A tésztafőzés nem nagy ördöngösség – gondolhatod. Csak bedobod a tésztát a lobogó, sós vízbe, megkevergeted, kivárod, amíg készre fő, aztán leszűröd. Létezik ugyanakkor néhány trükk, amelyet megfontolva mesterszakácsi kvalitások nélkül is hatékonyabb lehetsz a konyhában, úgy, hogy közben másra fordíthatod értékes idődet. Ezekből a BuzzFeed kreált egy összeállítást, amit olvasva a konyhaművészetben jártasak közül talán a szívükhöz kapnak érthető módon, de azért számukra is van néhány tippünk.
1. Ha sütőbe tennéd a tésztát, előtte áztasd be!
Így teljesen kiválthatod a vízforralást. Áztasd a tésztát sós vízben 30 percen át, és mehet is a sütőbe. A szisztéma a lasagnénál is alkalmazható, így elkerülheted, hogy a tésztalapok előfőzésével kelljen vesződnöd.
2. Ha nem, akkor is
Ha mégsem teszed be a sütőbe, csak megfőznéd, az áztatás szintén célravezető lehet. A tésztát másfél óra tedd vízbe, majd egy percen át forrald. Ezzel olyan tökéletes „al dente” állagot kaphatsz, aminek láttán Jamie Oliver is elismerően csettintene.
3. Főzz a szószban!
Szereted, amikor a tészta teljesen átveszi a szósz ízét? Akkor most nagyon figyelj! Ha a tésztát a szószban főzöd, biztosíthatod, hogy a lehető legtöbb ízt vegye fel. Próbáld ki egy krémes szósszal, utána nem is akarod majd máshogy csinálni.
4. Mikrózz!
Ennek a módszernek főleg a diákok és a megrögzött agglegények fognak örülni. Egyszerűbb nem is lehetne: helyezd a tésztát egy mikrobiztos tálba, öntsd nyakon hideg vízzel, majd 10 percen át melegítsd. Igen, tényleg ennyi az egész.
5. Turbózd fel sajttal!
A mikrós stratégia folytatásaként adj egy fél csészényi cheddar sajtot és ugyanennyi tejet a tésztához. Egy hosszú nap végén így különösebb energiaráfordítás nélkül juthatsz finom sajtos tésztához.
6. Használj hideg vizet!
Ezért a trükkért Alton Brown tévés séfnek kell köszöneted mondanod. Ő nem vesztegeti az idejét azzal, hogy felforraljon egy nagy lábosnyi vizet. Helyette inkább hideg vízben főz. Ha megfontolod a tanácsát, úgy lődd be a vízmennyiséget, hogy ellepje a tésztát. Amint forrni kezd, csupán néhány percig szükséges várnod, és ehetsz is.
7. Keress egy serpenyőt!
Hogy még több időt spórolhass, keress egy lapos serpenyőt, töltsd fel hideg vízzel, majd a tésztát magas hőmérsékleten főzd készre. Csak pár percig tart, mégis príma al dente állagot eredményez.
8. Töltsd fel a mélyhűtőt!
Egy fárasztó munkanap- vagy hét után képtelen vagy nekiveselkedni a sütés-főzésnek? Ebben az esetben gondolkozz előre! Főzz meg egy jó nagy pakk tésztát, oszd fel kisebb adagokra, aztán fagyaszd le. Ezután mindössze annyi dolgod marad, hogy megmikrózd, vagy a kiszemelt szószban melegítsd fel, ha megéhezel.
9. Ismerkedj meg a lassú főzővel!
Nevükkel ellentétben a slow cooker, vagyis lassú főzőedények nem is olyan lassúak, ha tésztát főzöl bennük. Fél óra is elegendő, hogy célba érj – ezalatt a tészta a szószban puhul meg.
10. Vesd be a kuktát!
Bányászd elő a konyhaszekrényből a nagyid kuktáját, vagy haladj a korral, és szerezd be az elektromos változatát. Már csak azért is, mert megfelezheted vele a főzési időt. További előnye, hogy a kevergetés terhét is leveszi a válladról.
11. Főzz úgy, mintha rizottót készítenél!
A kisebb méretű tésztákkal, mint a ditalini vagy az orzo, pont ugyanúgy kell eljárnod, mintha rizottót készítenél. Itt van hozzá egy kitűnő recept.
+1 Egyél
Jó étvágyat kívánunk!
Tészta alapszabályok
Gianni Annoni, a Pomo D'oro Étterem lelke és Alessandro Manna, a Casa Pomo D'oro séfje a pennék tesztjénél volt a segítségünkre. Most pedig a te segítségedre lesznek, mert elmondták, hogy milyen irányelveket érdemes betartanod, ha úgy szeretnél tésztát enni, mint egy igazi olasz.
- Mindig forrásban lévő vízbe tedd a tésztát, bár a legideálisabb akkor lenne, ha 93-95 fok között van.
- Fontos, hogy kellő mennyiségű vízben főzd ki a tésztát, mert egyébként nyálkás lesz.
- A tésztát tengeri sóban, lehetőleg nagyszemű sóban főzd ki.
- Nem kell olivaolaj a vízbe, kivéve, ha lasagnét készítesz.
- Újraforrás után kicsit vedd lejjebb a hőmérsékletet, és akkor nem fut ki a víz.
- Ha végeztél a főzéssel, tegyél félre egy kis főzővizet. Ez jó lesz a szószra vagy az újramelegítésre.
- Ahogy elkészülnek, a penne, spagetti, fussili, tagliatele, lasagne és canelloni tészták azonnal mehetnek a serpenyőbe a szósz mellé összekeverve.