasmi, ami amúgy is előfordul az emberi szervezetben, bár rendkívül alacsony mennyiségben. Azt, hogy ez a mennyiség ne lépje át azt a küszöböt, amikor már sejthalált eredményezne a mindent oxidálni akaró hidrogén-peroxid jelenléte a kataláz nevű enzim segítségével éri el a szervezet. A kataláz pedig elég jól teljesít, egy másodperc alatt ugyanis akár több millió H2O2 molekulát is képes vízzé és oxigénné alakítani.

Az ily módon a véráramba kerülő oxigén azonban akár szívrohamokat, agyvérzést, vagy tüdőembóliát is okozhat, ezért érdemes tehát csínján bánni az erős koncentrációjú hidrogén-peroxiddal. Ez persze ritkán probléma a sebfertőtlenítésre használt szerek esetében. Ennek ellenére e tekintetben sem ajánlott a hidrogén-peroxid használata, ugyanis a baktériumok mellett akár az egészséges sejtek esetében is ledózerolhatnak ezt-azt az ilyen készítmények, arról nem is beszélve, hogy a sebek normál gyógyulási folyamatait is lelassíthatják, és fokozott hegesedést is eredményezhetnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra